• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Rüzgar Enerjisi Genel Değerlendirme Raporu ve Ülkemizin Durumu

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba değerli meslektaşlarım, ?‍♂️

Ekteki yazıda dünyanın çeşitli kıtalarından 29 ülkenin, Rüzgar Enerjisi bakımından genel değerlendirmesi ve ülkemizin mevcut durumu yer almaktadır. Birkaç gün süren araştırmalarım ve incelemelerim sonucunda hazırladığım, 4 tablo ve 2 sayfalık değerlendirme bulunan bu naçizane dosyayı sizlerin de görüşlerine sunmak isterim. Fosil yakıtların giderek tükendiği ve yenilenebilir enerjiye oldukça fazla muhtaç olacağımız bu dönemde, rüzgar enerjisinin bizleri kurtarabileceği düşüncesini savunuyorum.

İleteceğiniz değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür eder, hepinize iyi çalışmalar dilerim ?
 

Ekli dosyalar

  • Rüzgar Enerjisi Genel Değerlendirme Raporu ve Ülkemizin Durumu.pdf
    610.4 KB · Görüntüleme: 70
İşten çıktıktan sonra uygun bir vakitte yazdıklarınızı okuyup görüş bildireceğim.

Şimdiden yaptığınız çalışma için elinize sağlık.

Günümüzün önemli konularından birisi aslına bakarsak ve Türkiye de hem güneş enerjisi hem rüzgar enerjisi ve denizden eldebilecek yıgınla imkan var. Fakat her şey maliyete dayalı olduğundan umarım bu tarz projelerin ülkemizde artmasını temenni ederim. Elimizde bulunan kaynakları güzel değerlendirmek gerek.
 
Güzel bir çalışma olmuş teşekkürler @Cem Yılmaz

hemen hemen her konuda dışa bağımlı olan ülkemiz için çok önemli ve yatırım yapılması gereken bir konu. Kapasite olarak dünyada 18. olduğumuzu görüyorum listede, bunun en az 5 kat artırılıp ilk 5de olmamız gerekiyor.
 
Emeğinize sağlık @Cem Yılmaz Bey.

Yaptığınız çalışma güzel bir çalışma olmuş ancak yenilenebilir enerjide bizim durumumuz üzerine konuşabilmek için beraberinde başka parametrelere de bakmak lazım. Ya da diğer ülkelerdeki kıyaslamalara bakarken. Çünkü tarım,hayvancılık,ormancılık,su ürünleri, yenilenebilir enerji ve çevre konuları benim için çokta ülkesel bazda değil de artık tüm dünya vatandaşları olarak meseleye el atılması gereken konular olarak düşünmekteyim. Yapmış olduğunuz listede hangi ülkeler Kyoto protokolüne imza attı. Rüzgar potansiyelleri ne? Rüzgar enerjisi, her bir ülkenin toplam enerji ihtiyacının yüzde kaçını karşılıyor ve yenilenebilir enerjideki payı ne? Yenilenebilir enerji yatırımları ilk kaç yılında başladı ve verdikleri teşvikler ne? Rüzgar enerjisindeki aldıkları teşvikler ne? Benim aklıma gelen sorular bunlar. Kuşkusuz Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye olan yatırımlarını arttırması lazım ama kendimizi diğer ülkelerle karşılaştıracaksak diğer parametrelere de bakmamız gerektiğini söylemek lazım. Ayrıca tabloda bazı ülkeler rüzgar enerjisinde artış gösteriyor gibi gözükebilir ama artan rüzgar enerjisi üretimine karşılık o ülkenin toplamyine enerji ihtiyacı ne kadar artmış ve ne kadar fosil kökenli enerji tesislerini kapatmışlar? Ülkelerin kendi enerji potansiyelleri de ayrıca önemli. Shell firması her ne kadar petrol firması olsa da aynı zamanda güneş enerjilerinde dünyada aktif olan oyunculardan bir tanesi. Rusya doğalgaz konusunda dünyanın en zengin ülkelerinde başında geliyor. Yani yaptığınız çalışmadaki değerlere göre ele almaya kalkarsak çok doğru tespitleri beraberinde getirebileceğimize inanmıyorum. Biraz medyanın etkisinden dolayı rüzgar çok ön plana çıktı Türkiye'de ama bir dalga enerjisi, jeotermal enerjisi, gibi kaynaklardaki potansiyelleri de çok küçümsenmeyecek değerlerde. Türkiye'nin sıkıntısı yenilenebilir enerjide yapılacak olan yatırım tutarları, teşvik değerleri, teknoloji gibi konulardan ziyade esas ortaya koyabildiği ne enerji ne de yenilenebilir enerji politikası var. Doğru bir yenilenebilir enerji politikasını koyabilmek içinde ortaya kaynak yönetimini koymaları ve bölgesel bazlı enerji, çevre, tarım politikaları koyması lazım. Aksi halde yanlış hatırlamıyorsam 2012 öncesindeki gibi Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarında, Yunanistan, İspanya gibi işin içinden zararlı çıkabilir. Bunun yanında üzülerek söylüyorum önümüzdeki 5 yıl içerisinde biyogaz ve çöpgazı konularında canımız çok yanacak ve birden gerileme evresine gireceğiz.
 
Üst