• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır atık projesi

Şeref Sayın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ocak 2014
Firma
İpekyolu Belediyesi / VAN
Sitede olmayan bir konu açtık. Sıfır atık projesiyle ilgili çalışma yürüten arkadaşlar var mı?
 
Isıl işlem konusuna da nokta koyuveriyim. Bakanlığın aldığı makinalar kısa sürede kompost yapmak üzerine üretilmiş ısıl işlem yapan makinalar.. Ayrıca Bakanlıkta organik atıkları çöp depolama sahalarındaki kompost alanlarına gönderecek diye biliyorum..
 
Yine net değil burda, AB isteği? nicin? ABye ihracat için mi acaba? niye Sadece bizden istesin ki? sorumlu, yetkili bir kişiye sormalı.

taşır mı o atıkları yoksa çöp kutusu yanına mı bırakırlar..

Yıllardır uygulanıyor, belediyeler biliyordur. Raporlarına, yorumlarına bakmak lazım, kaç kişi kutuya, kaç kişi yanına atıyor.

BENCE, çoğunluk kutuya atıyordur, eğer uygun bir sistem varsa. Çoğu kişi niye sapık ruhlu olsun ki, normal-çevreci insandır. Değil mi?

ama, kapıcı hizmetli uğraşmıyordur.
 
haberde, organik atıklardan kompost üretilmeye başlandı. Sebze meyve gibi organik atıklardan elde edilen kompost, Bakanlığın ve Ankara'daki okulların yeşil alanlarında kullanılacak.

yazılmış...
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
.....Vermikültür Derneği Başkanı Ayşe Coşkun, yıllardır tıp ve kozmetik alanında kullanılan solucanın Uzakdoğu’da konserve olarak tüketildiğini anlattı.:):)

Bizim dede, hayvan ve mutfak atıklarını Bahçenin bir köşesinde depolar 3-4 ay kompost olmasını beklerdi, daha sonra tarlaya dökerdi. bizden hasta olan kimse yoktu.
 
her derde deva hocam bu solucanlar ,:)) darwin bile fark etmiş ve önemini dile getirmiş.keşke araya da çevre mühendislerini sıkıştırsaydı güzel olurdu.
 
Patojen riski, elle temas, değilmidir? Tezde tersi iddia var: Ingham ve Slaughter (2005)‟a göre vermikompostun sterlizasyon veya pastörizasyonun yüksek sıcaklıklar altında gerçekleştirilmesi, vermikompostu bahçedeki topraktan daha zararlı hale getirecek iki sıcaklığın 70-75°C‟e çıkarılması sonucu ısı seven mikroorganizmalar kompost soğuyana kadar ölürler. Bu azalma ile birlikte vermikompost, kuşlar ve hayvanlar tarafından taşınan patojenlere açık hale gelir.

Tarih? Coşkun, şöyle konuştu: “Solucanla ilgili bir kanun tasarısı, mevzuat yok. Şu an 6 üniversiteden akademisyenlerle veri tabanı hazırlıyoruz. Hazırladığımız dosyayı Bakanlığa sunacağız. İleride solucan gübresiyle ilgili bir mevzuat çıkacağı zaman bu hazırlık yol gösterici olacak. Hem üreticiye hem de tüketiciye yönelik bir standart oluşturmaya çalışıyoruz.

Bakanlık KATI ATIK YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİnde çok sayıda tespit edilen sorunlara çözüm önerileri getirilimiş...
Konya’da “Katı Atık Yönetimi Çalıştayı” düzenlenmiştir. Atık yönetimi konusunda ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, üniversiteler, sanayiciler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden 200’ü aşkın temsilcinin bir araya geldiği çalıştayda. Bu çalışmalar 2-3 günlük çalıştay yerine, sorunlar internetteki bir siteye girilse ve daha çok sayıda kişinin ve uzmanın görüş ve önerileri alınsa daha faydalı olabilir. Okullar, AVM’ler oteller gibi ambalaj yoğun yerlerde belli bir toplama kotasının uygulanması ve kotanın aşılması halinde destek verilmesi ile teşvik edilmesi gerekmektedir. Atık getirme merkezlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Hazırlanan planların halk tarafından ulaşılabilir ve sorgulanabilir olmaması: Belediye planlarının ulaşılabilir olması ve halkın planın uygulamaları hakkında bilgilendirilmesine ağırlık verilmesi ve bu işlemlerin elektronik sistem üzerinden izlenebilirliği sağlanmalıdır.
 
Bu tür projeler çok AMA uygulama çok az. Bakanlık sağolsun, hangi kıymetli yönetici(leri)miz ise, bu raporu yayınlamasa, bizim gibi daha geniş kitleler bu bilgileri öğrenemezdi, hemen hemen imkansızdı, sadece Serhan bey gibi ilgililerle teması olanlar bilirdi. Gerçekten çok madde varmış, Bakanlık yetkililerimiz bunları öncelik sırasına dizerse çok iyi olur, konu uzmanları öncelik puanı verebilir. Farklı kesimlerden çok sayıda görüş gelmiş, öncelik puanı belirlenmeden hepsiyle uğraşmak kolay değil.

* Başlık-6: Eğitim faaliyetleri çok önemsenmesi gerektiği halde yüzeysel geçilen, bu konuda yetkinliği olmayan kişilerce yapılan bir uygulama içerisinde yürütülmekte ve sürdürülebilirliği bulunmamaktadır.
Başlık-5: …. imtiyaz verilerek ihaleye girilmek istenildiğinde belediyelerin deneyimli, nitelikli ve iş bitirmesi olan firma seçimi yapamaması bu nedenle uygun teknolojinin seçilememesi
* Bakanlığın farklı birimleri ve sistemleri arasında veri paylaşımda yaşanan sorunlar nedeniyle bu durum oluşmaktadır.
* Son dönemde ihalelerde belediyeler firmaları gelir kapısı olarak görmektedirler.
* 6360 sayılı Kanun sonrasında büyükşehir belediye sınırlarının genişletilmesi ile yapılanma sorununun ortaya çıkması kurumsal hafızaya sahip teknik personel sayısının yetersiz olmasına neden olmuştur
* Belediyelerde atık yönetimi tek elden sağlanmalı, ayrıca atık yönetimi idareleri kavramı geliştirilmelidir.
İski, istaç gibi ayrı kurum çok fayda sağladı.
* Ülkemizde atık üreticilerinin tehlikeli atıklarına yönelik alınan beyanlarda hatalı veya kasıtlı olarak eksik bildirimlerde bulunması sebebiyle, gerçek tehlikeli atık miktarına ulaşılamamaktadır..
Böyle zor olur, yakalanırsan yanarsın korkusu olmalı, cezası büyük olmalı.
* Lisans sürecinin Bakanlıkta iki ayrı Genel Müdürlük tarafından yürütülmesi ve evrakların iki Genel Müdürlükte ayrı ayrı takip edilmesinde sorun yaşanmaktadır.

-------
* En iyi depolama, ayırma, vs yapan “en azından” bir belge ile ödüllendirilmeli,
VE DE Bakanlık diğer belediyelerin mühendislerine bu yerleri gezdirmeli, hatta orada kısa eğitim aldırmalı.
* En önemli faktör olan, Maliyetlerden hiç bahsedilmemiş
* özel firmaların, iş başarı karnesi bir şekilde tutularak belediyelere tavsiye edilemez mi?
- İstaç gibi tecrübeli kurumlar uygun fiyatla belediye ve şirketlere uygulamalı eğitimler vereblir.

Ev kompostu:


Filtre vs ile 2000$ demiş. Internet yorumları:
Is it possible to get compost from kitchen waste within 24 hrs? : It may be a little difficult to decompost your organic matter within one day. One week is Ok. * For most materials, rabbits might be your best solution. They like most fresh veggie and fruit waste and it should pass through their digestive tract in less than 24 hours. Their shit pretty dry and is ready to use in gardens or potted plants right away. *Possible? Yes but it depends on the type of waste and a few other factors. Given a soft kitchen waste like the flesh of watermelon or pumpkin and enough worms you can turn that into vermicom post in 24 hours or less. Mixed kitchen scraps and fibrous tough waste like carrot or potato are generally 14 day minimum regardless of method. Each week, users place a paper additive packet consisting of coconut husk fibers and baking soda into the bin, which acts as the brown material that aids the decomposition of food scraps. Then throughout the week they add all of their food scraps, including meat and dairy (sans bones), which is off limits in composting. When the bin is full, users push the "Start" button and the machine begins heating, slicing, mixing and aerating the scraps and within 24 hours the scraps are transformed into fertilizer, retrievable from the bottom of the bin. A HEPA filter keeps smells at bay. Is it compost or burnt carbon? When I cross-checked all these findings with an expert, he said that "what comes out of these machines is not compost, but burnt carbon". Moreover, these machines consume huge amounts of power and emit CO2, thereby defeating the very purpose of reducing carbon footprint as far as solid waste management goes.
 
Hocam bende bunun değişik versiyonu solucanlar için mama olarak kullanıyorum ,evsel atıkları biriktirip çürümesini sağlıyorum sonra mama oluyor :))
 
@Büşra Arık
Hayır, henüz somut bir adım atmadık, ayrıca eğitime katılmayan 10 il müdürlüğüne ikinci bir yazı geldi, bakanlık projeye önem verecek yani. Valilikler de önem verecek.
 
Bakanlıkta kullanılan atık konteynerları nasıl birşey acaba? özel bir konteyner değildir herhalde.
 
Katı atıklar için de böyle bir proje çok iyi olur....

Evsel/Kentsel Arıtma Çamurlarının Yönetimi Projesi-2012

-----Adsız.jpg
 
20 yıl önceki plan : ...Vizyon 2023’e göre, 2009 yılında organik atıkların bertaraf edilmesi amacıyla evler için 20 m3 metan/ton

organik madde kapasiteli anaerobik çürütme reaktörlerinin tasarlanması planlanmıştır.
 
Ekte slayt mevcuttur resimleri var, ayrıca bu ayın 15-17 sinde İstanbulda fuarda bir sunum yapılacağı düşünülmektedir. Ayın 19 unda da bakanlıkta 10 il müdürlüğü konu ile ilgili bilgilendirilecektir.
 

Ekli dosyalar

  • sifiratiksunum.ppt
    24.3 MB · Görüntüleme: 117
Yurt dışındaki gibi lavabo altı öğütücü sistemlerle atıksu içinde berteraf edilmesi hem atık su artırımına fayda sağlar hem de evden çıkan sulu çöp miktarını azaltır..
 
@eyavuz

Sağolun.

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

@serhanmaden

Denenmesi gerekir ( + ve - leri için) ama deneyen yok. itü izzet hocamız atıksuya çöp koyma projesi yapıyordu.

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

@eyavuz

Bina içlerinde daha iyi toplama olur, vandallardan korunur, daha iyi toplanır.

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

Bakanlıkta bu işleri özel bir firma mı yaptı? Finansman kimdi?

AB de eğitimle uğraşıyor....
.
+++111++++.jpg

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

Ekli dosyayı görüntüle 20047

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

Sorunlar :
.
Ekli dosyayı görüntüle 20048

Çalıştay sunumlarından :



---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

Pilot bölge olarak
Bağlaraltı mahallemizde başladığımız
‘’kaynağında ayrıştırma’’ faaliyetimizi
zamanla tüm mahallelerimize
yayarak mavi poşette kâğıtları,
sarı poşette plastik ve metal
ambalajları; yeşil poşette cam
ambalajları toplamayı hedefliyoruz.

HAMiYET YILDIZBAŞ
Yıldırım Belediyesi
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

@serhanmaden

...what comes out of these machines is not compost, but burnt carbon". Moreover, these machines consume huge amounts of power and emit CO2, thereby defeating the very purpose of reducing carbon footprint as far as solid waste management goes.

---- Otomatik olarak birleştirilen çoklu mesaj ----

@eyavuz

Başarı var mı acaba? Üsküdür tek bir çöp bidonu ile topluyormuş :

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • +++114+++.zip
    1,021.1 KB · Görüntüleme: 53
@eyavuz

Üniversiteler, kamu- sisteme dahil değil mi? birkaç tanıdığa sordum üniversitelerde bir şey yapıyor musun?
Sadece, belediyenin 1+1 çöp+diğer, ayırma bidonları varmış, eski yıllardan.
 
Üst