• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

sıfır atık belgesi alan kurumlardan atık alımı

zeynep coşkun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Mart 2018
Firma
ÇINAR KAĞIT
Merhabalar, TAT firmasında çalışmaktayım sıfır atık belgesi alan kurumlardan atık alımı yapabilir miyiz? Eğer alabiliyorsak herhangi bir cezası var mı ? (herhangi bir belediye ile sözleşmemiz bulunmamaktadır.) Şimdiden teşekkürler Ayrıca Bugüne kadar yapmış olduğunuz tüm paylaşımlara TEŞEKKÜRLER?
 
Öncelikle teşekkürler evet bunu okudum fakat belediye sistemine verme zorunluluğu var diye birkaç kurumun ceza aldığını duydum alıp almamakta o yüzden kararsız kaldık
 
10. Madde başlığında bina ve yerleşkeler diye geçiyor. Belediyenin toplama sistemi ve sıfır atık belgesi yok diyelim. Toplanan atıklar belediye ile anlaşmalı lisanslı firmalara verilmesi gerekir. Organize sanayi bölgesinde bulunan firma istediği lisanslı firmaya atıklarını verebilir. Benim şahsi düşüncem bu. Siz yine de bağlı bulunduğunuz il çevre ile görüşmeniz de fayda var.
 
@Olgaç Sürmelihindi Merhabalar belediye ile anlaşmalı olmamıza rağmen birkaç kurum ambalaj atıklarını sıfır atık madde 10 (4) bahane edip bize değilde başka bir firmaya satışını yapmakta. Bunu önüne geçemedik. son olarak bakanlığa şikayette bulunduk. Daha cevap gelmedi. Bu konu hakkında ne yapmamız gerekiyor. yardımcı olabilirmisiniz.
 
@Ramazan006 Ramazan Bey Merhaba,

Sıfır atık yönetmeliğinin ilgili maddesine baktım. Atık aldığınız market vb. yerler atıklarını satmak için bu maddeyi bahane edebilirler. Yönetmeliklerin ucu açık olduğu için laf anlatmak zor oluyor. Belediye ile anlaşmalı lisanslı firma haricinde atıkların başka firmaya verilmesi yasaktır. Eğer bu madde kapsamında atıklar anlaşmalı olmayan lisanslı firmalara verilecekse sizin belediye ile anlaşma yapmanız mantıksız olur. Ayrıca bu madde nasıl geçerli olur; belediyenin kendisine ait toplama ayırma sistemi yoktur ve toplama ayırma yapan lisanslı firma da yoktur. Bu yüzden geri kazanım lisanslı almış firmalara verilebilir. Kısaca; siz hakkınızı sonuna kadar arayın. :)
 
Bu konuyu bizler çözüme kavuşturmak için bakanlığa yazdığımızda Olgaç Bey'in ifade ettiği gibi belediye toplama sistemine dahil olan kurum ve işletmeler, hizmet verdiği müddetçe belediye lisanslı firmasına vermekle yükümlüdür cevabını aldık. Eğer firma hizmet vermiyorsa kurum farklı bir lisanslı firmaya ancak o zaman verebilir.
 
@AY.YILMAZ birden fazla konu ele alındığı için cevap yazısının tümünü paylaşamıyorum fakat burada önemli olan lisanslı firma ve belediye arasındaki toplama sistemi planı. Kısacası önceden de belirttiğim gibi firmanın ekipman ve hizmet verdiği noktalarda sisteme dahil olan tüm alanlardan belediye anlaşmalı firması sorumludur. Aynı şekilde kurum, işletme vs. de bu firmaya vermekle yükümlüdür. Aksi bir durum olması halinde anlaşmalı firma işin peşine düşerse karşı tarafa(atık üreticisi ve diğer lisanslı firma) bir yaptırım olacaktır ya da olmalıdır diye düşünüyorum:)
 

Ekli dosyalar

  • BELGE105 (2).jpg
    BELGE105 (2).jpg
    411.4 KB · Görüntüleme: 31
@makbule kaya üstad, kısaca belediye ile anlaşması olan lisanslı firma haricinde toplanması yasaktır. ?
 
Olgaç Sürmelihindi@Olgaç Sürmelihindi merhaba , yurtiçinde faaliyet gösteren su firmasına bugün belediye ambalaj atığı toplama firmasından geldiler. Normalde biz proseslerimizden hatalı, kırık olan su şişeleri, pet şişeler, plastik kapaklar, alüminyum hurdalar hepsini lisanslı kuruluşa satmaktayız.
Belediyede gelip bunları bize yasal olarak vereceksiniz dediler. 1 milyon tl ye yakın ambalaj atığı hurdasını şimdi bedelsiz mi verilecek. Bunlar bizim proses atığımız, ofislerden çıkan ambalaj atıklarımızı evsel atıklarımızı verelim ama bu kazanç elde ettiğimiz atıklar için ne yapabiliriz?
 
MustafaÖzyükselÜstadım merhaba, belediye sınırları içerisinde olan market, haneler, işyerleri vb. yerler atıklarını belediyenin toplama sistemine veya anlaşmalı olduğu lisanslı firmaya vermek zorundadır. Belediyenin anlaşmalı olduğu firmalar haricinde başka lisanslı firmaya vermek yasaktır. Ofislerden kaynaklı oluşan ambalaj atıklarını belediyenin sistemine vermeniz gerekir.
 
MustafaÖzyükselmerhaba, proses atığınız olan yani fire atıklarınızı tehlikesiz atık olarak istediğiniz lisanslı firmaya verebilirsiniz. belediyenin toplama sistemine dahil etme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Sanayi Sicil belgesi olan tesisler ambalaj atığı yönetmeliği kapsamında da çıkan ambalaj atıklarını istedikleri atık işleme tesisine verebilir.

ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği;

Ambalaj atığı üreticisinin yükümlülükleri

MADDE 13 –
(1) Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür. Ancak çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde ambalaj atıklarını oluştuğu noktada cinslerine göre ayrı biriktiren sanayi işletmeleri ile altıncı bölümde belirtilen toplama sisteminin oluşturulmadığı ve biriktirme ekipmanlarının temin edilemediği yerlerdeki ambalaj atığı üreticileri ambalaj atıklarını çevre lisanslı ambalaj atığı işleme tesislerine verebilirler.
 
Üst