• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır atık projesi

Şeref Sayın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ocak 2014
Firma
İpekyolu Belediyesi / VAN
Sitede olmayan bir konu açtık. Sıfır atık projesiyle ilgili çalışma yürüten arkadaşlar var mı?
 
Plastikler ve zararları....

Tahminlere göre denizlerde bulunan plastik 140,000,000 tona ulaşmış durumda ve bu rakam her geçen gün artıyor.



her sene tüm dünyada ortalama 300 milyon ton plastik çöp.



İngiltere'de Çevre Bakanlığı'nın 2,5 milyon adet plastik bardak siparişi vermesi ülkede tartışmalara neden oldu.

bakanlık restoranları ve kafeleri için verilen 5 yıllık sipariş günde 1400 bardağın tüketilmesi anlamına geliyor.



Dünya genelinde her bir dakikada bir milyon plastik şişenin kullanıldığı tahmin ediliyor. 2021'e kadar bu rakamın yüzde 20 daha artacağı hesap ediliyor.



Kahve kupası kullanın

Greenpeace verilerine göre İngiltere'de yılda 2,5 milyar kağıt kahve bardağı kullanılıyor ve bunların sadece 400'de biri geri dönüştürülüyor, Buna ek olarak bardaklara plastik kapaklar eşlik ediyor.



5- Plastik poşet kullanmayın

Dünya genelinde her yıl 5 trilyon adet plastik poşet kullanıldığı tahmin ediliyor. Plastik poşetlerin doğada kaybolması 500 yıla kadar çıkabiliyor. İngiltere'de 2015'te süpermarketlerde poşetler paralı oldu. Bu uygulamayla poşet kullanımı yüzde 83 azaldı. Alışverişte sepet, bez çanta, file ya da kese kağıdı kullanılması öneriliyor.

6- Pipet kullanmayın

Sadece ABD'de yılda 175 milyar plastik pipet kullanılıp, çöpe atılıyor. Çevre örgütleri restoranlarda pipetlerin yasaklanması için kampanya yürütüyor.

7- Mikro boncuklu ürünler tüketmeyin

Greenpeace'e göre, okyanuslarda yılda 12.7 milyon ton plastik atık birikiyor. Bunda birçok günlük kozmetik ve temizlik ürününde kullanılan ve mikro boncuk adı verilen minik plastik parçacıkların rolü büyük.

-----

Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden alınan su örneklerinde mikroplastik kirliliğine rastlandı. Guardian gazetesinin haberine göre her 100 örnekten 83'ünde mikroskobik boyutta plastik parçaları görüldü.

-----

Thompson'ın yürüttüğü bir araştırmaya göre İngiltere'de tutulan her üç balıktan birinde mikroplastikler bulunuyor.



Mikroplastik kirliliğinin yaygınlığı, son yıllarda yürütülen araştırmalarla daha net bir şekilde anlaşılıyor. Daha önce Almanya'da yapılan bir araştırmada test edilen 24 bira markasının tümünde mikroplastikler bulunmuştu. Fransa'nın başkenti Paris'te ise araştırmacılar havada mikroplastikler tespit etmiş ve kente her yıl 3 ile 10 ton arasında mikroplastik yağdığı tahmininde bulunmuştu.



Kenya'da plastik poşet yasağı başladı

Kenya'da bugünden itibaren naylon poşet satan, üreten ve hatta taşıyanlar 38 bin dolara kadar para ve 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşı kaşıya kalabilir.

Plastik poşet üreticileri ve ithalatçıları ise yasağın yaklaşık 80 bin kişinin işsiz kalmasına neden olacağını iddia ediyor.

------

İngiltere plastik torba kullanımını nasıl azalttı?

İngiltere'de hükümet, plastik alışveriş torbalarından 20 kuruşluk ücret alınması uygulanmasının büyük bir başarıyla sonuçlandığını açıkladı.

Aslında Birleşik Krallık'ı oluşturan bölgeler arasında İngiltere bu konuda geç kaldı. Galler 2011 yılında, Kuzey İrlanda 2013 yılında, İskoçya ise 2014 yılında bu uygulamaya geçmişti.



Bunu izleyen ilk bir yılda Galler'de plastik torba kullanımında yüzde 76, Kuzey İrlanda'da yüzde 71, İskoçya'da ise yüzde 80'lik düşüş yaşandı.



İklim değişikliği konusunda kampanya yürüten Yeryüzünün Dostları örgütünden Andrew Pendleton ise, plastik torbaların sorunun yalnızca küçük bir parçası olduğuna, atık sahalarına gönderilen milyonlarca kahve bardağının geri dönüşümü olmadığına dikkat çekti.

İngiltere’nin Cornwall kenti, çevre kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle restoran ve barlarda plastik pipet kullanımını yasaklamaya hazırlanıyor. Plastik pipetlerin doğada yok olmaları 450 yılı buluyor.



Sadece İngiltere’de yılda 8.5 milyon pipet çöpe atılıyor. Kent meclisine sunulan öneriye göre, Ocak 2018’den itibaren kentte sadece çözünebilir kâğıt pipetler kullanılacak.



Zararın neresinden dönülürse kardır mantığıyla hareket eden bazı ülkeler, plastik şişe kullanımını yasakladı. ABD'nin bazı bölgeleri (San Francisco, Los Angeles, Santa Monica, Massachusetts), Fransa, Fas bu ülkelerden sadece birkaçı...



Türkiye'de ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından AB mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağı'na göre 1 Ocak 2019'dan itibaren hafif plastik torbaların satış noktasında ücret karşılığı temin edilmesi öngörülüyor. Bu bağlamda kişiler bez torbalara teşvik edilecek.

TÜRKİYE PLASTİK ÜRETİMİNDE ALTINCI SIRADA

Bazı ülkeler pet şişe, plastik poşet konusunda yasaklamalar getirse de, plastik üretimi dünyada artmaya devam ediyor. PAGEV'in paylaştığı rapora göre, dünyadaki toplam plastik üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini karşılayan Çin, 81 milyon ton plastik üretiyor. Türkiye ise yaklaşık 9 milyon ton plastik üretimi ile Avrupa’da Almanya'dan sonra ikinci, dünyada ise altıncı sırada yer alıyor.



HER GEÇEN GÜN YENİ BİR ZARAR TESPİT EDİLİYOR



PLASTİĞE DAİR KORKUNÇ GERÇEKLER

- 1 cam şişeyi tekrar tekrar kullanmanız, yılda 240’dan fazla plastik şişenin satın alınmasını ve tüketilmesini önler.

- ABD, dünyanın en büyük plastik şişe tüketicisidir.

- Plastik su şişeleri, her yıl 120 milyon ton fazladan atık üretir.

- Her yıl en az 1 milyon deniz kuşu, 100.000 deniz memelisi ve deniz kaplumbağası, plastik kirliliği sebebiyle ölüyor.

- Okyanustaki çöplerin yüzde 90’ı plastikten oluşuyor.

Bazı doğa ve insan sağlığına önem veren ülkeler ise plastik poşet kullanımı en aza indirmek için çeşitli yasaklar koyuyor veya vergilere başvuruyor.



Örneğin Meksika'da, Hindistan'da, Delhi'de, Mumbai'de ve Vasco'da plastik poşet kullanımı yasak. Öte yandan Bangladeş, Ruanda ve Avustralya'da da bazı çevreci belediyeler, şehirlerde plastik poşet kullanımını yasakladı. İsviçre, İsveç, Norveç, Almanya ve Hollanda gibi gelişmiş ülkelerde ise mağazalarda para ile satılıyor.

2016’da küresel olarak yaklaşık 480 milyar plastik şişe satıldı. Bu rakam dakikada bir milyon şişe gibi inanılmaz bir satış sayısına tekabül ediyor.



Araştırma sonuçlarında Çin, plastik atıkları yanlış yöneten ülkeler listesinin başında geldi. Ancak ABD de, ilk 20’de yer aldı ve kişi başına daha fazla atık katkısı sağladı.

 
Bazı ülkelerden, ayıklanması için atıklar Çin'e gidiyor ve insanlar da insanlık dışı şartlarda bunları ayıklamaya çalışıyor.
- Okyanustaki çöplerin yüzde 90’ı plastikten oluşuyor ve okyanuslardaki çöplerin de % 80'i karadan kaynaklı çöpler. Yani % 80'ini önleme şansımız oluyor. Sadece plastik şişeler değil, bazı cam şişeler, konserve kutuları, kutu kola kutuları ve birçok ambalajın iç kısımlarında, insan sağlığına çok zararı bulunan Bisfenol-A maddesi var. Güya yasak. Fakat, bu maddenin ya da buna benzer insan sağlığına zararlı kimyasalları, saymış olduğum ambalajlarda kullanan büyük firmalar var. Ama devlet tarafından kontrol edilmiyor. Bile bile lades.
 
Merhaba. Bende sıfır atık komisyonundayım. Şu anda herhangi bir çalışma yapmadık. İş yoğunluğundan dolayı. Zaten bazı atık maddeler için geri dönüşüm kutularımız mevcut. Ek olarak çok bir işimiz yok ama projeyi yakından takip ediyoruz.
 
Recycling/composting practices in several countries: the UK, US, Japan, and China.

Compared to the great efforts that have been made in developed countries for the promotion of waste composting, much less has been achieved in developing countries. For example, the MSW composting rate in China decreased from 10% to less than 2% in the past 15 years, and similar trends may exist in other developing countries.

Therefore, it is essential to identify the barriers that impede waste composting and predict developing trends.
 
Yaklaşık 10 yıldır bu sektörde farklı iş dallarında çalıştım. İdealist olmadıkça bu gibi projelerin sonuçlandırılması çok zor geldi bana.

Örnek: bitkisel atık yağları lavaboya dökmeyin diye yıllarca eğitim veriyorsun sonra biri çıkıyor ben bahçeye döküyorum diyor.
 
Alıntı....
kargo ile tezek.....?
Ne günlere gelmişiz...
Tez öğrencim solucan gübresini çalışıyor, merak edip balkonunda solucan gübresi yapmaya başlamış. bunu anladım, internetten solucan alınabiliyor diye duymuştum.

Peki, makalelerde Hayvan gübresi karıştırmanın faydalı olacağı söyleniyor dediğimde, onu da aldım dedi.

Şaşırıp nasıl diye sordum, ismi lazım değil daha çok giysi, Elektronik vs gibi satış yapan büyük bir internet sitesi kargo ile tezek, Hayvan gübresi dahi getirtiyormuş, epey bir şaşırdım, Herhalde bu organikçiler nedeniyle olsa gerek? ne günlere gelmişiz…..
 
Evler için konuşmak gerekirse zor , nedeni ise bence artık insanlar evlerini temizlikçi tutup temizletiyor, çöplerini kapıcılar kapıdan alıyor gidipde bu kişi evinde ayrı toplama yapmak istemez, istese de vakit ayıramaz bu işe görevliler tayin etmek gerekir bunun da finansmanını sağlayacak yine devlettir yoksa kutu koymayla, eğitimle çok az yol gideriz, 0 atık projesi güzel; itici bir kuvvet oluşturur ama bir yere kadar, inşallah belediyeler özel firmalara devredip işin içinden sıyrılmak yerine kendileri bu işe girmeye başlar, tabi özel firmaları da devre dışı bırakmamak gerekir.
 
Arkadaşlar, sıfır atık projesi talimatnamesinde oluşturduğunuz ekip yönetim tablosu var mıdır elinizde? Hangi birimleri yazdınız? Görev tanımlamaları neler yazdınız? Ortak birşeyler paylaşarak güzel bir tablo oluşturabiliriz. Ben hazırladığım dökümanı yüklüyorum. Kolaylıklar dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • ornek.docx
    43 KB · Görüntüleme: 114
Merhaba,

İstanbul'da bulunan firmamız MPT Çevre Çözümleri olarak kamu kurum/kuruluşları ve özel sektör temsilcileri için sıfır atık projesi kapsamında geçici tehlikeli-tehlikesiz atık sahası üretimi gerçekleştirmekteyiz. Üretim, Konya'daki fabrikamızda yapılmaktadır.
 
2017 yılında yaklaşık 12 milyon kişinin ambalaj atığına ulaşan PAGÇEV 220 bin ton ambalaj atığını geri kazandırdı. Böylece ekonomiye de 610 milyon lira katkı sağladı. Hem ambalaj atığı toplama hem de geri dönüşüm faaliyetlerini her yıl giderek artıran PAGÇEV 2018 yılı hedefini 240 bin ton ambalaj atığını geri kazanmak olarak belirledi.

Örneğin; 2017 yılında PAGÇEV’in dönüştürdüğü atık miktarı sayesinde 1,5 milyon ağaç kurtarıldı. Geri dönüştürülen plastik atıklar ile 7,1 milyon kilowatt elektrik, 2,1 milyon litre su ve 256 milyon litre fosil yakıt tasarrufuna imza atıldı. Tüm bu atıkların geri dönüştürülmesi ve atık depolama sahalarına gönderilmemesi sayesinde de 2,3 milyon ton metreküp alandan tasarruf edildi.
 
"Teşvik verin"

ÇÖP toplamadan geri dönüşüme uzanan sistemin sadece sosyal normlar değil, teşviklere de dayandığını belirten Hyden, “İnsanların nasıl geri dönüşüm yapmasını sağlarsınız? Bunun bir yöntemi geri dönüştürürken karşılığında bir şey almak. Örneğin İsveç’te uzun süredir her türlü plastik ve metal kutuları iade ettiğinizde depozito alabiliyorsunuz. Bu geri dönüşüm makinelerini İsveç’te herhangi bir gıda dükkanında bulabilirsiniz. Şişelerinizi makineye koyuyorsunuz, karşılığında bir fiş alıyorsunuz ve bunu kasada ödeme yapmak için veya paraya çevirmek için kullanabiliyorsunuz. Hiçbir yerde ortalıkta atılı şişe veya teneke göremezsiniz çünkü birisi bunu toplar ve gidip parasını alır” diyor.

İsveç, 2020 yılına kadar sıfır atıklı bir ülke olmayı hedefliyor. Bugün ülkedeki evsel atıkların yüzde 99’undan fazlası geri dönüştürülüyor. İsveç İstanbul Başkonsolosu Therese Hyden, ülkesinin geri dönüşüm başarısının arkasında yatan nedenleri anlattı.

Bunun da arkasında eskiden beri gelen doğaya erişim geleneği ile çöp ve atık yönetimindeki erken mevzuat ve düzenlemeler var. İsveç’te açık havaya erişim hakkı diye bir hak var. Yani İsveç’te herhangi bir doğaya, ormana girme hakkınız vardır ve burada gidip bir piknik veya istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz ancak geçerli olan birkaç kural vardır. Bu kurallardan biri, arkanızda çöp bırakmamanızdır. Orada ürettiğiniz çöpleri yanınıza alırsınız, böylece doğada hiçbir iz bırakmamış olursunuz. Bu yüzyıllık bir şey, hala sahip olduğumuz bir gelenek ve şimdi de anayasamızın bir parçası. Ve bugün, bir parkta çöp attığınız zaman, polisin size gelip para cezası verebileceğine dair yasalarımız var. Ancak, sadece yasalara sahip olmak çözüm değil. Biraz da davranış, zihniyet, tavır ve geleneklerle ilgili. Bu, diğer insanlara bakan bir çocuk olarak öğrendiğiniz bir şeydir, kendi ailenizdeki, kendi toplumunuzdaki sosyal normlardır. Çöpünüzü doğaya değil de çöp kutusuna atmanızı söyleyen bir sosyal norm varsa, o zaman siz de böyle davranırsınız.”
 
@emin2


Bence, bütün çözüm bu cümlede.

@emin2

Bunun parasal karşılığını kim üstleniyor ? Firma mı, devlet mi ?
Firmalar ne kadar az harcama ile ne kadar çok kazanç sağlanabilir diye uğraşıyor zaten
 
Araştıralım. Ama, depozito diyorsa sizden zaten 10-20 kuruş alıyor satarken. Getirirsen 10-20 kuruşunu al olmalı...
 
Sallama bir fikir ve afiş mi?

Ne yapıyorlarmış ki? (Bakteriler sağolsun, çöp çok diye biraz biyogaz çıkıyor) Başka?

33365455_1661095817293131_8244296617818062848_n.jpg
 
atık ne, çöp ne?? bu sözleri buralarda da kullanıyorlar. çöp tende para kazanılıyor şimdi. yani çöp diye organikleri diyorlarsa . biraz daha kafa yorulabilirdi slogan için.
 
Üst