• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Sıfır Atık Yönetmeliği" Yayımlandı

Merhaba,

Organik atıkların süreci nasıl işliyor. Belediyeler organik atıkları ayrı toplamaya başladı mı, yoksa cam, kağıt atıklarla birlikte mi alıyor. Bilgisi olan var mı
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ovguÜstad Merhaba,

Bazı belediyeler küçük ölçekli kompost makinesi alarak organik atıkların geri dönüşüm işlemlerine başladı. Bazı şehirlerde ise kompsot üretim tesisi kurularak bu işlemler yapılmaktadır. Sıfır atıkta en büyük sorun organik atıkların nasıl işlem göreceği. Çünkü bazı belediyeler bu işi yapamamaktadır.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç SürmelihindiSayın üstadlarım, konu içerisinde küçük ölçekli kompost makinesi alarak organik atıkların geri dönüşüm işlemlerine başlandığına atıfta bulunulduğu için buraya yazmanın uygun olacağını düşündüm. Günlük 2000 kişiye yemek çıkaran bir yemekhane için kompost makinasının alınması planlanıyor. Konu ile ilgili kiminle görüşülmeli. Bu makinelerden alan ve memnun olan varsa bana bir irtibat numarası verebilir mi. Kompost işlemi ile geri dönüşüm yapılması halinde herhangi bir geri dönüşüm ya da çevre ile ilgili bir belge alınmasına gerek var mı, Süreç nasıl işliyor. Şimdiden bilgi ve yardımlarınız için teşekkür eder, Sağlıklı Günler Dilerim
 
Hüsamettin SelçukÜstadım Merhaba,

Geç dönüş yaptığım için affola. Küçük ölçekli kompost üreten firmalar var. Bildiğim firmaların iletişim nunarasını paylaşırım. Yemekhane için kompost makinesi aldığınızda geri dönüşüm belgesi almanıza gerek bulunmamaktadır. Kompost işi sıfır atık kapsamında yapılmaktadır ve amaç çıkan yemek atıklarını kompost haline getirerek atık miktarını azaltmaktır. 😊
 
Çoğu belediye organik atıktan bihaber, ayrıştırdığımız atıklar ne olacak , nasıl işlem görecek hepsi soru işareti ne yazık ki
 
Merhaba, kongre ve konferans salonları sıfır atık kapsamına giriyor mu? Yönetmelikte belirtilen gruplardan hiçbirine dahil edemedim yardımcı olur musunuz?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
CANSU E.Üstadım Merhaba,

Kongre merkezleri ve konferans salonları belediye yönetimi içerisinde yer alıyorsa sıfır atık sistemi kurularak belge alınması gerekir. Örnek vermek gerekirse; Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Gençlik Merkezi var. Bu merkeze sıfır atık sistemi kurularak temel seviye sıfır atık belgesi alınması lazım.
 
Sıfır atık belgesi alma yükümlülüğü

MADDE 16 –
(1) Sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlü EK-1 listedeki yerler, 17 nci maddede tanımlanan süreç doğrultusunda temel seviyede sıfır atık belgesi almak zorundadır. Diğer yerler ise talep etmeleri halinde temel seviyede belge almak için müracaatta bulunabilir.
(4) İçerisinde birden fazla kurum, kuruluş ve işletme barındıran ve ortak bir yönetimi olan bina ve yerleşkelere, içerisindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmeleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Ancak, organize sanayi bölgeleri ile havalimanları içerisindeki kurum, kuruluş ve işletmeler talep etmeleri halinde ayrıca münferit belge müracaatında bulunabilirler.

Organize Sanayi Bölgesinde yer alan işletme ÇED EK-1 veya ÇED EK-2 listesinde yer alıyorsa sistemin kurulması ve Temel seviye belge alma yükümlülüğü kapsamında sorumluluğunu Organize Müdürlüğüne mi devretmiş olarak kabul etmek gerekir? Ayrı mı, Almalı

Müdürlük personeli; Organizede plana dahil iseniz belge alma yükümlülüğünüz yok, plana dahil değilseniz ayrı olarak müracaatta bulunacaksınız diyor. Plan olarak kastedilen tam olarak nedir, AYP mi?

Organize sanayi bölgeleri ve havalimanlarının yükümlülükleri
a) Sınırları içerisinde sıfır atık yönetim sisteminin planlanması, kurulması, uygulanması ve izlenmesine yönelik gerekli koordinasyon ve işbirliğini sağlamakla,
b) Sıfır atık yönetim sistemine geçiş süreci de dahil olmak üzere, mevcut atık yönetim hizmetlerinin sıfır atık yönetim sistemine entegre edilmesine yönelik planlama yapmakla, sınırları içerisindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmelerin bu plana uymasını sağlamakla,
yükümlüdür.
 
n.güngörÜstad Merhaba,

ÇED Yönetmeliği'nin ek-1 ve ek-2 listesine giren firma organanize sanayi bölgesinde yer alıyorsa sıfır atık sistemi kurarak belge alma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Firmalar isterse başvuru yaparak kendi adına temel seviye sıfır atık belgesi alabilirler.

OSB bünyesinde yer alan bir sanayi tesisi aynı zamanda ÇED Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 listelerinde yer alıyorsa hangi çerçevede değerlendirilecektir?

Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrası ile 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hükümler doğrultusunda OSB’lerde tüm bina ve yerleşkeyi kapsayacak şekilde sıfır atık yönetim sistemine geçiş planlaması yapılarak eş zamanlı uygulamaya geçilir. OSB içerisinde yer alan tüm tesisler bu plana dahil olmak zorundadır. OSB’lere, içerisindeki tüm tesisleri kapsayacak şekilde seviyesine uygun tek bir sıfır atık belgesi düzenlenir. Bu çerçevede, OSB içerisinde yer alan sanayi tesislerinin sıfır atık belgesi için ayrı ayrı başvurmalarına gerek olmayıp talep etmeleri halinde münferit sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabilirler.

Ayrıca OSB içerisinde yer alan sanayi tesisleri, OSB yönetimi koordinasyonunda sisteme dahil edilerek uygulamaya geçeceklerinden ve ortak bir belge alacaklarından, bu tesisler için ÇED Yönetmeliğinin Ek-1 veya Ek-2 listesinde yer alması durumu aranmaz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç Sürmelihindiİl Müdürlüğü Organizede yer alan tesisler için OSB yönetimi planı dahilinde mi değil mi, OSB plana dahil ettiyse Belge alma yükümlülüğü yok, OSB Plana dahil etmediyse münferit olarak Belge alma yükümlülüğü olduğunu söyledi, ancak tam olarak nasıl kanıtlanır OSB Yönetimi planında olduğu? tüm tesisleri kapsayacak şekilde denilmiş Madde 16(4) te, tüm tesisleri nasıl kapsar, OSB Belge başvurusu yaparken açılan başvuru ekranı işletmeler için ayrı ayrı eklemeye müsait bir ekranı mevcut değil,

"OSB içerisinde yer alan sanayi tesisleri, OSB yönetimi koordinasyonunda sisteme dahil edilerek" tam olarak neyi kastediyoruz, nasıl ispat edilir OSB sisteminde olduğu?
 
n.güngörÜstadım, Belediye de çalışırken 2 çevre mühendisi il sıfır atık yönetim sistemi planı hazırlamıştık. Bu plan içeriğinde; mahalle ve nüfus bilgileri, hangi tür atıkların oluştuğu ve bunların yönetiminin nasıl sağlanacağı, sıfır atık kapsamında yapılan çalışmalar ile yaşanan zorluklar gibi bilgiler yer alıyordu. OSB yönetimi de bahsettiğimiz planı hazırlayarak sunacaktır. Ancak Sıfır Atık Yönetmeliğinde bahsettiğimiz "isterse münferit olarak temel seviye sıfır atık belgesi alabilir" ifadesi yer almaktadır.

Maalesef şuan karmaşıklık yaşanıyor ve yönetmelikte bazı kesin ifadeler yer aldığı halde kafa karışıklığı oluyor. Siz yönetmelik hükümlerini uygulayın. Eğer firma belge almak istiyorsa sistemi kurarak alabilirsiniz.
 
Olgaç SürmelihindiAslında yönetmelikte hala tam cevabı olmayan, karışıklığa sebebiyet verecek ifadeler bulunmakta. Organizede yer alan ÇED' e tabi ya da muaf olan tesislerle ilgili İl Müdürlüğünün görüşleri gibi. OSB'nin plana dahil edip etmemesiyle açıklanan. Ancak OSB'nin yapacağı plandan bahsedilen planında herhangi bir formatı yok. Her OSB'nin kendince bir plan hazırlaması gerekecek bu durumda.
 
n.güngörAslında Bakanlığın yayınlamış olduğu bir plan formatı bulunmaktadır. Belediyeler 2 tane sıfır atık belgesi almaktadır. Hizmet binaları ve bütün ilçeyi kapsayacak şekilde temel seviye sıfır atık belgesi almaktadır. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü için de benzer durum olabilir. Kafalarda ki sor işaretlerinin giderilmesi gerekir.
 
Merhaba; Çevre İzni ve ÇED kapsamı dışında olan, 100 kişi ve üzeri çalışanı bulunan firmaların da sıfır atık belgesi alma yükümlülüğü bulunuyor mu? Yönetmelikte ÇED yönetmeliği ekleri ve iş merkezi tanımının yapılmamış olması soru işareti oluşturdu. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Sinem.OngoruÜstad Merhaba,

Bir firmanın sıfır atık yönetim sisteminin kurulması ve temel seviye sıfır atık belgesi alması için Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine göre değerlendirmemek gerekir. Yönetmeliğin ekinde yer alan gruplar bulunmaktadır. Bu gruplara göre değerlendirmek gerekir.

Örneğin 3. grupta yer alan İş Merkezleri ve Ticari Plazalar (100 ve üzeri çalışanı bulunanlar) temel seviye sıfır atık belgesini 31.12.2021 tarihine kadar almaları gerekir.

1639480106838.png
 
Merhaba,
Sıfır atık kapsamında yemekhaneden de ayrışma sağlamaya çalışıyoruz. ofislerden genellikle temiz ambalaj ürünleri çıksa da yemekhanede bu çok mümkün olmuyor. Örneğin; ayran kutuları, yoğurt kutuları vb. Geri dönüşüm firmaları ile görüştüğümde, bu gibi ambalajların firmalarında geri dönüştürülemediğini belirtiyor. Yıkanma vs gibi proseslere sahip olmalılarmış. Ama sonuçta yemekhane de sıfır atık kapsamında. ve asgari ikili toplamayı uygulamak zorundayız. Bu noktada yemekhaneden toplayacağım yalnızca plastik bardaklar mı olmalı yani??
 
Anonim (1c4a)Üstadım Merhaba,

Yemekler kendi bünyenizde yapılıyorsa bitkisel kaynaklı oluşan atık yağları biriktirip lisanslı firmalara verebilirsiniz. Sizin dediğiniz gibi çoğu firmada yıkama prosesi olmadığından dolayı boş ayran kutu atıklarını almak istemiyorlar. Çay içilen karton kompozit atıklarınında geri dönüşümü olmadığından çöpe atılmaktadır.

Ayrıca yemek sonrası oluşan organik atıkları belediyenin veya özel firmaların kompost tesislerine verebilirsiniz. Bazı belediyeler ve üniversiteler küçük ölçekli kompost makinesi alarak organik atıkların geri dönüşümünü yapmaktadır.
 
Üst