• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

SAİS (Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri)

✌️ çok teşekkürler? dediğiniz gibi zaten firma bi çok şeyi bugün gelip halletti dosya içi önceden hazırlanmıştı biz 1 buçuk yıldır falan bakanlığın gelmesini bekliyorduk ?yarın ola hayrola✌️?
 
Hayrola hayrola, erken sormuş olsaydınız 80 maddelik bir kontrol listesinin varlığını söyleyecektim. Kolay gelsin.
 
@eyavuz
sadece kabin denetlenmeye geldiği için yüklenici firma -thermomed- ile ortak çalışma sonucu birçok maddeyi hallettik ben genede sormak bilgi almak istedim. teşekkürler:)

SAİS kabini olan tesislerde çalışan arkadaşlar diyelim ki tesiste bi sorun oluştu mesela kum tutucu havuzunuzun dibinde pompa ile düzenli olarak kumların atılmasına rağmen bi tıkanıklık oldu havuzu boşaltmadan sorunu çözemeyeceğinize karar verdiniz tesise olan giriş suyu kestiğiniz zaman doğal olarak çıkışa yeterli su gitmiyoar ve kabindeki pompalar hava çekiyor bakanlığada veri gitmiyor ne yapıyorsunuz bu durumda? girişteki o suyu nereye deşarj ediyorsunuz depo alanı gibi havuzlarınız falan var mı girişte?

@İrem Bengisu Erol @Arzu Cürebal
 
Arkadaşlar merhaba,

SAİS Tebliğin 7nci maddesine göre Tessin yükümlülükleri başlığında, " Tesis;h) SAİS’e iletilen ölçüm değerleri sınır değerleri aştığında, otomatik alınmış olan numuneyi, İl Müdürlüğü gözetiminde yetkili laboratuvara Bakanlık Çevre Referans Laboratuvarına iletmekle, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ilgili sektör tablosunda yer alan tüm parametrelerin analizini yaptırmakla ve masrafları karşılamakla, ı) Bütünleşik karşılaştırma testi için İl Müdürlüğü gözetiminde otomatik alınan numuneyi yetkili laboratuvara ileterek Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ilgili sektör tablosunda yer alan tüm parametrelerin analizini yaptırmakla, sonuçlarını pdf formatında kabin bilgisayarında uzaktan erişime açık biçimde bulundurmakla," hükümleri yer almaktadır.

SAİS tebliği 19uncu maddesine göre ise, "Bütünleşik Karşılaştırma Testi; sistemden SAİS numune alma cihazı ile İl Müdürlüğü gözetiminde otomatik olarak alınan numunelerin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği sektör tablosunda yer alan parametreler ile SAİS ölçümlerinin karşılaştırması amacıyla yapılır. Bütünleşik karşılaştırma testi için endüstriyel tesislerden, 3 ayda 1 kez, evsel/kentsel tesislerden 6 ayda 1 kez numuneler alınarak yetkili çevre laboratuvarlarında analiz edilir. Analiz sonuçları İl Müdürlüğü’ne raporlanır. Raporlar kabin içerisindeki bilgisayarda pdf formatında saklanır ve Bakanlığın uzaktan erişimle raporlara ulaşımı sağlanır. Raporda, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği sektör sınır değerleri ile otomatik alınan numunenin SAİS ölçüm sonuçları ve laboratuvar analiz sonuçları bir arada yer almak zorundadır. Tesis, Bütünleşik Karşılaştırma Testi numunesine ait anlık SAİS ölçüm değerlerini sistemden alınan bir çıktı ile raporda yer almak üzere yetkili laboratuvara verir." hükümlerini içerse de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, tesis yetkilisine haber vermeden ve tesisin bilgisi dışında BKT yapmak üzere gelip numune aldı. Görüş sorduğumuza rağmen 2 aydır da cevabımız gelmedi. İl müdürlüğü görüş sorduğunda ise ki kendilerince yorum yaparak sorulmuştur, akredite laboratuarı kendisi çağırabilir cevabı gelmiş. Ancak benim takıldığım nokta tesis yetkili olmadan ki tutanakta da imza yok, bu testler gerçekleştirilebilir mi?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
 
Evet gerçekleştirebilir. Laboratuvar firması ile numune alma tutanağı düzenleyerek halledebilir. Bu sonuç itibariyle bir denetim olmadığından denetim tutanağı düzenlemesine gerek yoktur. (Ancak bazı ÇŞİM 'leri numune alınırken tutanakta düzenleyebiliyor.)
 
doğrudur bu ölçümlere katıldım il çevre haberli yada habersiz gidebiliyor ilgili numune alma için analiz sonuçların raporunu isteyip bakıyor ..
Sais kurulumu için ankaradan ve il çevre hazı bulunur tekrar ilgili laboratuvar numune alır ve analiz raporu il çevre ye verilir (bazı durumlarda ankara kendisi isteyebilir)
 
Sais ile ilgini bir konu paylaşmak istiyorum, Sais ten sonraki bir yapı kurulacak ( Ergene Derin Deniz Deşarji kapsamında ) penstock kapakta olacak Sais i paralel takip edecek şunu merakediyorum hangi kirlilik parametresini baz alacaklarda penstok kapağını kapayacaklar çok merak ediyorum. Böyle bir düzen olan sistem var mı ? sistem dahi demeyim çünkü olası olabilecek tesis giriş by passı da bu sisteme bağlanacak Çevre şehircilik e göre. gören duyan yaşayan arkadaşlar var mı sizler ile paylaşmak istedim

selam ve saygılarımla
 
"Sais ile ilgini bir konu paylaşmak istiyorum, Sais ten sonraki bir yapı kurulacak ( Ergene Derin Deniz Deşarji kapsamında ) penstock kapakta olacak Sais i paralel takip edecek şunu merakediyorum hangi kirlilik parametresini baz alacaklarda penstok kapağını kapayacaklar "

Anlayamadım. Böyle bir sistem mi yapmayı planlıyorlar? Kim planlıyor? Sadece Ergene için mi? Detay verebilir misiniz?
 
Biz yeni bir endüstriyel aat kurmayı planlıyoruz. Acaba yanlış mı anladım? Debisi 10000 m3/günü aşanlar için sais kurulumu zorunlu mu?
 
Sürekli Atıksu İzleme Sitemleri Tebliği'ni okumanızı öneririm. Evet zorunlu.

"Bu Tebliğ, kurulu kapasitesi 10.000 m3/gün ve üzerinde olan; atıksu arıtma tesisleri, ön arıtma tesisleri, derin deniz deşarjı yapan ve suyu ısı transferi amaçlı (soğutma-ısıtma suları) kullanarak alıcı ortama deşarj eden tesislerin çıkışlarına kurulacak sürekli atıksu izleme istasyonlarının özellikleri ile kurulumuna ilişkin usul ve esasları kapsar. "
 
Ergene planında var,(yapı denize gidecek hat) sais den sonra inşaa edilip parallel olarakta sais ten bilgi alacak, penstok kapağıda olacak olan bir toplama yapısı adında.
 
Öncelikle SAİS 'de takip edilecek parametreler bellidir. (AKM, pH, KOI, İletkenlik, Oksijen) Bu parametreler baz alınacaktır.
Penstocok kapak uygulaması yapılabilir. Sonuç itibariyle SAİS sisteminde sinyalizasyon kısmıda var. Sinyal bağlantısı yapılarak kapak kontrol edilebilir.
 
hayır bence yapamaz çünkü bunun masrafını karşılayan ve dilediği yetkili laboratuvarı analiz yaptırmak için ayarlayan tesistir il çevre şahit ve aracıdır sadece. ayrıca laboratuvar sonuçları 1 hafta içinde tesise bildirilmek zorunda olmakla birlikte tesis itiraz edebilir bilgimiz dışında nereden alındığı bilinmeyen bir numune sonucu tesis neden kabul etsin
 
Bende öyle olduğunu düşünerek görüş talebinde bulundum ancak Bakanlık kendi il müdürlüğünün tarafını tutuyor ve resmen tesisi suçlu gösteriyor. Yani anlayacağınız ya tebliğ değişikliğine gidilmeli ya da bu konuya tam bir açıklık kazandırılmalı
 
30 m3/gün kapasiteli evsel nitelikli paket arıtma sistemimiz var, çevre izni aşamasında "sais sistem onay yazısı" talep ediliyor - tebliğe göre 10000 m3/gün ve üzerindeki tesisler için zorunluluk var. Bu kısma ne yükleyebilirim, yada il müdürlüğünden muafiyet yazısı mı almam lazım
 
Kısa bir bilgi notu yazarak, ek olarak AAT kimlik belgenizi koymanız yeterli olacaktır. Böyle yaparak belgeyi yüklüyorum ben. Muafiyet yazısı almanıza gerek yok.
 
Üst