• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

SBR sistemlerinin yönetimi

A

Anonim (ca18)

Merhaba, sbr sisteminde işletilen bir tesisten sorumluyum. Tesisin işletime göre debisi değişkenlik göstermekte sabit bir debi gelmemektedir. Bazı dönemde 8000leri gören tesis bazen 500m3/gün ile aktif tutulmaya çalışılmaktadır. 1500m3 'lük 3 adet havalandırma havuzu mevcut. Akr sistemli bu havuzlarda deşarj gerçekleşince 2/3'lük kısmı havuzda kalmaktadır. Debinin azaldığı dönemlerde tek havuz aktif kullanılmakta diğerleri bakıma alınmaktadır. Ancak gelen 500m3/gün olan bu su 2 saat havalandırma,1,5 saat bekletme sonrası deşarj edilmektedir. Bu 3,5 saatlik süreden sonra tesise o gün için bir daha deşarj edecek kadar su gelmemekte, diğer gün deşarj gerçekleşmektedir. Atıksuyun bu derece azaldığı dönemde nasıl bir işletme yöntemi uygulamalıyım?
 
2 saat havalandırma süresi çok az değil mi? Ona nasıl karar verdiniz?

Bu kadar değişken debide zaten işler zor.
 
Adem Piştofoğlubenim verdiğim karar değil de işletme hep bu şekilde işletilmiş. hatta 1-1,5 saatlik sürelerdi. 2 saate çıkarttık. giriş ve çıkış değerlerine bakarak sistemi iyileştirmeye çalışacağım. Tabi sezonda mevcut havuzlarla yüksek debilerin de yönetilmesi durumu var.
Değişken debilerle nasıl mücadele edebilirim peki? KOİ=900-1000mg/L civarında geliyor.
 
Durun tahmin edeyim. Yine çevre mühendislerinin işini yapmaya çalışan başka bir kişinin kararı değil mi bu?
 
Son düzenleme:
Atıksuyunuzu ilk önce dengeleme havuzuna almanız gerekmektedir. Aylık olarak giriş debisini takip edin daha sonra ortalama günlük bir debi belirleyerek sisteme alabilirsiniz.
Bazı tesisler 4 şarj yaparak arıtım işlemini gerçekleştiriyor. Bizde Sbr sistemi kullanıyoruz günde 2 şarj yaparak sistemi daha verimli hale getirdik.
 
Şafak ALTINKAYA DOĞRUBir dengeleme havuzumuz mevcut. hacmi 500 m3. havuz dolunca almak zorunda kalıyorum. ya da az az besleme yapmak doğru olur mu? tüm dengelemede birikeni aktarmadan havuzda havalandırma yaptıkça azar azar atık su beslesem?
Bir de 2 şarj yaptık demişsiniz, şarjlar arasında havalandırma olarak nasıl bir periyodunuz var.
Hatta işletme periyotlarınız nedir Şafak Hanım?
 
SBR sistemler adı üstünde kesikli şarj prensibi ile projelendirilir. Dolayısıyla dengeleme havuzu ile havalandırma havuzu hacmi ve buna bağlı olarak hidrolik bekletme süreleri projelendirme esasları doğrultusunda tespit edilir ve uygulanır. Bu aşamada öncelikli olarak projeniz (Proje Onay Dosyası) kontrol etmenizi öneririm. Azar azar besleme vs. gibi işlemleri kesinlikle uygulamayın. Öncelikle projenizi kontrol ederek günlük şarj miktarınız, havalandırma süreniz vb. tüm işletim koşullarını ortaya koyun. Eğer projenize ulaşamıyorsanız mevcut verileriniz ışığında tekrar bir projelendirme yapmanız gerekmektedir. Ondan sonra ancak mevcut tesisinizin yeterliliğini gözlemleyebilirsiniz.
 
Sisteme azar azar eklemek kesinlikle doğru değil açıkçası. Bizim sistemimiz atıksu alımını yapmaya başladıktan sonra direk havalandırma başlıyor. 8 saat havalandırma yaptıktan sonra 2 saat dinlenme ve daha sonrasında 2 saatlik bir deşarjımız oluyor. Bu şekilde 2 şarj uygulanmaktadır.
@Bilçed dediği gibi proje onayınızı dikkate alınız veya tekrardan projelendirme yapılması uygun gözükmektedir.
 
Üst