• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır Atık Sempozyumu - 30 Nisan 2019

Fatih Koçak

Etkinlik Grup Lideri
Yönetim Grubu
Etkinlik Grubu
Katılım
5 Ocak 2016
Şehir
Kocaeli
Firma
Fernas İnşaat A.Ş.
22774

Arkadaşlar Merhaba ,

30 Nisan 2019 Günü Kadıköy Belediyesi meclis binasında düzenlenen Sıfır Atık Sempozyumuna katılım sağladım.
Bu sempozyumda duyduğum bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sempozyum 3 oturumda gerçekleşti. Son olarak Forum adı altında bir soru-cevap kısmı düzenlendi.

Genellikle hepimizin bildiği veya ulaşabileceği bilgiler paylaşımı yapıldı sıfır atıkla ilgili.
İstanbul İl Çevre'den Funda Hanım ve Bakanlıktan Demirhan KÜÇÜK katılımları ile bilgiler verip sorularu cevaplamaya çalıştılar.

- Sıfır atık ile ilgili ve yönetmelikle ilgili Demirhan Bey , Bu yönetmeliğin direkt sıfır atık yönetmeliği değilde sıfır atık yaklaşımı olarak algılanması gerektiğini belirtti.
Yönetmeliğin adının sıfır atık olması tamamen bir proje olarak ortaya çıkan Sıfır Atık isminin popülaritesinden dolayı olduğunu belirtti.
- Genel olarak sunumlar şeklinde gerçekleştiği için sunumlar ve diğer kısımlardan bahsetmeyeceğim.
- Sadece soru cevap kısmındaki bahsedilenleri paylaşmak istiyorum.

1- Sıfır atık yönetmeliği yukarıda belirttiğim gibi bir yaklaşım olarak belirtildiği için bu kapsamda Hem uygulama , hem bilgilendirme ve hemde ECBS'de veri girişini sağlamak amacıyla bir kılavuz hazırlandığı belirtildi. Dolayısıyla sektörel olarak kafalardaki soru işaretlerini gidermek amacıyla önümüzdeki günlerde kılavuzlar yayınlanacak ve gerekli bilgileri oralardan çekebilecekmişiz. Ve bu kılavuzların yönetmelikten daha detaylı olduğu belirtildi.

2- Yayınlanacak kılavuzlarda sektörel olarak bilgilendirme olup her atığın ne şekilde yönetilip değerlenidirilmesi gerektiği ilgili yönetmeliklerle anlatılacak.

3- Sıfır atıkla paralel diyebileceğimiz yönetmelikler ise (Ambalaj Atığı Kontrolü Yönetmeliği vb. ) Sıfır atık taslağı yürürlüğe girdiğinde diğer yönetmeliklerde de değişikliller yayımlanacak. (Bunların çalışmalarının tamamlandığı belirtildi. )

4- Sıfır atığın markalaşmış ve ünlenmiş bir değeri olduğu için yönetmelikler , kılavuzlar ve tebliğler yayınlanacak. Ancak diğer yönetmeliklerde yürürlükten kaldırılma gibi bir durum söz konusu değil.Oluşan kesişimler ve birbirleri ile olan zıtlıklar giderilecek.

5- Sıfır atık sistemine geçişle ilgili kuruluşlara bir teşvik konusu olacağı belirtildi. Teşviğin içeriği hakkında kesin bilgi verilmedi ancak teşvik olacağı yüksek ihtimal olarak gözüküyor. Bu teşvik konusu ile ilgili de bir kılavuz yayınlacak.

6-Sıfır atık sisteminde oluşacak denetimler sonucu bulunan uygunsuzluklar ve yasaklar için şu durumda idari yaptırım uygulanması olmayacağı şeklinde belirtilme yapıldı.

7- Depozito konusu 2021 yılında bir denetimle uygulanacak. Tıpkı poşette olduğu gibi depozito konusuna da kesin gözüyle bakılıyor.

8- Herkes tarafından merak edilen Sokak toplayıcıları konusunda ki soru için Demirhan Bey Bakanlığın herhangi bir müdahalesi olmayacağını belirtti. Bu konu ile ilgili belediyeler sorumlu tutularak isteyen belediye sokak toplayıcılarını sistemine dahil edebilecek. Ancak bakanlık sisteme dahil edilmesi konusunda istekte bulunacağını belirtti.

9- Sıfır atık şu andaki durumda sadece kara için uygulanmaktadır. Tıpkı kara için olduğu gibi Deniz içinde bir sıfır atık benzeri yönetmelik olacak. Aynı şekilde denizlerde ve su ortamında bulunana atıklarında azaltılması amacıyla bir yönetmelik yayınlanacak.ş

Genel olarak konuşulanlar bu şekilde idi. Bilgilendirmede notlarını benimle paylaşan @betül akkuş 'a teşekkür ediyorum.
Sempozyuma katılım gösteren arkadaşlar varsa onlarda gerekli bilgilendirmeyi yapabilir. Veya eksik aksettirdiğim konu varsa düzeltebilirler.

Aynı şekilde sanırım diğer illerde de bu tarz sempozyumlar uygulanacak.

1556786822111.png
 

Ekli dosyalar

  • 30 Nisan 2019 Program.pdf
    336.6 KB · Görüntüleme: 50
Gerçekten geri dönüşümü önemsedikleri için mi yoksa bu projeyi başlatan şahsın mevkiisinden korktukları için mi bu kadar üstüne düştüler bu işin. Ne sıfır atıkmış be kardeşim. Bugüne kadar neredelermiş.
 
Serkan Hocam Nacizane görüşüm tamamıyla başlangıçta ilgi çekmek amaçlı başlatılmış bir projeydi. Ancak sonuçları önemli katkıları olunca (parasal ) bu kadar üstüne düştüler. Ben hala reklam amaçlı olduğu kanısındayım ki bizim yönetmeliklerimizde zaten aktif olarak uygulanan şeyler. Ama görünen o ki bayağı göz önünde kalacak. Umarım patlamaz.
 
Sıfır atık kapsamında hükümet kanadı seçimlerde bayrak kullanılmayacağını söylemişti ama ben heryerde bayrak görmeye devam ettim, demek ki gelir getirisi olmayan kararları törpüleyebiliyorlar fakat maddi getirisi olanlara abanmaya devam :)
 
Sunumların paylaşımı maalesef olmadı. Yani sempozyum esnasında paylaşılacağı bilgisi verilmedi.
 
Üst