• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Sıfır Atık Yönetmeliği" Yayımlandı

Merhabalar, sıfır atık sistemi kurulumunda ofislerde masaların altında bulunan küçük çöp kutularını kaldırarak, oluşan atıkların türlerine uygun olan kutuları ortak ulaşım alanı olan koridora koyacağız. Organik atıkları da hem yemekhanede hem ofis katında ayrı toplamayı planlıyoruz. Yemekhanede bir de yemek artıkları kutusu olacak, ekmek artıkları için ayrı kutu koymaya gerek olup olmadığına karar veremedim. Önceden evsel atık olarak isimlendirdiğimiz kutuları da 'Geri Dönüşemeyen Atık' olarak değiştireceğiz. Ancak bunlar hangi kodlarla yönetilecek, nereye verilecek, nasıl bir fiş/ sevk irsaliyesi alınacak bu süreci şuan uygulayan var mı? Önceden evsel atıkları, yemek artıklarını belediyeye veriyorduk ve fiş vs. hiçbir şey vermiyorlardı
 
Ben ticket fiş bastırdım. Sıfır atık için belge isteyenlere onlardan veriyorum. Kolay ve kağıt israfı en aza inmiş durumda. (sinema bileti gibi olduğu için eğlenceli oluyor :) )
 
Ben de şuan belediyeye verdiğimiz yemek artıklarını, organik atıkları aynı şekilde vermeye devam ederek bir form üstüne 'şu tarihte şu kadar şu tür atık tarafımızca alınmıştır' yazdırıp belediye çalışanına imza attırmayı düşünüyorum. Başka nasıl bir yol izleyeceğimi bilemiyorum, beyin fırtınası devam ediyor :)

Duyduğum kadarıyla, Valilik OSB Yönetimlerine kendi Atık ara depolama tesislerini yapmaları ve bünyelerinde bulunan firmaların atıklarını orda depolayarak ordan yönetmeleri konusunda taleplerde bulunuyormuş. Aslında öyle bir şey olabilirse, firmalar atıklarını direkt olarak OSB'nin Atık ara depolama tesisine iletebilirse süreç ordan ilerlerse bizim için de işler daha kolay olabilir ama bakalım neler olacak
 
@p.culha evet açıkcası bu süreci yönetmeye başlayan ya da planlamasını yapan arkadaşların da fikirlerini merak ediyorum, onun için yazmıştım. Ama herkesin kafası şuan benimki gibi biraz karışık olabilir :)
 
Merhaba Beril hanım :) Bizim Şirketimizde Sıfır Atık kültürü yavaş yavaş oturdu.Bahsettiğiniz gibi 2018 yılı sonunda en üst yöneticiden en alt çalışana kadar herkesin masasının altındaki çöp kovası kaldırıldı.(Başta biraz şikayet geldi fakat bilinç oluşunca problem kalmadı :)) Koridorlarda herkesin ulaşımının uygun olduğu alanlara 4 adet 2 set şeklinde atık kutuları(cam,plastik,kağıt,evsel) yerleştirildi.Yemekhane kısmında ekmek ve yemek artıkları ayrı ayrı toplanıyor fakat beraberde toplanabilir.Yemekhaneden çıkan yemek ve ekmek artıkları belediyenin hayvan barınaklarına iletiliyor.Karşılıklı olarak aylık ne kadar atık verildi ise tutanak şeklinde imzalanıyor.Sonraki süreçte belediye tarafından temin edilmesi durumunda makbuz ile işlem yapacağız.
 
Merhaba, öncelikle çok teşekkür ederim cevabınız için :) Birkaç sorum olacak. 4 adet kutunun cam, plastik, kağıt, evsel olduğunu söylemişsiniz. Bizde de genelde ofiste cam, kağıt ve plastik sınıfına girmeyen atıklar evsel atık kutusuna atılıyordu ancak bunların içine meyve artıkları gibi organik atıklar da giriyordu. Bu sebeple evsel atık tanımını kaldırarak yönetmelikte belirtildiği gibi 'geri dönüştürülemeyen atık' olarak isimlendirmeyi uygun görüyorum. Bunun yanında bir tane de küçük organik atık kutusu koymayı düşünüyorum koridora, günlük toplanacak şekilde. Yönetmelikte hiç evsel atık tanımı geçmediği için bu şekilde daha uygun gördüm. Daha sonra kendimiz bir dilekçe gibi form hazırlasak, her atık teslimatında imzalatsak yeterli olur değil mi? Komposta organik atık gönderiyor musunuz?
 
Rica ederim ne demek :) Biz yönetmelik taslak halindeyken uygulamaya geçtiğimizden dolayı evsel olarak özel yaptırmıştık. Yönetmelik kapsamında yazan tanım ile tasarlanması bence de en uygunu olur.Eğer koridorlarda topladığınız organik atıkları direkt bertaraf edecekseniz(yani kompost makinasında kullanmayacaksanız) "geri dönüştürülemeyen atık" kutusuna atmanız daha uygun olmaz mı? Bizim koridorlarda teslim ettiğimiz evsel atıklar(geri dönüştürülemeyen atıklar) belediyeye teslim edilirken makbuz alabiliyoruz.Fakat yemekhanede oluşan yemek-ekmek artıkları hayvan barınaklarına gittiği için karşılıklı imza kaşenin olduğu tutanakla ilerliyorum(antetli kağıt olursa süper olur).Mesela çalıştığım Şirketin Türkiye genelinde her İlde işyeri bulunmakta.Her belediyede makbuz vermiyor hepsinin yapısı farklı mecburen gönderdiğim atığı kayıt altına almam ve sisteme girmem gerektiği için karşılıklı tutanakla çözüm buldum. En azından belediyelerin hepsi bizler istemeden makbuz kesene kadar :D Organik atıklarımızı komposta göndermiyoruz.Kendimiz kompost makinası alıp yapalım dedik fakat makinaya yetecek kadar organik atık çıkışımız yok.
 
arkadaslar merhaba, benim merak ettigim bu renk konusu, simdi yonetmelikte renklerde ekipman ya da etiket diyor ya. yani ben mesela bütün kutularin ve poşetlerin renklerini ayni tutup sadece etiket rengini uygun yapsam kabul olacak mi yani?
 
Merhabalar,
Kreş için çocukların anlayabileceği ve dikkatlerini çekebilecek görsellikte sıfır atık kutusu örneği olan var mı? Var ise görsellerini paylaşırsa çok memnun olurum :)
 
Bunlar işinizi görebilir :) ?
 

Ekli dosyalar

  • Çevko Çevreci kedi anımasyon.pdf
    7.1 MB · Görüntüleme: 176
  • ÇŞB Su Bröşürü.pdf
    10.2 MB · Görüntüleme: 134
  • ÇŞB Hava broşürü.pdf
    15.1 MB · Görüntüleme: 91
  • ÇŞB Evimizdeki tehlikeli atıklar.pdf
    996 KB · Görüntüleme: 80
  • ÇŞB Bitkisel atık yağlar.pdf
    1.4 MB · Görüntüleme: 81
  • ÇŞB Atık Geri Kazanımı Broşürü.pdf
    15.1 MB · Görüntüleme: 125
@s_zen Kreşe normal baskısız iç ortam kutuları verebilirsiniz. Öğretmenler o kutuları etkinlik saatinde çocuklara hayal güçlerine göre tasarlatıyor. Daha çok dikkatlerini çekiyor. Aynı zamanda da doğanın öneminden hangi atıkları atmaları gerektiğinden falan bahsediyor. Böylesi daha verimli oluyor ?
 
Üst