• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Sıfır Atık Yönetmeliği" Yayımlandı

Rica ederim. Video'da isterseniz youtubede 1-2 güzel video mevcut yararlanabilirsiniz :)
Birde yaşları biraz daha büyükler için Gaziantep belediyesinin sıfır atık oyunu mevcut.
 
Bunlarda bizim hazırlattığımız videolar, ekte de sunumumuzu bulabilirsiniz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • sıfır atık okullar egitim sunumu.ppsx
    12.4 MB · Görüntüleme: 130
  • sıfır atık okullar egitim sunumu.ppsx
    12.4 MB · Görüntüleme: 95
Merhaba dönemsel olarak çalışan sayısı değişen bir firmada çalışıyorum.
Kadrolu olarak 60 çalışanımız mevsimsel olarak da çalışan sayısının 800 civarına ulaşmaktadır.
Sıfır atık yönetmeliğine göre 100 den az çalışanı olan işyerlerinde 2020
100 den fazla olan işyerlerinde ise 2019 olarak belirtilmiş taslak
Bizim firmayı hangi kapsamda değerlendirmeliyiz
Teşekkürler
 
Sanırım burada kafa karıştıran nokta, 2. Grup ta yer alan Organize Sanayi Bölgeleri derken Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri mi yoksa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan tüm işletmeler mi, kast ediliyor. Benim bu tabloda çözemediğim nokta bu.
Eğer, Organize Sanayi Bölgeleri derken sadece organize sanayi bölge müdürlüğü ise ÇED kapsamı dışında olan ve Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan işletmelerin durumu ne olacak. Çünkü dört grupuda incelediğimde, ÇED kapsam dışı olupta OSB içinde yer alan firmaların durumu ne olacak
 
@yeniçevreci OSB içinde yer alan firmalar genelde OSB ile ortak hareket edip aynı anda geçiyorlar. Ancak bir toplantıda elif hanımlarda söylemişti eğer firmalar bazen daha önce sistemi kurup belge almak istiyorlar o nedenle kendi de hareket edebilir sanayi sicil belgesi varsa.
 
@Ömer Es , tamam işte OSB ile ortak hareket edip en son tarih olan 31 Aralık 2020 te gecilecek gibi yorumlanıyor ama sizsin de yazdığınız gibi "genelde" ifadesi ile ancak bunu açıklıyoruz. bunun tam izahati açıkta kalıyor gibi, yoruma açık bir durum oluşuyor diye sezinliyorum. bunu belgeleri ile gösterecek resmi bir ifadeye rastlayamadım. burada sanayiciye anlatırken zorluk yaşanıyor diye düşünüyorum.
 
Merhabalar ,
Yukarıdaki konuşulanlar için bilgim dahilinde birkaç bir şey söyleyeyim.
Öncelikle end. tesislerde çalışan sayısı ibaresi taslak yönetmelikte vardı. Yenilenen yönetmeliğe göre ÇED kapsamınıza göre değerlendirme yapmanız gerekiyor.
OSB ibaresinde sadece osb müdürlüklerini kapsıyordu. Ancak OSB ler gönüllülük esası ile firmalarının erken geçmelerini istiyordu.
Daha sonra bazı bölgelerde örn : İstanbul KOSB,BOSB,İTOSB Valilik tarafından iletilen yazıya istinaden firmaların sürece geçmeleri isteniyor.
Ancak yönetmelikte ki ibareye göre idari ceza yeme gibi bir durum yoktu ancak aldığım bilgiye göre Kabahatler Kanunu na atıfta bulunarak valilik idari yaptırım uygulayabiliyor.

Özetle kapsamınıza göre yönetmelik eklerinde bulunan tarihlerde geçebilirsiniz.
Ancak valiliğin (kaba tabirle zorlayıp dayattığı ) istediği bölgelerde erken geçişler olması gerekmektedir.
 
personel sayisi olayi taslakta yaziyordu asil yonetmelikte personelle ilgili bir madde yok. yani başka kapsama da girmiyorsaniz sifir atiktan muafsiniz.
 
Bence Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki tüm kurum ve kuruluşların sisteme geçme yükümlülüğü vardır. Madde 11 b bendinden osb'deki tüm kurum ve kuruluşlar olarak belirtilmiştir. (Daha detaylı bir ayrım yapılmış olsaydı keşke). Gönüllülük esasına dahil olsa bile firma yönetmelikteki bir noktadan dolayı kapsama dahil oluyor benim düşünceme göre. Ek-1'in sonunda " Uygulama takviminde birden fazla tarih alanına giren kurum, kuruluş, işletme ve diğer noktalar; en erken takvime uygun olarak sıfır yönetim sistemine geçmek zorundadır. " ifadesi yer almaktadır. Ancak dediğiniz gibi özellikle İstanbul için valilik ve il çevre erken geçiş sürecini çok yakından takip etmektedir.
 
arkadaşlar kusura bakmayın bilmediğim için soruyorum. ya Allahaşkına biz zaten tehlikeli atıkları tehlikesiz atıkları ambalaj atıklarını zaten yıllardır ayrıştırıp ilgili yerlere gönderiyoruz, aynı şekilde iç mekanda oluşan atıkları da öyle. Burada farklı olarak birşey mi var yoksa ben mi kaçırıyorum. gerçi kapsamda da değilim ama
 
Merhaba @deryanil

Naçizane kendi fikrimi belirterek cevaplayayım ,

Ayrıştırmanın sağlanması ve bunu ofis ve idari kısma da aktarılması güzel ancak geri kalan kısımda bunu ayrı bir uygulama ve yönetmelik olarak çıkartmak tamamen yanlış ve bana göre şov gibi geliyor.
Zaten atıklarının beyanını yapan veya ayrıca ambalajının beyanını yapan firmaya ofis ve idari kısımların atılarını ayrı belirtmek ve bunun için ayrı uygulama açmak külfetten başka bir şey değil.
 
artık zaten 2 ye ayırdılar diye biliyorum eskisi gibi değil renk olayı, evsel ve karışık ambalaj olarak ayrıldı diye biliyorum
 
Üst