• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Saros halkı kazandı: ÇED Olumlu Kararı’na iptal!

Olgaç Sürmelihindi

Mevzuat Grubu Lideri
Yönetim Grubu
Mevzuat Grubu
Katılım
11 Şubat 2013
Şehir
Gaziantep
Firma
-
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Saros FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi için verdiği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı, Edirne İdare Mahkemesi’nce iptal edildi.

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyü sahilinde, BOTAŞ tarafından yapılması planlanan yeniden Gazlaştırma Terminali (FSRU) ve Kara Boru Hattı Projesi için verilen ÇED olumlu kararına tepki gösteren yurttaşlar dava açtı. Bilirkişi raporu talep eden mahkeme, toplanan tüm bilgi ve belgeler sonucunda Bakanlığın kararını iptal etti.
Konuya ilişkin Keşan Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yapan Saros Gönüllüleri, “On ayrı bilim ve meslek uzmanının hazırladığı 113 sayfalık Bilirkişi Raporu ve Mahkeme kararı ile BOTAŞ şirketinin hazırladığı projenin kamu yararına, hukuka ve bilime birçok sebeple aykırı olduğu ortaya çıkmıştır. BOTAŞ şirketini buradan bir kez daha uyarıyoruz. Mahkeme kararına ve bilirkişi raporuna uyarak bu projeden derhal vazgeçin” çağrısı yaptı.

Projenin Saros Körfezi’nde ve çevresinde yaratacağı ekolojik tahribata değinen bilirkişi raporunda yer alan ifadelerden bir kısmı şu şekilde:

>> Proje kapsamında inşa edilmesi planlanan 17 bin 121 metre uzunluğundaki kara boru hattının 12 bin 92 hektarlık kısmının orman alanları içerisinden geçmektedir.

>> ÇED raporunda Ornitoloğun (kuş bilimci) bulunmuyor.

>> Raporda fauna türlerinin olmaması önemli eksiklik.

>> Projeni deprem tehlikesi yüksek olan ve fay hattına bu ölçüde yakın olan bir alana kurulması tehlikeli ve riskli.

>> FSRU gemisi ve LNG tankerlerinden kaynaklı gaz kaçağı, yangın ve patlama risklerinin ve gemilerin kendi yakıtlarının saçılmasından kaynaklı risklerin yeterince değerlendirilmemiş.
 

Ekli dosyalar

  • saros-halki-kazandi-ced-olumlu-karari-na-iptal-698172-5.jpg
    saros-halki-kazandi-ced-olumlu-karari-na-iptal-698172-5.jpg
    52.8 KB · Görüntüleme: 16
Üst