• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Santral dumanından ıspanak yetiştirdiler.

Y.Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Temmuz 2012
Ankaralı bir KOBİ’nin geliştirdiği sistemle, termik santrallerin baca gazı gübreye dönüştürülebiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlğı ile TÜBİTAK’ın desteklediği proje ile bu yöntemle ıspanak yetiştirildi. Ankaralı sanayici Nihat Güçlü, 7 ay çalıştığı Afşin Elbistan Kömür Santrali’nin çevreye ve insanlara verdiği zararı gördükten sonra, kükürtdioksit, azotoksitler ile karbonmonoksit / karbondioksit gazlarını azaltan ‘Baca Gazı Arıtma Filtresi’ni üretti.

Güçlü, sistemin prototip üretimini yaptıklarını ve patent aldıklarını belirtti. Filtre üretiminin dünyada belli başlı bazı ülkeler tarafından geliştirildiğini dile getiren Güçlü, projenin Türkiye’deki santrallerde kullanılması için ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla birlikte TÜBİTAK KAMAG projesi başlatılması kararı aldıklarını dile getirdi. Proje yürütücüsü Selami Bekmezci, “Oluşan baca gazı, ıslak yıkama kulesinde mineralli kimyasalımız ile yıkamaya tabi tutuluyor. Reaksiyon sonucu oluşan arıtım atığı sistemin alt kısmından sıvı gübre olarak alınıyor” dedi. Projelerinin Türkiye’de bu alanda yapılan ilk çalışma olduğunu belirten Bekmezci, şunları söyledi:

Başka sektörde kullanılır
“Biz, projeyle havayı kirleten maddeleri tek ünitede yeni ve yerli bir sistemle, atık bırakmadan arıtmayı hedefledik. Mevcut sistemlerde her gün binlerce ton baca gazı arıtım atığının alçı taşı balçığı halinde atık depolama alanına nakledilmesi ile yüzlerce hektar arazi kullanılmaz hale geliyor. Biz sistemle arıtım maliyetlerini düşürdük ve arıtılan maddelerden de katma değere sahip ürün elde ettik. Sistemle doğaya salınan karbondioksit gazlarının 2050 yılı AB kriterlerinin tamamı tutuluyor.”

Proje koordinatörü Halil Kazaz da, “Sistemi kömür ve petrol kullanan başta termik santraller olmak üzere asfalt üretim tesisleri, toplu konut ısıtma sistemleri, gemiler, demir-çelik sektörü gibi pek çok alanda kullanabiliriz. Kullanacağımız yerlerden elde edilecek gübre ile de tarımda rekabetin daha iyi şartlarda oluşması sağlanmış olacak. Bu sistem ile termik santraller hakkındaki olumsuz tepkiler de azalmış olacak” dedi. Proje ile yetiştirilen ürünlerden birisi de ıspanak oldu.

ZEHİR SAÇIYOR
Türkiye’nin en büyük termik santrali olan Afşin-Elbistan son 10 yılda çevreye 38,7 milyon ton kül, 117,4 milyon ton karbondioksit, 5,8 milyon ton kükürt gazı, 0,28 milyon ton azot gazı yaydı

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Kömür Santralleri;
1) CO2 gazı 2) SO2 gazı 3) NOx gazları 4) Atık kül 5) Radyasyon 6) Civa, kadmiyum, kurşun antimuan gibi toksik ağır metalleri salmaktadır.
Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


kükürtdioksit, azotoksitler ile karbonmonoksit / karbondioksit gazlarını azaltan ‘Baca Gazı Arıtma Filtresi' ile bu gazlar azaltıldı tamam Sıvı gübre ile de ıspanakt yetiştirlidi. Her şey güzel de Civa, kadmiyum, kurşun antimuan gibi toksik ağır metallere ne oluyor.
Bu gübrenin içinde bunlarda olabilir mi?
 
Üst