• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

sıfır atık belge

hafizekarakoc

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Şubat 2021
Şehir
Konya
Firma
mert mühendislik
Oteller için temel sıfır atık belgesi almış olup,bir üst seviye için 12 ay beklendi ancak başvurmak için şartlar neler? kutu arttırma oldugunu biliyorum başka ne gibi seyler isteniyor?
 
kaynak olarak degil Konya İl Çevreden aldığım bilgi geregince o yorumu yaptım . Olgaç Bey teşekkür ederim bu arada.
 
Arkadaşlar Merhaba,

Atıklarını aldığımız firmaya destek amaçlı sıfır atık belgesi alması konusunda destek olacağımıza dair söz vermiş bulunduk ancak böyle bir tecrübemiz hiç yok. İlk olarak EÇBS kaydı yapıp dilekçe verdirdik.
Onlara sunum gönderdim personele eğitim yapıp resim çeksinler ve imza alsınlar diye.
Bir bina burası depoları var. Ara katlara mavi ve gri kutu konulacak
Revir var (Tıbbı atık sözleşme yapmaları gerekiyor değil mi?)
yemek hizmeti dışarıdan(firmadan atık yağları nereye veriyorlar sorun dedim belgelerini istedim.
elektronik atıklar için bir kutu koymak gerekiyor mu, merkeze gönderiliyor tamir ediliyor falan dendi ama bunu nasıl çözebiliriz.
Jeneratör var yağı firma alıyor, bu firmanın da kime verdiğine dair belgesini istesem olur mu, nasıl yol almalıyım. yine bunlar orda kalacaksa nasıl bir biriktirme ekipmanı olmalı
Asansör var , bunun için yapılan bakım da ortaya çıkan atıkları nasıl kontrol emeliyim.
Pil için kutu koysak birikmesi durumunda gönderilir deriz.
Kartuş için fotokopi makinası kiralık her şeyi firma yapıyormuş bunun için nasıl bir yol izlemeliyim.
Işıklar led şeklinde denildi.
bu asansör ve jeneratör bakımında oluşan üstübü bezler, bunları da değerlendirmeli miyim.

biraz uzun oldu farkındayım ama bize bu yolda yol gösterecek olan var mı, genel olarak aklımdakileri yazmak istedim.
 
Arkadaşlar merhaba,
Mevcut firmamda sıfır atık belgesi aldım fakat aklıma yönetmelikteki bir madde takıldı: ''Temel seviyede sıfır atık belgesine sahip yerlerden; il belediyeleri ve nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri, organize sanayi bölgeleri, alışveriş merkezleri, havalimanları, tren ve otobüs terminalleri, limanlar ile 50 oda ve üstü konaklama kapasiteli işletmeler gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesini almakla yükümlüdür. Yükümlülüğü bulunan söz konusu yerler, temel seviyedeki sıfır atık belgesinin alınmasını takip eden on iki aylık süre sonunda gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesi için müracaat ederler. Temel seviyede sıfır atık belgesine sahip diğer yerler ise talep etmeleri halinde gümüş, altın ve platin sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabilirler.''
Bu madde gereğince organize sanayi bölgesi kavramına fabrikalar dahil oluyor mu yoksa sadece OSB işletmesi mi
 
orhangonullu41OSB'deki tüm fabrikalar sıfır atık sistemine kayıt oluşturmadan OSB yönetimlerine sıfır atık belgesi vermiyorlar. İlk başlarda verdiler fakat sonradan sistemi değiştirdiler. Şuan sıfır atık belgesi almayan OSB varsa önce faaliyetteki tüm firmaların sıfır atık kaydı yapması ve ardından OSB'nin başvuru yaparak sıfır atık belgesi alması gerekiyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
orhangonullu41Ben OSB açısından anladığım için o yönden yazmışım kusura bakmayın. 12 aylık süreç sonunda gümüş, altın ve platin için başvuru yapılmasında zorunluluk yok diye biliyorum. Hatta ÇED Ek-1 ve Ek-2 kapsamında değilseniz ve OSB sınırları içerisinde iseniz OSB'nin sıfır atık belgesi alması yeterli oluyor. Yönetmelikte yer alan "İçerisinde birden fazla kurum, kuruluş ve işletme barındıran ve ortak bir yönetimi olan bina ve yerleşkelere, içerisindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmeleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Ancak, organize sanayi bölgeleri ile havalimanları içerisindeki kurum, kuruluş ve işletmeler talep etmeleri halinde ayrıca münferit belge müracaatında bulunabilirler." maddesi gereğince talep etmeleri halinde müracaat edebilirler.
 
Atakan FazlıAtakan Bey merhaba, Biz OSB sınırları içerisinde faaliyet gösteriyoruz ve ÇED kapsam dışındayız. Geçen senelerde OSB bizden sıfır atık belgesi almamızı istemişti ama sonra bir ses seda çıkmadı, bizim sıfır atık belgesi alma zorunluluğumuz var mı? Sıfır atık sistemine fabrika olarak kaydımız mevcut ancak belgemiz yok, bu OSB'nin sıfır atık belgesi alması için yeterli olur mu?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Beril Ç.OSB'nin aldığı sıfır atık belgesinin kapsamı önemli burada. (Yönetmelik 4. bölüm) Eğer OSB bölgede koordinatör olmayı seçip sıfır atık belgesini o şekilde almışsa belge almak münferit. Ancak sadece kendi idari binasını kapsayan bir sıfır atık belgesi aldıysa sizlerin de sıfır atık belgesi alması gerekecek.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Beril Ç.Şuanki sisteme göre OSB içerisinde tüm firmalar sıfır atık sistem kaydı oluşturmadan OSB'ye sıfır atık belgesi verilmiyor. İlk zamanlar durum biraz farklıydı bu şart aranmıyordu. Yeni sisteme göre sıfır atık belgesi alan OSB'ler içindeyseniz münferit olarak sıfır atık belgesi alabilirsiniz. Firmanızın EÇBS ve Sıfır Atık Sistem Kaydı varsa şuan için belge almanıza gerek yok diye biliyorum. Daha ayrıntılı bilgi için bakanlık, il müdürlüğü veya OSB yönetiminden görüş alabilirsiniz.
 
Atakan FazlıOSB Yönetimindeki Çevre mühendisi ile görüştüm, bulunduğumuz OSB'nin temel seviyede Sıfır Atık belgesi mevcut. Bizim EÇBS ve Sıfır atık bilgi sistemi kaydımız bulunuyor firma olarak, 2020'nin Eylül ayında sıfır atık belgesi için başvurmuştum ancak ne gelen oldu ne de herhangi bir dönüş yapan. Bu sebeple bizim belge sürecimiz ilerlemedi ama OSB almış belgeyi. Bu durumda bizim de kaydımızın olması yeterli diye söylendi bana da, belge alma şartımız yokmuş şuan için. Sıfır atık sisteminde kaydımız var ancak atık bilgilerini oraya girmemiz gerekiyor mu onu bilmiyorum
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Beril Ç.Şansınıza şuan Kocaeli İl Çevre Müdürlüğünden geldiler. Onlara da konu hakkında görüş sordum. OSB'nin temel seviye belgesi varsa firmaların belge almasına gerek yok. Sadece sistem kaydı yapmaları yeterli dediler. Sıfır atık sistemine atık bilgilerini girmeniz gerekli tabiki. Hatta yeni değişen yönetmelikte aylık olarak girilmesi gerektiği yazıyor.
 
Atakan FazlıAtakan FazlıÜstadlar Merhaba,

Sıfır Atık Yönetmeliğinin 16. maddesinin 4. fıkrasında şu ifade yer almaktadır;

İçerisinde birden fazla kurum, kuruluş ve işletme barındıran ve ortak bir yönetimi olan bina ve yerleşkelere, içerisindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmeleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Ancak, organize sanayi bölgeleri ile havalimanları içerisindeki kurum, kuruluş ve işletmeler talep etmeleri halinde ayrıca münferit belge müracaatında bulunabilirler.

Yani; organize sanayi bölgelerinde bulunan işletmeler istemeleri halinde sıfır atık belgesi ALABİLİRLER. Ancak yönetmeliğin ekinde ise "Bina ve Yerleşkeler İçin" 3. grupta ÇED Yönetmeliği Ek-2 Listesinde Yer Alan Sanayi Tesisleri 31.12.2021 tarihine kadar sıfır atık yönetim sistemine geçmesi gerekmektedir.

Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sıfır atık ile ilgili sıkça sorulan sorular kısmında aşağıda yer alan ifade geçmektedir:

OSB bünyesinde yer alan bir sanayi tesisi aynı zamanda ÇED Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 listelerinde yer alıyorsa hangi çerçevede değerlendirilecektir?

Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hükümler doğrultusunda OSB’lerde tüm bina ve yerleşkeyi kapsayacak şekilde sıfır atık yönetim sistemine geçiş planlaması yapılarak eş zamanlı uygulamaya geçilir. OSB içerisinde yer alan tüm tesisler bu plana dahil olmak zorundadır. OSB’lere, içerisindeki tüm tesisleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Bu çerçevede, OSB içerisinde yer alan sanayi tesislerinin sıfır atık belgesi için ayrı ayrı başvurmalarına gerek olmayıp talep etmeleri halinde münferit sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabilirler.

Ayrıca OSB içerisinde yer alan sanayi tesisleri, OSB yönetimi koordinasyonunda sisteme dahil edilerek uygulamaya geçeceklerinden ve ortak bir belge alacaklarından, bu tesisler için ÇED Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 listesinde yer alması durumu aranmaz.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
merhabalar, sistemde sorun yaşayan var mı ? Ben girdiğimde faaliyetler görünmüyor ve sayfa hata veriyor.
 
Üst