• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır atık bilgi sistemi

ozden.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Mayıs 2014
Şehir
İstanbul
Firma
-
Arkadaşlar merhaba, ECBS uygulamalarına Sıfır Atık Bilgi Sistemi eklendi. Henüz yönetmelik yürürlüğe girmeden bu uygulamayı firmalarında kullanan veri girişi yapanlar var mıdır? Yapmalı mıyız?
 
sıfır atık yönetmelik taslağında "Geçiş dönemi GEÇİCİ MADDE 1-(1) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihi itibariye, büyükşehir belediyesi olan illerde ilçe belediyeleri, diğer illerde il ve ilçe belediyeleri bir yıl içerisinde sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlüdür. " ifadesi geçiyor.

sıfır atık yönetim sistemi kurma ve sıfır atık belgesi alma zorunluluğu yönetmelik Ek-1 inde belirtilmiş.
 
22286

Sanırım İl Çevre'de sıfır atık yönetim sistemini kurmak kısmını firmalara yazı yollayalım onlar da yapmaya başlasın şeklinde saçma bir düşünceye giriştiler.
Yoksa yönetmeliği çıkmamış bir konuyu firmalardan istemek çok komik bir durum ve hiçbir bilgilendirme yapmadan istemeleri ayrıcam komik.
 
Kamu kurumlarından başka anlam çıkaramadım, biz bu sistemi kurmayacağız o halde, kurmayacaksak Hülya Hanım'ın mesajından çıkan da sistemi kuran beyan yapar.
 
Merhaba ;

Sıfır atık bilgi sistemine giriş yapacak(bu sistemi kurmasıı gerekenler) şunlar;

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

burada 100 kişi ve üzeri çalışanı olan iş yerleri demekle, büyük ve orta düzey sanayi tesislerini kastediyorlarmış
 
Bu taslak yönetmelikte belirlenen maddeler.
Yönetmelik yayımlansa zaten çoğu firmalar zaten 2020 yılına kadar muaf olacak.
Ancak OSB ler yapmak zorunda olduğu için sanırım firmalara yazılar iletiyorlar.
Ama İl Çevre'ler neden bu yazılarda kendilerini tutuyorlar anlamış değilim.
 
Günaydın,

Sıfır atık ile ilgili dün firmamıza OSB 'den yazı geldi. (İzmir)

Ancak şimdi yazılanları okuduğumda aslında beyanı OSB yapacak , biz sadece onlara şuan için yardımcı olacağız gibi duruyor.

Ne yapacağımı ne edeceğimi bilmiyorum ve 10 günlük bir sürem var :(
 
Arkadaşlar Merhaba,

Bugün Kocaeli İl Çevre 'den bir hanımefendi ile görüşmeme istinaden bilgi amaçlı paylaşıyorum.
Sıfır Atık ile ilgili merak ettiklerimi ve yapılması gerekenleri kendisine danıştım.
Ben sorduklarımı ve cevaplarımı paylaşayım merak eden arkadaşlar için.

1- Öncelikle Sıfır Atık Uygulaması için kapsam tamamıyle firmadaki ofis çalışma bölümleridir.
Dolayısıyla çalışan sayısı girilirken sadece ofis ve idari kısımda çalışan kişilerin sayıları girilmesi gerekmekteymiş.

2- Koridor uzunluğu için Fabrikanın en uzun koridoru veya bir uçtan diğer uca olan uzunluğunun girilmesi yeterli olacakmış. Aslında yüzde yüz doğru girilecek diye birşey yok şeklinde cevap aldım

3- Tehlikesiz atıklarla iligli sadece ofis ve idari ortamdan çıkan atıkların bilgileri girilecektir sisteme. Bu nedenle hanımefendi tehlikesiz atıkları verdiğiniz firmaya ofisten aldığınız atıkları irsaliyede ofis olarak belirtmemiz gerektiğini bildirdi.

4-Yönetmelik yayınlanmadığından normale 100 üzeri iş yerleri tabi iken İl çevre ve OSB ler tabi olduğu için 2020 yılında girilecek firmaları da hazırlık olsun diye sistemin içine dahil etmişlerdir(Bu sene için )

5- Süre olarak 28 şubat son tarih ancak bu tarihten sonra sistem ve uygulama kapatılmayacağı için yetiştiremeyenler daha sonradan da girebilirlermiş.

6- İrsaliyeler (ofise ait tehlikesiz ve ambalaj atıklarının) yukarıda bir arkadaşın belirttiği gibi tek tek girilecekmiş.

7- Birden fazla atık türü seçildiğinde çıkan birden fazla koordinat seçeneğinin sadece ilk kısmına koordinat yazmak yeterli oluyormuş (atık depolama sahası 1 adet olan firmalar için )

8- Faaliyetleri doldururken tamamıyle ofis ve idari kısımların bilgileri dikkate alınacakmış.

Özet geçmek gerekirse Sıfır atık uygulaması için çok fazla tedirgin olmanıza gerek yok.
Bilgilerin doğruluğu mühendisler tarafından kontrol edilip yanlış durumlarda düzeltilmesi için firmalarla iletişime geçilecek.
Ayrıca bilgileri doldururken çok fazla kasılmasına gerek yok diye düşünüyorum. Yönetmelik çıktıktan sonra kesin bir bilgilendirme verildikten sonra herşey daha iyi oturacaktır.

Aklıma gelmeyen şeyler olabilir geldikçe dahil ederim ...
 
Firmaların sadece ofisinden kaynaklanan atıkları nasıl ayırıp hesaplayacağız? Bizim atıklarımızın hepsi gün içinde toplanarak aynı yerde geçici depolanıyor, bu çok saçma bir durum değil mi?

Ayrıca sıfır atık kapsamı sadece ofis ve idari kat ise, koridor uzunluğu için de ofis katının uzunluğunun girilmesi gerekmez mi? Ben fabrikada üretim alanının en uzun koridorunu girmiştim
 
Bende aynı şekilde girdim.
Çelişkiler ve saçmalıklar çok fazla var evet.
Ofisten kaynaklanan atıklar belirli olduğu için ( ambalaj vs ) ben 3 ayda bir kesilen irsaliyelere ofis olarak not bırakıp bi değer giricem. İrsaliyeyi yükleyince ofis ibaresini görecekleri için sorun olmaz şeklinde teyit aldım hanımefendiden.

Bilgi olarak firmanın bilgilerini kat, koridor vs . en uzun kısmı yazıp kaç katsa onu yazdım dedim. Uygundur denildi.
 
Yemekhaneden çıkan atıklar girilecek mi peki Fatih Bey? Yemekhanemizde de kağıt, plastik, cam, metal gibi ayrı atık kutularımız mevcut. Ancak;
Fabrikada 200 küsür kişi var, sadece idari kısmı ise 45-50 civarı. Yemekhane atıkları dahil olursa 45-50 kişinin çıkaracağı atığın 4-5 katı kadar atık oluştuğu görülür. Tahminimce ilave edilmemesi gerekir ama emin olamadım
 
@Beril Çataltepe Beril Yemekhaneyi özellikle sormadım ancak dahil edilmesi gerektiğini düşünmüyorum.
Çünkü ofis kısmında bulunan bölgeyi özellikle belirtti hanımefendi. Çünkü oradaki atık ayrıştırmasını yapmanız neredeyse imkansız.
 
9- Tesislerde bulunan ofis kısımlarında kaynağında ayrıştırma amacıyla kutular bulunması gerektiğini bu konu ile iligli şimdiden hazırlık yapılması gerektiğğini de belirtmişti.
 
çok güzel açıklamışsınız öncelikle teşekkür ederim.
Fakat Ofisten çıkan ambalajları da üretim hattından çıkanlarla birlikte veriyoruz :) firmalar isyan edecek yine ayrı ayrı topayın diyeceğimiz için :)
 
Rica ediyorum ne demek.
Ben o durum için şöyle bir alternatif düşündüm belli aralıklarla kesilen irasileyelere ofis atığı şeklinde bir ibare eklettirerek sorunu çözmeyi planlıyorum :)
 
Merhaba, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisleri ve Entegre Katı Atık Yönetimi faaliyetlerinin danışmanlığını yapmaktayız. Tesislerimizden birine Fatih Bey e @Fatih Koçak gelen yazı gibi bir yazı gelmiştir. Bu durumda bizim yükümlülüğümüz nedir, sisteme nasıl giriş yapıp neleri yazacağız hiçbir bilgimiz yok. Sistemle ilgili ne bir bilgilendirme ne bir yazılı bişey, hiçbişey mevcut değil. Arkadaşlar bana yardımcı olur musunuz?
 
Üst