• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Bilgi Kaynakları

gülçinş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Şubat 2018
Şehir
Bursa
Firma
özel sektör
Merhaba,
Ödevim için demir çelik sanayi sektörü ile ilgili bilgiler gerekli, yardımcı olabilecek varmı? İnternetten ve araştırmlarımdan buldum ancak biraz daha detay bilgi verebilen olursa çok güzel olacak benim için.
Demir çelik sektöründe kullanılan arıtım yada engelleyici prosesler, dünya üzerinde kullanılan arıtım şekli (ben bununla ilgili pek bilgi bulamadım), hangi proseste hangi hava kirleticisi ortaya çıkıyor. Bu gibi bilgiler gerekli.

Şimdiden teşekkürler herkese..
 
Makaleler işinize yarayabilir. ✋ :)
 

Ekli dosyalar

  • 732-749-GUNDOGDU_Vildan.pdf
    939.4 KB · Görüntüleme: 26
  • Utes2004.pdf
    705.4 KB · Görüntüleme: 19
  • 630-639-YUCEKUTLU_A_Yavuz.pdf
    552.2 KB · Görüntüleme: 19
  • MERVE-IMSTEC16_01.03.2016.docx
    468.1 KB · Görüntüleme: 20
Tekrar merhaba, elimdeki bilgileri şu şekilde sunayım size:

Proses Bazlı Hava Kirleticiler

Öncelikle bu konuya değinmek istedim. Ergitme ünitelerinde Toz, Flor, Klor, Ağır Metaller ve Poliaromatik Hidrokarbonlar (PAH'lar) parametrelerine bakılmaktadır. Maçahane ünitelerinde ise Amonyak parametresine bakılmaktadır. Bunun sebebi, amin gazının aktif olarak kullanılıyor olmasıdır. Ortam havalandırmada ise ergitmedeki parametrelere bakılırken, yalnızca PAH ölçümleri gerçekleştirilmez. Her ne kadar ısıl işlem olarak adlandırılsalar da, bu sistemlerin emisyon kaynaklarının asıl amacı ortamın daha yaşanılabilir ve çalışılabilir hâlde olmasını sağlamaktır.

Prosesin enerji kaynağı da önem arz etmektedir. Kömürlü kazan, doğalgaz kazanı, fuel-oil kazanı gibi kazanlarda da yanma gazlarına ve toza bakılabilmektedir. Dolayısı ile proses bazlı ana parametrelerimizin toz ve ağır metaller olduğunu söyleyebilirim.

Arıtım ya da Engelleyici Prosesler

Bahsettiğiniz konunun hava kirliliği ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Döküm tesislerinde kuru filtre ya da ıslak yıkayıcılar oldukça yoğun kullanılmaktadır. Her birisinin kendine göre avantajı ve dezavantajı mevcuttur. Kuru filtre sistemleri daha ucuz ancak daha fazla iş yükü gerektiren bir seçim olacaktır. Filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi ve yenilerinin takılması gerekmektedir. İlk kurulum maliyeti, sulu sisteme göre daha ucuz olmakla beraber verimi bir seviye daha düşük olacaktır. Çünkü zamanla yüksek sıcaklık filtre malzemesine zarar vermekte ve bacadan atılan gazda olumsuz etkilere yol açabilmektedir.

Islak yıkayıcılar (wet scubber olarak aratabilirsiniz) çok daha yüksek verime sahip sistemlerdir. Bacaya, bir nevi fıskiye sistemi ile sulama yapılması işlemi olarak da nitelendirilebilir. Bu sistemin en büyük dezavantajı atıksu oluşumudur. Oluşan atıksuyun varsa arıtma tesisinizde arıtılması, yoksa kanala deşarj edilmesi ya da fosseptikte biriktirilmesi gerekmektedir. Bu sistemdeki atıksu yüksek Askıda Katı Maddeye (AKM'ye) sahip olacaktır. İlk kurulumu daha maliyetlidir. Burada yaşayabileceğiniz problem ise, su kaynağında ya da fıskiye sisteminde meydana gelen arızalar olacaktır. Suyun gelmemesi, fıskiyenin arızalanması gibi durumlarda bacadan atılan gaz yine oldukça zehirli olacaktır.

Buna ek olarak, bir firmam Almanya'da proje yaptırmıştı. Proje içeriğini az çok hatırlıyorum. Buna göre zeminde düz bir çubuk şeklinde, 1 metre uzunluğunda ve yaklaşık 10 cm kalınlığında hatlar mevcuttu. Bu hatlar, yüksek emiş gücüne sahip bir motora bağlıydı. Üretim hattı çalıştığı zaman, bu sistem belirli aralıklar ile aktifleşerek özellikle ortamda bulunan tozları vakumlardı. Vakum sisteminden çekilen tozlar (maçahane kumları, döküm kumu olarak da geçer) ayrı toplanırdı. Toplama sistemi sızdırmaz bir hatta sahipti ve özel olarak tankları vardı. Tankın ağzı, toplama sisteminin borusunun ucuna bağlanarak aktarım sağlanır ve işlemler sona erdiğinde tank yine kapalı biçimde atık sahasına iletilirdi.

Dünya üzerindeki örneklerini de, verdiğim örnekten yola çıkarak (wet scubber, dry scubber vs.) araştırabilirsiniz. Arkadaşların gönderdiği sitelerdeki İngilizce makaleleri incelemek ufkunuzu daha da genişletecektir.

İyi çalışmalar ?‍♂️
 
Eğer elinizde imkan var ise bir demir çelik sektöründen bir tesis gezerseniz ödevinizi hazırlamada çok faydası olacaktır. @Cem Yılmaz beyin dediği kirlilik önleyicilerini gözünüzle görmenizde fayda var. Tesise gittiğinizde ordaki mühendis/usta çıkan parametreler hakkında bilgi veremeyebilir ama kirlilik önlemi alındıysa o alınan önlem hakkında detaylı bilgi verecektir.
 
Üst