• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Sıfır Atık Yönetmeliği" Yayımlandı

@Kemal Ezen Merhabalar ,

Naçizane yorumlarımı iletmek istiyorum.
Yönetmelik eklerinde belirtilen 100 ofis veya 20- 99 ofis ibaresi için mevcut bulunan tüm odalarınızı ayrı değerlendirmenizi öneririm.
3 farklı ile olan ofislerinizi ayrı değerlendirmeniz gerekiyor. Çünkü her ildeki İl Çevre müdürlükleri farklı olduğundan dolayı uygulamada farklılıkta olabilir.
Benim tavsiyem 20 üzeri ofislerinizi Sıfır Atığa geçirmeniz. Ancak bunu tüm binalarınıza uygulamanızda tabiki yararlı olacaktır.
Ofisler çalışanların olduğu ve atık çıkışı olabilecek tüm bölümler olarak sayılabilir.
Bu birazda sizin değerlendirmenizle olabilecek bir durum. Çünkü olası denetimde bu sorulara sizin ofisleriniz adına cevap verecek kişi de siz olacaksınız :)

Özetle bence her kısmı sisteme geçirin. Çünkü öyle veya böyle herkesin geçmesini istiyorlar ( Valilik kararıyla :) )
 
@Kemal Ezen
şimdi ben de yorumumu yazayım,

öncelikle ayrı iller olduğu için her ildeki ayrı değerlendirilecek hatta aynı ilde olsa bile adresleri farklı ise ayrı ayrı değerlendirilmeli.

sizin durum plaza ya da işhanı kapsamına girer mi emin olamadım. 1 bina 1 firma 1 faaliyet olarak mı değerlendirilmeli acaba. yani 1 otel diyelim sizin firmaya ve odalar da icindeki birimler (muhasebe teknik ön büro vb.) yani bu durumda bence siz ofis sayısı ya da personel sayısı (ki personel sayisi diye bir kriter zaten yok) olarak değerlendirilemeyebilirsiniz diye düsünmekteyim. faaliyetiniz kapsamında diğer maddelerden herhangi birine girmiyorsanız kapsamında dışında olma ihtimaliniz var olarak yorumladım ben ama pek de emin olamadım. orada yapılan genel faaliyet konusuna bakılabilir.
bu arada evet ofisin içinde kaç kişi çalıştığının önemi yok. her ofis bir ofis :)
 
Arkadaşalr merhaba,

Otellerde sıfır atık uygulaması yapan oldu mu? Odalar için nasıl bir geri dönüşüm kutusu önerirsiniz?
 
Arkadaşlar merhaba,

Otellerde sıfır atık uygulaması için çalışma başlatan oldu mu?

Her oda için atık ayrıştırma kutusu koymamız gerekiyor mu?
 
Arkadaşlar, Sıfır atık sistemi kurulumu için gerekli olan atık biriktirme ekipmanlarını temin edebileceğimiz yerler konusunda bilgisi tecrübesi olan paylaşım yapabilir mi? internette bir çok firma var ama sizlerin temin ettiği ve memnun kaldığı firmalar varsa daha uygun olur diye düşünüyorum.
 
Sıfır atık bilgi sistemine giriş yapıldığında yıllık oluşan atık miktarı kısmına tehlikesiz atıkları mı yazacağız ? bununla ilgili bilgilendirme kılavuzu bakanlık tarafından yayınlandı mı ?
 
arkadaşlar merhaba, firmam çed gerekli değildir kararı var fakat osb bünyesinde olduğundan dolayı sıfır atık sistemine geçiş zorunluluğu var. "(4) İçerisinde birden fazla kurum, kuruluş ve işletme barındıran ve ortak bir yönetimi olan bina ve yerleşkelere, içerisindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmeleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Ancak, organize sanayi bölgeleri ile havalimanları içerisindeki kurum, kuruluş ve işletmeler talep etmeleri halinde ayrıca münferit belge müracaatında bulunabilirler. " ibaresinde yazan yazıdan belge alma zorunluluğumuz olmadığını anladım, yani osb alsa yetiyor. Doğru mu? yoksa yanlış mı anlamışım?
 
Bu biraz farklı yorumlanabilir. Yönetmeliğe göre ÇED Yönetmeliği EK-2 listesinde olduğunuz için 31 Aralık 2021 tarihine kadar almanız şart koşulmuş. Ben olsam İl Müdürlüğü ile görüşüp emin olurdum. Bahsettiğiniz maddenin şu amaçla yazıldığını düşünüyorum:

-OSB içinde faaliyet gösteren ancak Sıfır Atık Yönetmeliğine göre herhangi bir belge almak zorunda olmayanlar, talep etmeleri hâlinde alabilirler.
 
@Banu KILIÇ merhabalar firmanız ÇED Gerekli Değildir Kararı kapsamında ise ÇED Yönetmeliği Ek-2 listesinde yer almaktasınızdır. Sıfır Atık Yönetmeliği ek listesinde belirtildiği üzere ÇED Yönetmeliği Ek-2 listesinde yer alan işletmeler 2021 yılı sonuna kadar Sıfır Atık Sistemini kurmak ve belgelendirmek zorundadır.

ayrıca firmanız kapsam dışı olup, OSB bünyesinde ise bazı OSB Yönetimleri (Özellikle İstanbul içinde yer alanlar) Sıfır Atık Belgesi zorunluluğu getirmese de Sıfır Atık Bilgi Sistemine giriş yapmanız, sistemi kurmanızı talep edebilir, ayrıca ruhsat aşamasında olan firmalarda istenen evraklar içinde Sıfır Atık Sistemi açılışı istene bilmektedir.
 
@müge dülger yani ÇED ek2 de yer alan fakat gerekli değildir kararı olan ve OSB bünyesinde bulunmayan firma sıfır atık sistemine girmek zorunda mı? Bu konuda farklı cevaplar alıyorum, çalıştığım firmadaki arkadaşlar zorunlu değil diyor.
 
@Banu KILIÇ Yönetmelik içinde veya farklı yönetmeliklerde birbiri ile çelişkili durumlarda her zaman yükümlü 'nün daha çok yararına olan karar geçerlidir. (Hukukta bunun bir tabiri var ama aklımda gelmedi kusura bakmayın)
Bu sebeple belge almanıza gerek yoktur bence. Tabii ki OSB yönetimi zorunlu kılmadığı sürece ;)
 
Merhabalar,

Aynı parselde bulunan 2 ayrı binadan birinde kozmetik ve temizlik ürünleri üretiliyor, diğerinde halı-kilim üretimi (patchwork) yapılmaya başlanacak. Ekte ilettiğim sıfır atık yönetmeliğinin 16. maddesinde ortak bir sıfır atık belgesi alabilirler deniyor. Bunun için Sıfır Atık Bilgi Sistemi'nden ne şekilde başvuru yapılıyor bilen var mı? 2 tesisin de ayrı EÇBS kayıtları var.

Bir diğer sorum da, sıfır atık belgeleri ortak olsa da, atıkları ayrı alanda depolamaları ve ayrı endüstriyel atık yönetim planı hazırlamaları mı gerekir?

Tek bir geçici depolama alanı var şuan, halı üretimi önceden depo olarak kullandığımız binanın 4. katına taşınıyor.

ScreenHunter_02 May. 05 15.38.jpg
 
Arkadaşlar merhaba, sıfır atık belgesi başvurusu yaparken istenilen ek evraklara dahil bilgisi olan var mıdır?
 
Üst