• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Sıfır Atık Yönetmeliği" Yayımlandı

Açıkçası ben danışmanlık firmalarının sıfır atık ile ilgili yeterlik alınmasının önü açılır en azından bunu yaparlar diye düşünmüştüm. Günden güne bu olumsuz gelişmeler yüzünden işimize gücümüze odaklanamiyoruz.
 
Daha Yeşil, Daha Temiz Bir Dünya İçin ‘Atık Yönetimi Programı’nı Seçin

Atıkların oluşumundan bertaraf edilmesine kadar geçen aşamalarda çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanması, atık oluşumunun azaltılması, atıkların yeniden kullanımı, geri dönüşümü, geri kazanımı ve enerji üretimi gibi alanlarda öğrenci yetiştirecek olan ‘Atık Yönetimi Programı’, öğrencilerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Belediyelere, Düzenli Atık Toplama Merkezlerinden Atık Bertaraf Tesislerine, Geri Kazanım Tesislerinden Geri Dönüşüm Tesislerine, İl Özel İdarelerinden Hastanelere, Sanayi Kuruluşlarından Çevre Danışmanlık Firmalarına, Çevre Analiz Laboratuvarlarından İnşaat Firmaları ve Fabrikalara kadar çok geniş bir alanda istihdam olanağı sunuyor.

Hey maşallah be, gerçekten bir meslek nasıl itibarsızlaştırılır adım adım izliyoruz ya.
 
Bu bölümü açan yetkililer herhalde boşta ki çevre mühendislerinden haberleri yok.:confused: Bu yetkililer neye dayanarak böyle bir bölüm açmayı düşünür ki sanki onlar çevre mühendislerini arıyorlar da biz çevre mühendisleri iş yoğunluğundan atıklara bakacak zaman ayıramıyor muşuz gibi geldi.:confused:
 
Bizler iş alanımız genişleyecek veya önemimiz biraz daha artacak anlaşılacak derken böyle birşeylerin ortaya çıkması cidden içler acısı. Yıllar önce geleçeğin mesleği olarak gösterilen mesleğimiz şuan da yavaş yavaş küçültülerek önemsizleştiriliyor, iş imkanları kısıtlanıyor. Yakın zaman da önlisans dan mezun olacaklara belgeler aldırarak bizlerin yapmış olduğu işleri yaptırabilirler. Bizler de halen çevre görevlisi belgesi alınacak mı sınav olacak mı yok şöyle yok böyle diyerek kendimizi avutalım. Umarım düşündüklerimiz istediklerimiz gerçekleşir sadece düşündüğümüzle kalmayız.
 
Merhab arkadaşlar,

OSB'de yer alıp ÇED kapsamdışı olan firmalar ne yapacak bu durumda, gerçekten ikilemde kaldık?
Yönetmelik sanki direkt mahalli idareleri, OSB leri kapsama almış gibi.
 
ÇED Ek-1 ve 2 içerisinde bulunup da kapasitesi dolayısı ile kapsam dışı olan firmalar bence sisteme dahil. Ancak sıfır atık yönetmeliği ek-1 de tamamen bulunmayan bir firma gönüllülük esasına bağlı olarak katılabilir. OSB ve havaalanlarını bina ve yerleşkeler kısmında değerlendirdikleri için her firma kendi binasından sorumlu oluyor. Ancak gerekli koordinasyon ve destek OSB'lerden alınabilir anladığım kadarıyla.
 
Bu konuyu ben de merak ediyorum, konu hakkında net bilgisi olan var mı ? Örneğin Kapsam dışı veya EK-2'de yer alıp OSB içerisinde bulunan firmalar neyi takip edecekler ?
 
Arkadaşlar, 2 yıllık Atık Yönetimi arkadaşların bizim mesleği yapabilmesi için

-İş Sağlığı Güvenliği ile Çevre Mevzuatlarında değişiklik
-Bu bölümü tanıyacak bürokrat ile işveren
-Atık Yönetimi alanındaki arkadaşların DGS haklarını görmemiz gerekir.
-Ayrıca bu bölümün Türkiye'ye yayılması gerekir.

Mesleğimizin sorunu, yapabilmemiz gereken işleri yapamadığımızı düşünen Bakanlık zihniyeti ve sayısal çoğunluğumuza güvenip her şeyi bize yükleyen işverenler. Sertifikaların varlığı düşüncelerimin tutarlılığının ölçüsüdür. Multi Disipliner, ama işverene dost değil düşman görünen bir yapımız var.
 
İş alanlarını okurken yoruluyor insan ama iş aramaya gelince bir tane ilan yok. Kpss atamaları yok denecek kadar az. Bu siteye üye olduğumda 19 bin üyesi vardı şu anda 40 bin büyük bir işsizlik kolu oluşuyor hala işsiz insanlar olsun diye bölüm açıyorlar .
 
Bu habere bakınca zaten birçok işverenin işimiz ile ilgili bilgisi yokken ve işsiz bu kadar Çevre Mühendisi varken bu bölüme gerçekten gerek varmı? bu işi zaten bulunduğumuz firmalarda biz yapıyoruz. İş bulamayan Çevre Mühendislerini bu alanla ilgili istihdam ettirmeleri daha doğru olur. çünkü bir fabrika sadece bu işleri yapacak bir personel firmasında istemez. Yasal süreçleri kim takip edecek. onun için ayrı bir Çevre Mühendisi alan firma olur mu? mevcutta firmalar bizden İş güvenliği ile ilgili de destek vermemizi isterken üstelik. Yazık bu bölümlere gidip işsiz kalacaklara olan olacak.
 
Merhabalar,

Tesiste tehlikeli atıklar için çöp konteyner aldığımızda renk olarak özel belirtmemiz gerekir mi? Yoksa çöp konteyner olması yeterli mi?
 
Biraz gecikmeli de olsa hazırladığım özet dosya ektedir. Yönetmelikte en çok dikkat çeken noktaları bir araya getirdim. Hepinize iyi çalışmalar.

---

EDİT: YÖNETMELİK ÖZETİNİ KALDIRDIM. ARTIK HERKES YÖNETMELİĞİ OTURUP KENDİSİ OKUSUN LÜTFEN.
 
Son düzenleme:
OSB bünyesindeki firmaların ÇED durumuna göre Sıfır atık sistemine dahil olup olmayacağını tam anlayamamıştık. Bize böyle bir yazı geldi. Yan OSB'de de firmalara böyle yazılar gönderilmeye başlanmış. Bundan anladığım kadarıyla firma Çed kapsam dışı bile olsa OSB bünyesinde ise sıfır atık sistemine dahil olmak zorunda.
 

Ekli dosyalar

  • img-730112556.pdf
    2 MB · Görüntüleme: 295
Benim aklıma takılan , bu yönetmelik ; Atık Yönetimi Yönetmeliği , Ambalaj Atıkları Yönetmeliği ve Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği , Atık Getirme Merkezi Tebliği ile nasıl entegre edilecek , acaba Atık önleme üzerine mi çıkarılsaydı sadece..
 
Sıfır atık ile ilgili ne tür çalışmalar yaptınız, uygulamaya geçtiniz mi çoğu belediye geri dönüşüm atıkları için makbuz vermiyor
 
15 01 09 tekstil atık kodunun ambalaj atıklarındaki mantığı, geri kazanım ve geri dönüşüm mantıklarını vb. gibi daha nicelerini bakanlığın kendisi oturttuğunda bu sıfır atık olayını canı gönülden destek olacağım.
 
Üst