• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

sıfır atık belge

hafizekarakoc

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Şubat 2021
Şehir
Konya
Firma
mert mühendislik
Oteller için temel sıfır atık belgesi almış olup,bir üst seviye için 12 ay beklendi ancak başvurmak için şartlar neler? kutu arttırma oldugunu biliyorum başka ne gibi seyler isteniyor?
 
Arkadaşlar merhaba,
Mevcut firmamda sıfır atık belgesi aldım fakat aklıma yönetmelikteki bir madde takıldı: ''Temel seviyede sıfır atık belgesine sahip yerlerden; il belediyeleri ve nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri, organize sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, havalimanları, tren ve otobüs terminalleri, limanlar ile 50 oda ve üstü konaklama kapasiteli işletmeler gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesini almakla yükümlüdür. Yükümlülüğü bulunan söz konusu yerler, temel seviyedeki sıfır atık belgesinin alınmasını takip eden on iki aylık süre sonunda gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesi için müracaat ederler. Temel seviyede sıfır atık belgesine sahip diğer yerler ise talep etmeleri halinde gümüş, altın ve platin sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabilirler.''
Bu madde gereğince organize sanayi bölgesi kavramına fabrikalar dahil oluyor mu yoksa sadece OSB işletmesi mi
 
orhangonullu41OSB'deki tüm fabrikalar sıfır atık sistemine kayıt oluşturmadan OSB yönetimlerine sıfır atık belgesi vermiyorlar. İlk başlarda verdiler fakat sonradan sistemi değiştirdiler. Şuan sıfır atık belgesi almayan OSB varsa önce faaliyetteki tüm firmaların sıfır atık kaydı yapması ve ardından OSB'nin başvuru yaparak sıfır atık belgesi alması gerekiyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Atakan FazlıAtakan FazlıÜstadlar Merhaba,

Sıfır Atık Yönetmeliğinin 16. maddesinin 4. fıkrasında şu ifade yer almaktadır;

İçerisinde birden fazla kurum, kuruluş ve işletme barındıran ve ortak bir yönetimi olan bina ve yerleşkelere, içerisindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmeleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Ancak, organize sanayi bölgeleri ile havalimanları içerisindeki kurum, kuruluş ve işletmeler talep etmeleri halinde ayrıca münferit belge müracaatında bulunabilirler.

Yani; organize sanayi bölgelerinde bulunan işletmeler istemeleri halinde sıfır atık belgesi ALABİLİRLER. Ancak yönetmeliğin ekinde ise "Bina ve Yerleşkeler İçin" 3. grupta ÇED Yönetmeliği Ek-2 Listesinde Yer Alan Sanayi Tesisleri 31.12.2021 tarihine kadar sıfır atık yönetim sistemine geçmesi gerekmektedir.

Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sıfır atık ile ilgili sıkça sorulan sorular kısmında aşağıda yer alan ifade geçmektedir:

OSB bünyesinde yer alan bir sanayi tesisi aynı zamanda ÇED Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 listelerinde yer alıyorsa hangi çerçevede değerlendirilecektir?

Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hükümler doğrultusunda OSB’lerde tüm bina ve yerleşkeyi kapsayacak şekilde sıfır atık yönetim sistemine geçiş planlaması yapılarak eş zamanlı uygulamaya geçilir. OSB içerisinde yer alan tüm tesisler bu plana dahil olmak zorundadır. OSB’lere, içerisindeki tüm tesisleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Bu çerçevede, OSB içerisinde yer alan sanayi tesislerinin sıfır atık belgesi için ayrı ayrı başvurmalarına gerek olmayıp talep etmeleri halinde münferit sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabilirler.

Ayrıca OSB içerisinde yer alan sanayi tesisleri, OSB yönetimi koordinasyonunda sisteme dahil edilerek uygulamaya geçeceklerinden ve ortak bir belge alacaklarından, bu tesisler için ÇED Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 listesinde yer alması durumu aranmaz.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Merhaba,
Belgelendirme olduktan sonra mı bildirimler yapılmaya başlanıyor. Bildirim sayfası da sıfır atık bilgi sistemi içerisinde mi ? Bilgilendirme yaparsanız sevinirim. Sıfır atık sadece vermiş olduğumuz ambalaj atıkları için mi geçerlidir? Kontamine atık gibi tehlikeli atıkları da kapsıyor mu ? Kolay gelsin.
 
Merhabalar,

Çalıştığım fabrika Ek1 ve ek2 listesinde bulunmuyor. Yani Ced kapsam dışı. Çevre izinden de muafdır. Yalnız yaklaşık 500 kişinin çalıştığı bir fabrikadir. Bu durumda sıfır atık belgesi almak zorunlu mudur?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Bugün saat 10.00'da zoom üzerinden ISO'nun semineri var Sıfır atık ile ilgili, faydalı olacaktır.

Program
10:00 - 11:00 Sıfır Atık Yönetmeliği
Şule Bektaş - Çevre ve Şehircilik Uzmanı
11:00 - 12:00 Soru - Cevap

Zoom linki:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Web Semineri Kimliği: 827 0013 9226
Parola: 921069
 
Önceki cevapları görüntüle…
Tuğbaçev.Merhaba Tuğba hanım, dünkü seminerde Şule hanım sanayi bölgelerinin de çok büyük ihtimalle OSB gibi ele alınacağını söyledi, içerisinde yer alan firmaların da sıfır atık bilgi sistemine kayıt olup atık miktarlarını periyodik olarak girmeleri gerekiyor dedi. Ancak OSB gibi ele alınacağı konusunda tam net konuşamadı, konuyu not aldı, görüş alıp netleştireceklerini söyledi. Şuan bu ve buna benzer birçok konu muallakta maalesef.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Beril Ç.Bu atıklar tam olarak sanayi firmalarından tarafımıza gelen fatura üzerinde belirtilen sıfır atık kağıt tarzında olan miktarlar ile kendi ofisimiz içerisinde çıkan atıkların mı miktarı oluyo, bunların mı periyodik olarak girilmesi gerekiyor. Danışmanımız şimdiye kadar EÇBS üzerinden kaydı oluşturmuş fakat bu zamana kadar başka hiçbir işlem yapılmadı. Bir problem olur mu bu durum.
 
Tuğbaçev.TAT olarak size iletilen atıkların miktarını girmenize gerek yok diye düşünüyorum, onların miktarını o atığı size ileten firmalar sisteme girmeli. Siz sadece kendi faaliyetleriniz sonrasında oluşan atıklarınızın miktarını girmelisiniz diye düşünüyorum ancak emin değilim, İl müdürlüğüne görüş sormanızda fayda var. Bu zamana kadar herhangi bir bilgi girmemiş olmanız sorun değil, sistem açık, geçmiş dönem bilgilerinizi de şimdi girebilirsiniz.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Beril Ç.Çok teşekkür ederim Beril Hanım.
Peki bu girişleri nasıl gerçekleştirmeliyim. Bu konu ile ilgili daha önce eminim konuşulmuştur forumda. Linkini atabilir misiniz.
Sıfır atık sistemine girince hangi sekmeden nasıl verileri girmem gerektiği konusunda pek bilgim yok maalesef.
 
Tuğbaçev.Firma olarak aldığınız atıkları bildiğim kadarı ile EÇBS Atık Yönetimi üzerinden işliyorsunuzdur muhtemelen. Kendi ofisinizden çıkan atıkları sıfır atık bilgi sistemine girmeniz gerekli ve her sene mart ayında geçtiğiniz yıla ait tüm atıkların beyanını yapmanız gerekli. Normalde 6 ayda 1 yani temmuz ve ocak aylarında giriliyordu fakat sıfır atık yönetmeliğinde yapılan son değişiklik sonrası ayı takip eden diğer ayın 15'ine kadar atık girişleri yapılmalıdır maddesi eklendi. Yani artık her ayın 15'ine kadar geçmiş ay için bildirim yapılacak.
 
Üst