• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sera gazı izleme ve raporlama tebliği revizyonu

Murat Çelebi

Yönetim Sistemleri Grup Lideri/ Eğitim Org.
Yönetim Grubu
Yönetim Sistemleri Grubu
Katılım
8 Nisan 2016
Şehir
Ankara
Firma
x
Arkadaşlar bu tebliğ ile alakalı kim ne gibi sıkıntılar yaşıyor veya nasıl olsa daha iyi olur bu konu hakkındaki yorumlarınız nelerdir?

Örnek olarak şuanda doğal gaz temin edilen yerden doğal gaz yoğunluk değerlerini alamıyoruz. Botaş'ın artık bu veriyi vermediklerini söylüyorlar hesaplarken problem yaşayabiliyorum.

Hemde bu konu hakkında bilgi alışverişi yapmış oluruz.
 
Murat Çelebi
Tam benlik konu. Tebliğ sağlam kafa karıştırıcı. Ben Bakanlık klavuzunu öneririm. Botaş doğalgaz yoğunluk verisi ile ilgili olarak aslında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmek gerekir gibi sanki. Bir yazı ile klavuzun içine veya tebliğe bazı standartlar veya veriler yedirilebilir. Mesela bundan sonra doğalgaz yoğunluk için x katsayısı kullanılacaktır gibi.
 
Son düzenleme:
@Melih Coşar İlk başta o klvuza göre hareket ediyorduk. Doğal gaz için sabit değer 0.75 olarak hesaplamaya dahil ediyorduk sonrasında bu değere ulaşamayınca biraz eksik kaldık OSB'ye sorduk bakalım ne diyecekler buradan bilgilendireceğim.
 
Güzel bir konuya değinmişsiniz Murat Bey,
Gaz dağıtım şirketleri doğalgaz yoğunluk, alt ısıl, üst ısıl gibi günlük değerleri vermek için taahhütname imzalatıyorlar ve taahhütname şartları çok ağır örnek 3. şahıslarla bilgileri paylaşılmayacak denilmektedir. Malum doğrulama hizmeti kapsamında bilgileri vermek durumundayız. Tebliği de bütün bilgiler paylaşılacaktır denilmektedir.
 
benim ben muzdarip olduğum durum, başdoğrulayıcı olmak için doğrulayıcı kuruluşta 3 yıldı sanırım çalışmam. fabrikalarda çalışan mühendisler sera gazı izleme planı ve raporlarını ezbere bile bilse doğrulayıcı kuruluşta çalışamayacağı için başdoğrulayıcı olsa şansı sıfır.

Ayrıca sırf başdoğrulayıcı olabilmek için doğrulayıcı kuruluşa kendi sgk ücretini verip çalışmış gibi yaptıranlar var.

bir de eğtim açılmadı. senelerdir.
 
İlk yıllarda sözleşme vs. olmadan bu değerler direk OSB tarafından geliyordu. Özel şirketlerde taahhütname imzalatıldığını yeni öğreniyorum. Ama hesaplamalar için bu bilgi lazım ve bu bilginin doğruluğu da 3. taraflarda yani sera gazı doğrulama firmalarında yanlış bir uygulama olmuş ?
[automerge]1581485676[/automerge]
@Tarık Can dediğiniz doğru 5 yıl şartı var sanırım buda teknik uzman olabilmek için aynı sektörde 5 yıl çalışmışsanız sera gazı doğrulama firmalarına teknik uzmanlık hizmeti verebiliyorsunuz. Sera gazı ile ilgili sadece basit bir başlangıç eğitimi yapılıyor sadece ayrıntılı bilgilendirme mevcut değil ne yazık ki
 
aynı sektörden kastınız SERA GAZI olarak mı genel çevre sektörü mü diyelim? bunu nasıl belgeliyorsunuz?.

ayrıca bi durum daha var. doğrulayıcı kuruluşun danışmanlık vermesi yasak ama el altından veriyorlar :D
 
Aynı sektör örneğim demir-çelik sektöründe 5 yıldır çalışıyorsunuz SGK dokümünüzde mevcuttur ;).

Danışmanlık hiç almadık sadece belgelendirme sürecinde zorunluluktan aldık. Bundan haberim yoktu :)

Hala mevcut mu bilmem uzman havuzu vardı bakanlığın kayıt yapıyorsunuz linkini bulamadım bulursam paylaşayım
 
İR tebliği değişmesi muhtemel maddeleri görüşe açılacak önden bilgilendirme olarak paylaşıyorum tavsiyem her sektörün her kaynak akışının kendine göre sorunları vardır. İnceleyip görüşe çıktıgın da görüşlerinizi belirtmeniz
 

Ekli dosyalar

  • presentation- meeting dated 13.02.2020v2.pdf
    4.9 MB · Görüntüleme: 48
Yaptığımız onca işin arasında beni Sera Gazı kadar yoran ve geren bir başka konu daha yok. Büyük organizasyonlarda istenilen verilerin toplanması ve derlenmesi çok yorucu olabiliyor. Sera Gazı konusunda anlamsız şekilde detaya girildiğini ve hesaplamaların karmaşıklaştırıldığını düşünüyorum.

Bakanlığın, her sektör için ayrı ayrı standart bir hesaplama tablosu hazılayıp verilerin buraya girilmesini ve o şablondan çıkılmadan hesaplamanın yapılabilmesini sağlaması lazım. Böylelikle ben nereden neyi almam gerektiğini düşünmeden ve asgari hata payıyla hesaplamalarımı yapabileyim. Mevcut bildirim sayfası çok komplike ve kullanıcı dostu değil, değiştirilip bu şekilde düzenlenebilir.

Elbette bu söylediklerim IR Tebliğ güncellemesi ile ilgili değil ancak belirtmek istedim.
 
Tarık Bey,
Danışmanlık verdiğini bildiğiniz bir dogrulayici kuruluş var ise lütfen bakanlığa bildiriniz. Ben bu sektörde baş doğrulayıcı olarak çalışıyorum ve böylesine önemli bir konu ve calisma alanının gerek raporlama gerekse denetleme işlemlerinin usul ve esaslarına uygun olarak yapılmasını çok değerli buluyorum.
 
Üst