• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır atık ilçesi kuruluyor (Düşünceleriniz neler?)

    Konu Sahibi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, biri dizi programa katılmak için bulunduğu Van’da, Sıfır Atık Projesine ilişkin önemli bir çalışmanın hayata geçirileceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde sürdürülen Sıfır Atık Projesinin 2023 yılına kadar tüm Türkiye’de uygulanmasının hedeflendiğini dile getiren Bakan Kurum, bu kapsamda bir ilçenin tamamının Sıfır Atık Projesini uygulayacağını açıkladı. Söz konusu ilçeyi Emine Erdoğan’ın açıklayacağını belirten Kurum, “Japonya’da bir ilçenin tamamı sıfır atık uygulamasına geçmiş durumda. Bu ilçeye çok fazla çöp kamyonu uğramıyor, çöp çıkarılmıyor. Atıklar kaynağından ayrıştırılıyor ve organik atıklar da kompost makinalarında dönüştürülüyor. Biz de bu uygulamanın bir benzerini ülkemizde gerçekleştireceğiz. Pilot bir ilçe seçtik Emine Erdoğan hanımefendi bu ilçeyi açıklayacaklar. Burada bir kompost tesisi kuracağız ve organik atıkları bu tesiste dönüştüreceğiz. Yerleştireceğimiz toplama otomatları ile vatandaşımız pet şişelerini getirip karşılığında telefonlarına kontör yükleyebilecekler, bez torba alabilecekler. Bir ilçenin tamamında projeyi uyguladığımızda ilçe halkını ve o ilçeye gelen turistleri bilinçlendirmiş olacağız. Örnek ilçenin tamamında uygulamaya geçmek suretiyle çöp kamyonu ilçeye gelmeyecek. Amacımız bunu tüm şehirlerimizde yaygınlaştırmak” açıklamalarını yaptı.

22285

TÜRKİYE’nin ilk sıfır atık ilçesinin belirlenmesi için 81 il ve 951 ilçede tarama yapılıyor. Proje kapsamında Japonya’nın Kamikatsu kasabasında olduğu gibi Türkiye’ye örnek olacak bir sıfır atık ilçesi oluşturulması hedefleniyor. Belirlenecek sıfır atık ilçesinde atıklar türlerine göre ayrı biriktirilecek. İlçenin organik atıklarından kompost yapılacak. Toplanan değerlendirilebilir atıklar geri dönüşüm tesislerinde işlenerek yeni ürünlere dönüştürülecek ve ekonomik kazanç sağlanacak. Ayrıca toplama sisteminde elektrikli araçlar kullanılarak egzoz emisyonlarının azaltılması hedefleniyor.

OTOMATA AMBALAJ ATANA, KONTÖR
Projeyle ilçede plastik, metal ve cam içecek ambalajlarının toplanması amacıyla otomatlar yerleştirilecek. Bu otomatlara ambalaj atıklarını atan kişileri teşvik etmek amacıyla telefonlarına konuşma ve internet kontörleri yüklenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sıfır atık yerleşimi için en uygun ilçeyi seçecek ve pilot olarak projeyi uygulayacak. Bakanlık, seçilen sıfır atık ilçesinde hem bilinçlendirme çalışması yapacak hem de atıkların dönüşümü için donanım ve uzman desteğini verecek. Sıfır Atık Projesi çalışmaları 2017’de başlatıldı. Proje uygulamalarının 2023 yılına kadar bütün ülkede yaygınlaştırılması hedefleniyor. Sıfır Atık Projesi kapsamında kamu kurum kuruluşları, AVM, işyerleri, okullar, oteller, havalimanları, marinalar gibi noktalarda çalışmalar yapılırken, 13 bin 357 binada sıfır atık sistemi kuruldu. Bu amaçla ilk sıfır atık uygulaması Cumhurbaşkanlığı’nda hayata geçirildi. 10 ton metal atık ayrıştırıldı, 30 ton kâğıt, çöp yerine geri dönüşüm tesisine gitti.

Dünyanın ilk sıfır atık yeri olma yolunda ilerleyen Japonya’nın Kamikatsu kasabasının 2020 yılında bu hedefine ulaşması bekleniyor. 2 bin nüfuslu Kamikatsu’da yiyecek atıkları kompost yapılıp gübre olarak kullanılıyor. Çözünemeyenler de ayrıştırılarak geri dönüşüm tesisine taşınıyor. Geri kazanıma gidecek atıklar yıkanıp, sökülüp tasnif ediliyor. Kimonolar, kadınların elinde yeni kıyafetlere dönüştürülüyor. Mutfak araç gereçleri de ödünç veriliyor.
 
Hocam düşünce çok güzel ama uygulama kısmına geçişte de aynı güzelliği sağlayabilirlerse gerçekten harika bir örnek olur
 
22289

Sıfır Atık ve Beton İlişkisi ahh bu beton sevdası ahhh ?

Yeşilliğe alerjimiz var diye düşünüyorum artık
 
@Fatih Koçak Üstat nasıl düzelir biliyor musun şu bakanlardan yada üst kademelerden birinin akrabası ölse beton da yada bir baraj inşaasında o zaman belki akılları başına gelir ama görüyoruz soma da olan facia bile gözlerini açmadı hala kazalar devam ediyor para babası olanlar ceza yemiyor birilerinin vergileri sıfırlanıyor , ve bir kesim de uyuyor ve sonra birşey oldu mu dıj güjler yaptı diyor bazı arkaaşlar ..
 
@Ferhat Elçi Kardeşim benim vallahi büyük konuşmak istemiyorum ama inan ondan da nemalanacaklarını düşünüyorum.
Bu ülkede Somadaki kazanın sonucunu, Gebzedeki çöken inşaatın sonucunu, Çöken binalar sonrası yapılan göz boyama tekniklerini vs vs vs gördükçe düzeleceğine karşı gram ümidim yok.
Şahsım adına beni öyle bir duruma getirdilerki yaptıkları çok güzel birşeyden bile işkillenmeye başladım artık.
Kaldı ki onuda düzgün yapamadıkları malum ...

Kahrolsun dıj güjler...
 
@Fatih Koçak Ya sorun bu ülkemizde en güzel yapılan şey dış ambalaj süper içi kofti maalesef özellikle millet olarak kendini eleştirmeyen sorgulayan bir toplum olmadığımız sürece ne yeşillik ne de insan ilişkileri herşey ile ilişkili maalesef

hep amarigan - israil işleri bunlar kahrolsun amariga
 
@Fatih Koçak Amariga oyunu olmasa yeşillikten kimse bahsetmeyecek kimse demek ki şırnak da maden de 15 kişiden fazla kişi öldü hiçç bir yayın organı vermedi ... Siirt de Ciner holdingin madeni çöktü sıfır tepki ceza değil ödül alacaklardı az kalsın ... alah sonumuzu hayır etsin işi bilenlerin işi yaptığı kişilerin işin başına gelmesi dileğiyle

not: avrupa bizim kadar gelişemiyüü fabrüka türklerin hep
 
Sıfır Atık fikir olarak güzel ama çevreye duyarlı bir proje yapılmak isteniyorsa öncelikle..... ?
  • Çevre Bakanlığı
  • Şehircilik Bakanlığı
 
peki bizlere iş imkanı çıkacak mı sizce yoksa daha çok mu işsiz kalacağız
 
Ülkenin her yerinde gerçekleştirilecek sıfır atık projesi Çevre Mühendislerine faydalı olacaktır kanaatimce. Çok geç kalındı bu projeler için. Tüm ülkeye yayılmalı. Eğitim çalışmaları, reklam kampanyaları ile bilinçlendirme yapılmalı. Japonya da uygulanan atık toplama yöntemi uygulanmalı. Her gün farklı atık türleri atık toplama alanlarına konularak kaynağında ayırma işlemi yapılıyor.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst