• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

SAİS (Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri)

Derin Deniz Deşarjı tesisim var debiden dolayı bakanlıktan görüş istedik büyük ihtimalle sais istenecek .. Firmama bu konuda tavsiye edebileceğim firma ve maliyet bilgisi (yaklaşık) çıkarmam lazım . yardımcı olursanız sevinirim @Ender Cengizhan
 
Said bizim tesisimizde var . Evsel Atıksu Arıtma Tesisi . Size nasıl yardımcı olabiliriz
 
Sürekli Atıksu Arıtma Sistemi bizim tesisimizdede mevcut Bakanlıktan uygunluğu aldık. Thermomed firması ile çalışıyoruz, Sorularınız var ise yardımcı olmaya çalışırım
 
Thermomed e yaptırdık her aşamada yardımcı oluyorlar.önce 2012/24 sayılı genelgeye göre kurulum yaptırdık sonrasında sais e göre revizyonun yaptırdık.
 
Artek Mühendislik olarak SAİS sistemleriniz de yapılacak her türlü analiz için iletişime geçmeniz halinde yardımcı olabilirim.
 
Merhaba, Sais hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum. Sizce verimli bir sistem mi? Haberleşme problemleri yaşıyor musunuz? Okuduğunuz değerleri lab. değerleri ile karşılaştığınızda nasıl bir farkla karşılaşıyorsunuz? Atıksu için konuşuyorum; özellekle Koi ve Akm'yi ölçen probların temizliği ya da kalibrasyonu için zaman harcıyor musunuz? Bu kabini işletirken nelere dikkat ediyorsunuz?
 
Merhaba Arkadaşlar,
SAİS kurlumunu yaptık ve onayını da aldık. 2 senedir işletmesini de yapıyoruz. Zaten tesisi işletmeye alalı da 2,5 sene oldu. Sistem bir çok açıdan faydalı ancak haberleşme ile ilgili ufak problemler yaşadık; 24 saat içinde çözebildiğimiz problemlerdi. Probların ölçümleri ile ilgili sıkıntı yaşamadık henüz. ilk kurulumda koi probunun kalibrasyonunda sıkıntı yaşadık ancak sonrasında kalibrasyonda problem yaşamadık. Kabini işletirken kurlumu yapan firmanın önerdiği günlük kontrolleri yapıyoruz. Umarım aydınlatıcı olmuştur açıklamalarım.

Benim bir sorum olacaktı;
SAİS tebliğinde sais kurulumu yapan tesislerin iç izlemeden muaf olacağı belirtiliyor.

"İç izlemeler
MADDE 27 – (1) Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliğinin 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan kentsel, evsel ve endüstriyel nitelikli atıksular için numune alma sıklığını gösteren Tablo 1: Debiye göre numune alma sıklığı başlığında belirtilen endüstriyel nitelikli atıksular ve kentsel - evsel nitelikli atıksuların iç izlemeleri, debisi 10.000 m3/gün ve üzerinde olan tesislerde SAİS’in devreye alınması ve Bakanlık onayına müteakip ilgili tesis için kaldırılır."

Ancak biz tesis olarak iç izleme analizlerimizi yapmaya devam ediyorduk hem sais i kontrol etmek hem de tesiste yaptığımız analizleri kontrol etmek amacıyla. 2 yıldır herhangi bir kriter değeri aşımı yaşamadığımız için bu maddeye istinaden analizleri yapmama kararı aldık. Bu konuda sorularım olacaktı; bakanlığa veya il müdürlüğüne görüş soralım mı yoksa bu maddeye istinaden yapmazsak denetimlerde sıkıntı yaşar mıyız?

Teşekkür ederim :)
 
@Ceyda Kazancioglu

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz :) denetimleri il müdürlükleri yapıyor ilden ile uygulamalarda ufak farklar olabiliyor ancak siz zaten kendi parametre takibiniz için analiz yapmaya devam edeceksiniz sanırım. Bir de su kirliliği yönetmeliğinde şu madde mevcut:

"Bünyesinde laboratuarı bulunan fabrika, işletme ve tesislerden, Bakanlığımızdan deşarj iznini alanlar ve atıklarını çevre mevzuatına uygun olarak bertaraf edildiğini belgeleyenler bu Tebliğ hükümlerine göre iç izlemeleri gereği yapılacak analizleri yetki alarak kendi bünyelerindeki laboratuvarlarında yapabilirler."

Yani birisi sizden bir iç izleme analizi isterse sizin kendiniz için yaptığınız analizlerin sonucu yeterli olmalıdır diye düşünüyorum bu durumda. Bu tabi benim sadece kendi fikrim :)
 
@Ahmet Doğan

Bizde tesis olarak öyle düşünüyoruz ancak gerek il müdürlükleri gerek bakanlık mevzuat hazretlerine bağlı olduğundan düşündüğümüzü gerçekleştiremiyoruz :/

Teşekkür ederim.
 
mevzuat hazretleri böyle emretti :p haha :D sizi çok iyi anlıyorum malesef farklı konularda bu söylediğiniz mantıksız yaklaşımları biz de yaşıyoruz. Dediğim gibi bunu isteyene ilgili maddeleri gözüne sokarsanız isteyemeyecektir. Herhangi bir cezai işlem uygulamaya dayanağı yok sonuçta. Neye göre ceza uygulayacak? sizin yaptığınız yönetmeliğe uygun
 
"İç izlemeler
MADDE 27 – (1) Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliğinin 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan kentsel, evsel ve endüstriyel nitelikli atıksular için numune alma sıklığını gösteren Tablo 1: Debiye göre numune alma sıklığı başlığında belirtilen endüstriyel nitelikli atıksular ve kentsel - evsel nitelikli atıksuların iç izlemeleri, debisi 10.000 m3/gün ve üzerinde olan tesislerde SAİS’in devreye alınması ve Bakanlık onayına müteakip ilgili tesis için kaldırılır."

Yönetmelik maddesi çok açık ve net, bence rahat olun :) Biz onayı alır almaz akredite lab. ile görüşerek haftada 2 alınan iç izlemelere son verdik.

Bizim tesiste de lab. var. Hem uzaktan izleme cayır cayır ölçüyor, hem tesisin lab.ı sürekli takipte, bir de iç izlemelere devam edilmesi maddi olarak bana biraz fazla geliyor açıkçası.

Ben en başından beri (tamamen kendi fikrim) uzaktan izleme sistemine çok soğuk baktım. Çünkü bu bir gerçektir ki her tesis zaman zaman çamur kaçırma, endüstriyel deşarj yada yağmur sebebi ile ilgili olarak zor günler geçirir. Önemli olan hemen manevra yapıp düzeltebilmektir. SKKY'nin 2 saatlik kriterlerindeki rakamı baz alarak; anlık numuneden makinenin tetiklenmesi , KOİ ve AKM 'nin probtan okunarak ölçülmesi beni tatmin etmeyen diğer etmenler. Zaten atıksu arıtma tesisi gibi çok önemli, devamlı izlenen, her an cezai işleme açık olan bu tesislerdeki personellerin omzundaki yükü ekstra arttığını düşünüyorum. Hatta bazen bizim kadar denetlenen başka (5 dakikada 1 neredeyse) faaliyet alanları var mı merak ediyorum.

Sitemlerim ile başınızı ağrıttım ama paylaşmak istedim. Kolay gelsin.
 
@İrem Bengisu Erol

bu malesef belirli yerlerdeki tanıdıklarla ilgili. Ne kurumlar var aatsi falan olmadan güldür güldür atıkları derelere göllere boşaltan, ne bacalar var zehir saçan. Kendi gözlerimle görüyorum. Çevredekiler niyeyse bu tesislerin yolunu bulamıyor ve sahipleri nedense hep bazı kurumlardaki kişilerle bağlantılı oluyor. O bağlantısı olmayan yerlere de çevredeki çalışanlar bir durumda anında cezai işlem uygulayabiliyor. Ne büyük rastlantı değil mi
 
Kesinlikle katılıyorum sizlere...5 dk da 1 denetlenmek yetmiyormuş gibi il müdürlükleri de üzerimizde ilaveten baskı unsuru olarak yer alıyorlar.
Biz yine de işimizi sağlama alıp il müdürlüğüne görüş sorduk, Önümüzdeki yıl muhtemelen birleşik denetime tabi olacağız. Bulacakları eksiklik neden görüş sormadınız olmasın en azından...
 
Yarın bakanlıktan kabin onayı için çalıştığım tesise gelecekler de dikkat etmemiz gereken hususlar falan var mı arkadaşlar?
 
@mervedağhan

Kolay gelsin öncelikle.
Kabinin temiz ve düzenli olmasına önem verin. Yangın tüpünün son kullanım tarihini kontrol edin gözden kaçabiliyor. Zaten sorulan sorulara yüklenici firma daha hakim. Kabindeki cihazlara ait kullanım kılavuzları yada cihaz bilgilerini içeren belgeler sorulabiliyor. Bizde en başından beri SAİS ile alakalı herşeyi içeren başvuru dosyamız vardı. O dosyada İl Müdürlüğünün SAİS kabini için yer bildiren ve kabin koordinatlarını gösteren bir tutanak var, onu hazır tutmuştuk özellikle sorulabilir diye. Bir de propların üzerine beyaz etiket yaptık hangisi ph, akm gibi bunu o anda yaptık istedikleri için. Tesiste SAİS Tebliğinde alınması zorunlu eğitimi alan kişinin sertifikası olmalı. Giriş ve çıkış sularından numune alınacak. Kapları hazır tutun :)
Başka aklınıza gelen olursa sorabilirsiniz, kolay gelsin.
 
Üst