• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"Sıfır Atık Yönetmeliği" Yayımlandı

İlk dikkatimi çeken kısım yönetmeliğin kapsamı

Kapsam

MADDE 2 –
(1) Bu Yönetmelik, mahalli idareler ve EK-1 listede tanımlı diğer yerler ile gönüllülük esasına dayalı olarak sıfır atık yönetim sistemini kurmak isteyenler için sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına, izlenmesine, sıfır atık belgesi düzenlenmesine ilişkin esasları kapsar.

(2) Sıfır atık yönetim sistemi kurulan yerlerde oluşan ve 2/4/2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atık Yönetimi Yönetmeliğinin EK-4 atık listesinde yer alan atıklar bu sistem kapsamındadır. Ancak, sanayi işletmelerinden kaynaklanan atıklardan içerik veya yapısal olarak evsel nitelikli atıklara benzer olanlar hariç olmak üzere, bu işletmelerin faaliyetleri sonucunda oluşan proses atıkları Bakanlıkça kriterleri belirleninceye kadar bu Yönetmelikte tanımlanan sıfır atık belgesi kapsamında değerlendirilmez.
 
En çok beklenen buydu galiba...
(4) Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar, mahalli idarelerin sıfır atık belgesi bulunması ve atıkları ayrı toplaması halinde mahalli idare tarafından kurulan toplama sistemine; mahalli idarenin sıfır atık belgesi bulunmaması halinde sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden gerekli izin ve/veya çevre lisansı almış atık işleme tesislerine verilebilir.
 
MADDE 9 (3) Sıfır atık yönetim sisteminin kurulması ve sistemin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla EK-1 listede tanımlanan uygulama takviminde belirtilen, sisteme geçişlerin tamamlanması için verilen son tarihten önce;

a) 1. Grupta tanımlanan mahalli idarelerde çevre yönetim birimi kurulur.

b) 2. Grupta tanımlanan mahalli idarelerde en az 1 çevre görevlisi bulundurulur.

c) 3. Grupta tanımlanan mahalli idarelerde çevre görevlisi bulundurulur ve/veya çevre danışmanlık hizmeti alınır.

MADDE 10 (2) Sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlü olanlar ile sistemi gönüllü olarak kurmak isteyenler, sıfır atık yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesinin sağlanması için danışmanlık hizmeti alabilirler. EK-4 doğrultusunda Bakanlıkça belirlenen puanlama kriterleri kapsamında platin belge almak isteyenlerin danışmanlık hizmetini almaları zorunludur. Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında danışmanlık hizmeti verilmesine ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir.
 
çed e göre yönlendirmeleri saçma olmuş.
personel sayısı na göre endekslenmeliydi. örneğin; ek-1 olup 2-3 kişi çalışan tavuk işletmelerinde sıfır atık nasıl yönetilecek? çedde kapsamdışı olan 4000 çalışanı olan tesisim ise, kapsama girmiyor. mantıklı mı?
 
Aynısını düşündüm az önce :D Çok komik şeyler olacak. Kapsamları birden fazla kriter ile belirtebilirlerdi. Neyse ki en azından 2020 sonuna kadar süremiz var. Bu süreçte bir şeyler değişebilir.
 
Arkadaşlar ben bir şeyi merak ediyorum, 300 ve üzeri yapıya sahip konutlar sıfır atık sistemini kurup satabilecekler mi atıklarını, yine m yoruma açık. Ama bakanlık personeli her zaman şunu diyor yönetmelikler birbiri ile çelişmez.
Birde madde 10
(3) Atıkların toplanması, taşınması ve işlenmesine yönelik hizmet alımlarında ilgili idarelerin tam maliyet esaslı tarifelerine uyulur.
 
Yönetmeliğin uygulanabilirliği çok zor. Bugüne kadar okuduğum en boş yönetmelik olmuş. Ambalaj tamamen kalkmış, tehlikesiz adı altında birleşmiş. Belediyenin sıfır atık belgesi alması da belediyeler bu şekilde çalışmaya devam edecekse çok zor olur. Benim mantık kuramadığım şey belediyeler bu işi nasıl yapacak kısmı, ekipman, araç, toplama sistemini belediyeler nasıl sağlayacak. Türkiye'de atık getirme merkezi kurabilen belediye sayısı o kadar azken, sıfır atık belgesi almak için uğraşmaları mucize olur. Her şey tersine dönmüş durumda artık, toplama ayırma tesisleri mantıklı davranırsa çözüm için belediyelerin bu işi yapabilmesi için hizmet satın alması gerekecek....

Daha önemlisi ambalaj yönetmelikte kaldırılmış evet bir ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği var ve yönetmeliğe göre zorunlu istihdam edilen binlerce çevre mühendisi var. Bu durumda ne olacak? Ülkemizde yönetmelikler hep ucu açık hep yoruma açık, somut olan tek şey cezalar ne yazık ki.....
 
yani bu şu oluyor galiba sıfır atık sistemi bulunmayan belediyeler yine eskiden verdiği gibi lisanslı geri dönüşüm tesislerine verecekler. Hatta yine atıkları belediye değil lisanslı GDT yapacak belediye yine bir işe karışmayacak mı ?
 
Bende bu yönetmelikten istihdam çıkacağını sanmıyorum. Sıfır atik sistemi kurmayan/kuramayan/ olmayan belediyeler sıfır atık sistemi kurmuş gdt lerle anlaşıp onlara işi ihale edecek. Eee bu zaten var ? Ve her belediye anlaşma yapmak sistem kurmaktan daha mantıklı gelecek.
 
Aslında zaten Atık Yönetimi Yönetmeliği esasına bağlı olarak bunların hepsi sanayi tesislerinde uygulanıyor. Bizde de uygulanıyor. Atık yönetimi sisteminde bir fark göremedim, Tek fark para verip Sıfır Atık Belgesi almak, onu da açıkcası gerekli görmüyorum, devletin açtığı yeni bir para kapısı daha. Bir Çevre Mühendisi olarak firmamda atıkları azaltıp düzgün bir şekilde yönetebiliyorsam, bu konuda içim rahatsa para verip belge ile bunu tasdiklemelerine gerek duymuyorum. :D
 
Kutuların kendi renginin mavi, sarı, yeşil, gri olması mı gerekir acaba, bizim fabrikadaki atık kutularımız aşağıdaki gibi. Üstlerindeki tanımlayıcı etiketlerin renkleri ayrı ayrı. Bu geçerli olur mu ki acep :D

Jel hepsi.jpg
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Beril Ç.İl çevrenin istekleri de kendi içinde değişiyor. Kılavuzda veya Yönetmelikte yazmayan istekler gelebiliyor. Örneğin İstanbul'da poşetlerin renklerine takılırlarken Kocaeli 'de bu konuda bir istek olmadığı (ki bence de olmamalı) veya kovalarının renklerinin tamamının uyumlu olması ile gri olup sadece etiketinin renkli olması gibi değişkenlikler mevcut
 
Kemal EzenBen geri dönüştürülemeyen evsel nitelikte çıkarıyorum o nedenle siyah kullanıyorum. Kahverengi genelde organik atıklar için kullanılmaktadır. İstanbul il çevreye bağlıysanız sorun teşkil edebilir. Diğer iller görmezden gelebilir veya gelmeyebilir. Denetime gelebilir veya gelmeyebilir. Birleşik denetimle tespit edebilir gibi bir çok varyasyon mevcut. Renklere, özellikle etiketlemede dikkat etmekte fayda var. Örnek fotoğraflar atıyorum umarım faydalı olur.

WhatsApp Image 2021-06-22 at 15.00.27.jpegffffffffff.jpg
 
Bence istihdam çıkar küçük belediyeler ve il özel idareleri çevre danışmanlık veya çevre görevlisi büyükşehir belediyeleri çevre görevlisi bulunduracak

Buda kamunun ya çevre görevlisi alması yada danışmanlık hizmeti alması demektir ki buda istihdamı arttırır.

Hayırlı olsun.
 
Üst