• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Sıfır Atık Yönetmeliği" Yayımlandı

Kutuların kendi renginin mavi, sarı, yeşil, gri olması mı gerekir acaba, bizim fabrikadaki atık kutularımız aşağıdaki gibi. Üstlerindeki tanımlayıcı etiketlerin renkleri ayrı ayrı. Bu geçerli olur mu ki acep :D

Jel hepsi.jpg
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Beril Ç.İl çevrenin istekleri de kendi içinde değişiyor. Kılavuzda veya Yönetmelikte yazmayan istekler gelebiliyor. Örneğin İstanbul'da poşetlerin renklerine takılırlarken Kocaeli 'de bu konuda bir istek olmadığı (ki bence de olmamalı) veya kovalarının renklerinin tamamının uyumlu olması ile gri olup sadece etiketinin renkli olması gibi değişkenlikler mevcut
 
Kemal EzenBen geri dönüştürülemeyen evsel nitelikte çıkarıyorum o nedenle siyah kullanıyorum. Kahverengi genelde organik atıklar için kullanılmaktadır. İstanbul il çevreye bağlıysanız sorun teşkil edebilir. Diğer iller görmezden gelebilir veya gelmeyebilir. Denetime gelebilir veya gelmeyebilir. Birleşik denetimle tespit edebilir gibi bir çok varyasyon mevcut. Renklere, özellikle etiketlemede dikkat etmekte fayda var. Örnek fotoğraflar atıyorum umarım faydalı olur.

WhatsApp Image 2021-06-22 at 15.00.27.jpegffffffffff.jpg
 
@sibellkrks Ambalaj atığı gönderimlerinde irsaliyeler sisteme yüklenecek. Bu nedenle birçok fabrikamda gönderimleri tek seferde & tek irsaliye ile yapmaya çalışıyorum. Yoksa kimi firmalar ayda 4-5 kere 4 farklı atık gönderiyorlar. Her biri için irsaliye yükleyecek olursam ona vakit yetmiyor.
 
Cem YılmazCem Bey merhaba,

Danışmanlığını yaptığım fabrikada sıfır atık sistemi kurmak istiyorum. Plastik fabrikası olduğu için
07 02 13 - Atık plastik ve 20 01 39 Plastik,
17 04 05 - Demir Çelik,
20 01 01 -Kağıt Karton kodları ile tehlikesiz atıkları göndermekteyim. Ofisler den kaynaklanan tehlikesiz atıklar 15 01 01, 15 01 02, 15 01 04 ambalaj atık kodları ile geri dönüşüme teslim etmem daha mı uygun olur?
 
Önceki cevapları görüntüle…
Herkese merhaba,

Sıfır Atık kapsamında atıklarımızı ayrıştırıyoruz. Lisanslı bir firmaya vermek için sorduğumuzda "Atıkların kilosunu bizim isteğimize göre belirlediklerini, ( 300 kg çıkan atık için 100 kg cam 100 kg kağıt vs. gibi) ve bu atıklar için bir ödeme yapılmadığını belirttiler." Bu durum nasıldır bir fikir alabilir miyim rica etsem? Sizler neler yapıyorsunuz?
 
SALİHA ASLANMerhaba Üstad,

Ücret konusu lisanslı firma ile atık üreticisi arasında anlaşmasına bağlıdır. Atık üreticisi sıfır atık kapsamında atıkları ayrıştırdıktan sonra göz kararı ile atık alındı makbuzuna miktarları yazabilir. Bazı lisanslı firmalar düşük miktar olduğundan dolayı atığa para vermek istemez. Dediğim gibi miktar konusunda göz kararı ile yaklaşık değer alabilirsiniz ya da terazi varsa tartarak verebilirsiniz.
 
Merhabalar,
İlgili yönetmeliğin madde 16 -(2) '' temel seviye sıfır atık belgesinin alınmasını takip eden on iki aylık süre sonunda gümüş altın veya platin sıfır atık belgesi için müracaat eder '' ibaresine istinaden başvuru yapan yada alabilen biri varmı acaba ?
 
Arkadaşlar belgeyi aldık yönetmeliği okuduk değerli yorumları okumaktayım okumaktayım da "Sıfır Atık Sisteminde irsaliye girişinden bahsedilmiş" Ben daha atığı verdiğim firmadan atık alındı belgesi harici bişey almadım, vermedim de nasıl olacak? Yardımlarınızı bekliyorum @Olgaç Sürmelihindi Bey bu konuda size güveniyorum :)
 
Olgaç Sürmelihindiüstad, ben bir şey öğrenmek istiyorum. İrsaliyenin altına "Sıfır atık kapsamında çıkışı yapılmıştır." diye bir not düşülmesi yeterli oluyor mu. Sonuçta resmi belge, benim kanaatime yeterli olur diye düşündüm. Siz değerli üstadlardan teyit almak istedim.
Bir de, bitkisel atık yağ veriyoruz, firmada Motat üzerinden kabul ediyor. Burada motat ekran görüntüsünü, çıktı alsak yeterli olur mu. İlgi ve yardımınız için şimdiden teşekkür eder, Sağlıklı Günler Dilerim
 
tıbbi atıklar tehlikeli atıklar hepsini sıfır atık sistemine işlememiz gerekiyor mu yoksa sadece ambalaj atıkları, bitkisel yağ, atık motor yağı onlarımı işlemeliyim
 
Arkadaşlar merhaba,
Çalıştığım firmada sıfır atık çalışmalarını başlatacağız. Atık kutularını; kağıt, plastik, cam, metal, geri dönüşmeyen atıklar, organik atıklar olarak 6 kategoride konumlandırmayı düşünüyoruz. Her atık kutusunun üzerine de hangi atığın hangi kutuya atılacağına dair görseller konumlandırılacak. Kağıt atıklarıyla ilgili belirsizlik var. Karton bardak, meyve suyu kutusu gibi malzemeler kağıt gibi görünse de aslında kompozit malzemeler ve genellikle geri dönüştürülmüyor. Kompozit atıkları hangi kategoride değerlendirmeyi tercih ediyorsunuz? Kompozit atıklar için 7. bir kutu mu konulmalı? Ayrıca, ayrı biriktirme sistemi için tavsiyesi veya uyarısı olan varsa alabilirim.
 
Merhaba,

Organik atıkların süreci nasıl işliyor. Belediyeler organik atıkları ayrı toplamaya başladı mı, yoksa cam, kağıt atıklarla birlikte mi alıyor. Bilgisi olan var mı
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ovguÜstad Merhaba,

Bazı belediyeler küçük ölçekli kompost makinesi alarak organik atıkların geri dönüşüm işlemlerine başladı. Bazı şehirlerde ise kompsot üretim tesisi kurularak bu işlemler yapılmaktadır. Sıfır atıkta en büyük sorun organik atıkların nasıl işlem göreceği. Çünkü bazı belediyeler bu işi yapamamaktadır.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Hüsamettin SelçukÜstadım Merhaba,

Geç dönüş yaptığım için affola. Küçük ölçekli kompost üreten firmalar var. Bildiğim firmaların iletişim nunarasını paylaşırım. Yemekhane için kompost makinesi aldığınızda geri dönüşüm belgesi almanıza gerek bulunmamaktadır. Kompost işi sıfır atık kapsamında yapılmaktadır ve amaç çıkan yemek atıklarını kompost haline getirerek atık miktarını azaltmaktır. 😊
 
Üst