• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır Atık Yönetmeliği ve Atık Ön İşlem Tesisleri Kriterleri Yönetmeliği Değişiklik

Mehmet Yıldırım Gündüz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Ocak 2013
Şehir
Konya
Firma
Atıksan Geri Dönüşüm
09.10.2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişiklikleri ektedir.

- Sıfır Atık Yönetmeliği Madde 7 (4) ile tüm sıfır atık belgesi alanlara satış serbestliği geldiği görülmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • atık ön işlem ve geri kazanım tesislerinin genel esasları.pdf
    174.2 KB · Görüntüleme: 266
  • Sıfır Atık Yönetmeliğinde değişiklik.pdf
    288.8 KB · Görüntüleme: 313
Biz çevre mühendisleri olarak boş yere sesimizi yüksekten çıkarıyormuşuz. Daha yeri belli olmayan yönetici kadrosunda sürekli değişiklik yapılan çevre ajansı yönetmeliklerde yetkili olarak gösteriliyor. @Olgaç Sürmelihindi Paris İklim Anlaşmasına taraf olmamız bile bizim çevre ile alakalı bir işlem yapabilecek ülke olmadığımızı gösteriyor.
 
Mehmet Yıldırım GündüzÜstad Merhaba,

Hemen karamsar olmamak gerekir. Paris iklim anlaşması ile ilgili @Murat Çelebi kardeşimle konuştum ve bu gibi anlaşmalar mesleğimiz adına umut verici olduğunu söyledi. Diğer yandan sıfır atık ve ambalaj atıkları ile ilgili yönetmelikler arasında çelişkiler var. Bu yönetmeliklerde yaşanan olumsuz durumlarda nasıl hareket edeceğimizi şaşırdık. Maalesef bir yandan yaparken diğer yandan yıkıyoruz. Ayrıca Bakanlık gerçek anlamda denetimleri artırmalı. Lafım yanlış anlaşılmasın ama suç bizde de var. Günü kurtarmak adına bir şeyler yapmış gibi gösteriyoruz ve üstelemiyoruz.
 
Mehmet Yıldırım GündüzArtık herkesin gerçek anlamda bir şeyler yapması gerekir. Yönetmeliklerin ucu açık kalıyor ve herkes kendisine göre yorumladığı için ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yönetmeliği okumaktan aciz bazı meslektaşlarımız var ne yazık ki. Bizler kendimizi geliştirmediğimiz ve uğraşmadığımız sürece mesleğimiz bir yerlere gelemez.
 
Veya çevre görevlisi ifadesi iptal ettirilebilir.
 

Ekli dosyalar

  • 6FC02AE2-43D0-4607-B30C-7D9B0992C772.png
    6FC02AE2-43D0-4607-B30C-7D9B0992C772.png
    320.8 KB · Görüntüleme: 216
  • C93CAB48-4165-487B-9728-B73B84B4E052.png
    C93CAB48-4165-487B-9728-B73B84B4E052.png
    425.9 KB · Görüntüleme: 207
serhanmadenBence edilmesi de gerekir. Daha önce ki ambalaj atığı yönetmeliğine göre 1. tip tesiste bulundurulacak kişilerden biri mutlaka çevre mühendisi ibaresi vardı. Bu arada aklıma takılan bir konu tehlikesiz atık toplama tesislerine belge 'bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği' ne göre veriliyordu. Bu sabah o yönetmelikte kaldırıldığı mesajı geldi. Bu tesisler için başvuru nasıl olacak bilgisi olan var mı ?
 
Gürkan GÜSLÜBelge süresi devam edenler geçerlilik tarihine kadar devam edecek,yönetmelik tarihinden önce yapılan başvurular için değerlendirme yapılacak örn:Tat belgesi süresi bitimi ile yenileme başvurusu bu yönetmelik tarihinden önce il müdürlüğüne başvuru yapıldıysa değerlendirilecek bu yönetmelik tarihi sonrası başvuru sadece izin-lisans kapsamında yapılacağı bilgisine ulaştım.
 
Onlar kalkıyor izin süreleri sonunda kapatma işlemş yapacaklar.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Gülşah Albayrak@Gülşah Albayrak aslında yönetmeliğe göre pek değişen bir durum yok tek fark önceden belge alındıktan sonra 5 sene geçerli oluyordu. Şimdi görünen başvuru sonrası GFB verecekler 1 sene sonra lisans verilecek 5 sene geçerlilik olacak. Sadece metal atık alacak tesisler için m2 şartı aranmıyor. birden fazla atık cinsi olunca 1000 m2 şartı oluşuyor. Bunun dışında benim gördüğüm yönetmelikte farklı bir koşul bulunmamakta.
 
İlk bakışta gördüğüm kadarı ile; LİSANS alma şartları zorlaşmış. Tehlikesiz atık toplama belgesi yani (HURDACILIK belgesi) komple kalkmış. Belge süresi biten lisans almak zorunda kalacak. Ruhsat ile ilgili detaylar var. SIFIR ATIK belgesi alanların atıklarını istedikleri lisanslı firmaya vermesinin önü daha net bir şekilde açılmış. Küçük oyuncular masadan kalkacak gibi görünüyor.
 
MADDE 7 –
“(4) Bina ve yerleşkelerin, sıfır atık yönetim sistemini kurarak EK-1’de yer alan uygulama takvimi doğrultusunda sıfır atık belgesi almaları zorunludur. Bu Yönetmelik kapsamında sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alanlar, türlerine göre kaynağında ayrı biriktirdikleri atıklarını, sıfır atık belgesini alan mahalli idarelerin toplama sistemine veya Bakanlıktan geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerine geri kazanımı sağlanmak üzere verirler.”

*** Atık camiasında bugünün en çok konuşulan maddesi..
 
belediyeler sıfır atık yönetmeliğine göre nüfusuna göre 1.,2.3. tip tesis ile çalışma zorunluluğu varken bina ve yerleşkeler için sıfır atık belgesi aldıktan sonra belediye veya faaliyet belgesi/lisansı olan tesise verebilir denmesi tuhaf degil mi? Belki tesisin kapasitesi küçük(örnegin 3.tip) ama yaklaşık 20 sitenin (toplam 300 bin nufuslu yerin) atıklarını alacak ve bunun kontrolü nasıl sağlanacak. Bugün olduğu gibi çevre ve şehircilik il müdürlükleri tarafından sağlanacağı öngörülüyorsa büyük bir fiyasko olur.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Halil HasmerBelediyeler burada sadece cadde ve sokaklara koyduğu ayrıca gönüllü olarak vatandaşın getirme merkezlerine getireceği atıkları toplayıp/toplatacak gibi görünüyor. yüksek bedeller ile alınan ihaleler TAT firmaları tarafından bırakılacak. isteyen satacak isteyen gönüllü olarak belediyeye verecek. işin ucunda para varsa gönüllü olacak fazla olmayacağı içn TAT firmaları sıfır atık belgesi alan yerlere teklif verecek. Belediyeler de cadde ve sokaklara bırakılan konteynerleri ister toplayacak ister toplatacak. görüntü ve yorumlama bu yönde bence.
 
Mehmet Yıldırım GündüzMerhaba, önceden atık yönetimi yönetmeliğinde organize sanayi bölgesi içerisinde yer alan firmaların atıklarını belediyeye verme zorunluluğunun olmadığı yer alıyordu, anlaştıkları lisanslı atık firmasına atıklarını satabiliyorlardı. Biz organize sanayi bölgesi içindeyiz, Sıfır atık yönetmeliğinin kapsamına girmiyoruz bu sebeple bizim belgemiz yok ancak bulunduğumuz OSB Sıfır atık belgesi aldı. Yıllardır anlaşmalı olduğumuz geri dönüşüm firmasına atıklarımızı bedelli olarak iletiyoruz yani satıyoruz. Sıfır atık belgemizin olmaması artık satamayacağımız anlamına gelir mi acaba?
 
Üst