• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Şişe Kapakları

Fatih Közen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Haziran 2011
Firma
ÇŞİM
HER TÜRLÜ PLASTİK KAPAK (RENK, BOYUT, KIRIK VE EZİK OLMASI ÖNEMLİ DEĞİLDİR)



Saygı Değer Proje Gönüllülerimiz ;


Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nurselen TOYGAR’ ın girişimleriyle başlatılan ve Proje Ekip Sorumlusu Bülent BAŞOĞLU ile koordinasyonu sağlanan projemiz tamamen engelli vatandaşlarımıza destek vermek amacıyla oluşturulmuştur. Tüm ambalajlarda bulunabildiği ve kolay toplanabildiği için plastik kapaklar tercih edilmiştir. Projemizin tekerlekli sandalye dağıtımları 12 Kasım 2010 ve 08 Nisan 2011 tarihlerinde saat 13.00' de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültemizin Bilim Sanat Amfisinde, 13.08.2011 - 14:30' da İstanbul Carousel Avm'de yapılmış olup; Ara gönderimler de dahil dağıtımlarda şu ana kadar (220 ton kapak toplandı) 1035 adet araç teslim edilmiştir.


Kapak toplama amacıyla sosyal ağlarda birçok sayfa ve grup açılmış olup, bazı dernek veya kişilerin toplanan kapakları kişisel menfaatleri doğrultusunda kullanıldığı öğrenilmiştir.Bu nedenle proje gönüllülerimize sağlıklı bilgiler vermek amacıyla 04.05.2011 tarihinde resmi Facebook ve Twitter hesaplarımız açılmış, desteğinizle kısa sürede binlerce gönüllüye ulaşılarak güncel bilgiler aktarılmaktadır.


Tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olan bir çok engelli vatandaşımız maddi durum yetersizliği nedeniyle tekerlekli sandalye alamamaktadır! Projemiz ile gündelik yaşam koşullarında dışarı çıkamayan ve bu nedenlerle sıkıntı yaşayan engelli vatandaşlarımız desteklenmesi amaçlanmaktadır.


Proje gönüllülerimizin desteğiyle toplanan plastik kapaklarımız yapılan anlaşmalar ile 3 noktaya teslim edilmektedir.


1- İzmirde Muzaffer Pınarbaşı Tesisleri
2- Antalyada Güvenç Kağıtçılık
3- Tarsus Kızılca Plastik


Bu noktalar, geri dönüşüm işçilerinin toplayarak getirmiş olduğu geri dönüşüme uygun ürünleri ücret karşılığında almaktadırlar.Projemizde ise parasal alışveriş söz konusu değildir.Tamamen engellilerimize destek vermek amacıyla başlatılan bir projedir.Projemizde dağıtılan Otto Bock Centro S1 model manuel tekerlekli sandalyeler 580 – 750 TL. arasında ücretlendirilmekte olup, projemize destek veren firmalarla yapılan görüşmeler çerçevesinde 250 kg. (160.000 civarında kapaktır. Bu sayı kapak büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir.Çeşitli haber kaynaklarında 10.000 kapak olarak belirtilmiş olup, 10.000 Kapak 10 ile 15 Kg arasındadır.) kapak karşılığı 1 tekerlekli sandalye teslim anlaşması yapılmıştır. Her 250 kg kapak karşılığında 1 adet Otto Bock Centro S1 model manuel tekerlekli sandalye tarafımızca alınmakta ve sağlık kurulu raporuyla projemize başvuru yapan hak sahibi engelli vatandaşlarımıza sıralama ile verilmektedir.


Projemiz sosyal sorumluluk projesidir. Para alışverişi söz konusu olmadığı için afiş, kutu vb. kampanya desteği ürünlerde dağıtılmamaktadır.Tamamen siz değerli gönüllülerimizin desteğiyle geniş bir kitleye yayılacaktır.Projemizin sürekliliği sizlerin değerli desteğine bağlıdır.Miktar önemli değildir.Çorbada benimde tuzum bulunsun diyorsanız lütfen kapak toplayınız ve bize gönderiniz.Unutmayınız; her sağlıklı insan ( Bizler ) bir engelli adayıdır.
Her geri dönüşüm atığı geleceğimizdir ! Kapak dışındaki geri dönüşüm özelliği taşıyan diğer ürünleri ise lütfen Çevko Vakfına teslim ediniz.

Desteğiniz için teşekkür eder, Kapaklarınıza sahip çıkmanızı temenni ederiz. SON TARİH = 2012 YIL SONU OLUP, SÜREKLİLİĞİ DESTEĞİNİZE BAĞLIDIR.
 
Bu tür projelerin ne kadar doğru olduğunu tartışmak istiyorum arkadaşlar.

Aslında projenin biraz eksik olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, bir pet şişe yada plastik şişenin ağırlığını 9 gram, kapağın ağırlığını 1 gram olarak varsayalım.
Bu tip projelerde 1 er gramlık kapaklar toplanmakta ancak plastik şişeler çöpe atılmakta. Vatandaşlarımız sanki eksik yönlendirilmekte.

Proje, plastik şişe olarak toplansa daha verimli olmaz mı? Yanlış mı düşünüyorum.
 
masallarda klasik bi padişah tipi var. masalın kahramanına imkansıza yakın, mantıksız, absürt görevler verip karşılığında altın, vezirlik ya da biricik kızlarını falan vaat eder. bu projenin beyin takımı da aynı ekolden. bu masaldan alınacak ders ise sosyal sorumluluğun çok güzel bişey olduğu. bi de sosyal devletin istihdam etmekten aciz kaldığı engelli vatandaşına tekerlekli sandalye sağlayamayacak kadar beceriksiz olduğu zira o iş de bizim şişe kapaklarını atmayıp biriktirmemize kalmış.
 
Benim merak ettiğim nokta bu uygulamanın Ambalaj Atık Kontrolü Yönetmeliği'ne nasıl uydurulduğu. Bilgisi olan arkadaşlar açıklayabilirlerse çok sevinirim.
 
benim düşündüğüm bu proje ile insanlar geri dönüşümün olduğunu anlayacak . pet şişe biriktirmek daha zor olduğundan dolayı bir süre sonra bıkkınlık verir.insanlar kapakları ceplerine koyup taşıyabilir ve bunu devamlı hale getirir. pet şişeyi koyacak yer bulamayan insan bu toplama işinden vazgeçer. Fakat sadece kapak toplayan kişi bin kapağı bile bir araya getirebilir.
yönetmeliğe uydurma konusuna gelince .. bence yönetmeliğe aykırı ... ama ben ilçemde bu iş için toplayanlara yardım ediyorum :)
 
Bir üniversite öğrenci topluluğu bu kampanyayı örnek alarak kampüslerinde oluşan plastik atıkları toplayıp geri dönüştürmek, hatta bu projelerini tüm ilçeye yaymak istediklerini söylemişlerdi. Ben de kendilerine ambalaj atıkların zaten Belediye tarafından toplandığını okul,i üniversitelerin de belediyenin sistemine vermek zorunda olduklarını söyledim. Ancak Ar-Ge çalışması altında bu projeyi yapamaz mıyız, özel izin vs alamaz mıyız diye sormuşlardı. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı, yani özel izin vs alınabilir mi, bu kampanya da alınmış mı mesela?
 
Sayın Fatih Közen,

Peki şu açıdan düşündünüz mü?
Normalde 250 kg kapağa 1 tekerlekli sandalye verilmekte çoğu belediyede,
250 kg kapakta 250.000 adet kapağa denk gelse.
Aynı kampanya 250 kg pet şişe olsa, 25000 pet şişe toplayıp vatandaş aynı ağırlığa ulaşır ve aynı kapağı toplamak için harcanılan emeğin 1/ 10 u harcanır. Ve bir yönü de aynı kapak miktarı ( şişe ile beraber toplansa) 10 katı tekerlekli sandalya katkıda bulunulur. Ve belediyeler 5 ya da 10 sandalye kazandık değil, 50 - 100 hatta daha fazla sandalya kazandık gibi reklam bile yaparlardı.

Ve o ilk cümlenizde dediğiniz gibi 'bu proje ile insanlar geri dönüşümün olduğunu anlayacak ' önce engelliler için yaptıkları fedakarlığa, çevre için devam edeceklerdir :D
 
@ycengiz
Daha önce çalıştığım firma da sosyal sorumluluk projesi için engelliler meclisiyle 1 yıllık sözleşme imzalayarak merkez ilçelerde toplama işini üstlenmişitk.Gerekli olan izinleri Büyükşehir belediyesinden almıştık.Mantık olarak düşünüldüğünde A.A.K.Y. ne göre durum uygun olmasa da sosyal sorumluluk projelerinde Belediyeler sıkıntı çıkarmadılar.
Pet şişe mi kapak mı tartışmasına gelirsek.Zaten duyarlı insanlar projeye destek oluyorlar, okullarda, kamu kurumlarında vs. daha çok pet kapağı toplanıyor.Projeye destek olan okullarda eğitimciler öğrencilerinden her hafta kapak getirmesini istiyor mesela...Onlarda pet şişeyi zaten geri dönüşüm kutularına atıyor.Kampanyaya destek için kapak toplayan birinin tutup da şişeyi çöpe atacağını düşünmüyorum şahsen.Pet şişeler toplansa daha iyi ve daha eğitici olunabilirdi belki ama o zamanda toplamada zorluk yaşanırdı hacimsel olarak çok yer kaplayacağı için...
Maddi kazanç gütmeksizin bu işi yapan kurum/ kişileri destekleyip engelli vatandaşlarımıza destek olmak bence hepimizin görevi...
 
yazılanların hepsine katılmakta beraber şunu eklemek istiyorum.geçtiğimiz günlerde durakta beklerken vatandaşın biri çöp kutusunda ve yerlerdeki pet şişelerin kapaklarını topluyordu.merak ettim ve böyle bir kampanya için topladığını düşünerek sordum.aynen düşündüğüm gibi okulda çocuğundan istediklerini ve bunları görünce topladığını söyledi.pet şişe evet değer olarakta kapaktan çok daha değerli ve kapakla birlikte toplanıp kapaklar ayrı şişeler ayrı değerlendirilebilir.fakat hacim olarak bir okulda toplandığını düşünürsek kapağa göre çok çok fazla yer kaplayacak.insanların bilinçlenmesi adına güzel uygulamalar.yanlız insanları sadece kapağa yönlenmesi olumsuz olarak bakılabilecek bir tarafı uygulamanın.kapağın yanında özellikle öğrencilere diğer atıklarında ayrı toplanması gerektiğini vb. anlatılırsa ilerleyen zamanlarda bu konuda daha hassas bir toplum olma yolunda ilerleriz diye düşünmekteyim.

Öğrencilerin projesi içinde ilk görüşecekleri merci belediyedir bencede.belediye memnun bile olabilir hatta destekte sağlayıp ortak projeler uygulayabilirler.
 
Hacimsel- Kütlesel olarak değerlendirildiğinde sıkıştırma işlemi yapılmazsa ; ki sosyal sorumluluk kapsamında bu işi yapan yerlerin hiç birisinde presleme yok.(100 kg pet şişe ile 1 ton kapak aynı aynı hacimdedir. ) Okullarda da bir çocuk 100 kapağı çantasının gözüne atabilir fakat 10 tane şişeyi götürüp okula koysa bile okulun muhafaza edebileceği bir yeri olduğunu düşünmüyorum .
Bu arada bu meseleyi sabah engelsiz yaşam derneği ile görüştüm preslenmemiş şişeler baya bir kalabalık oluşturmuştu.
üstten basmalı ufak pres biliyorum ama yandan beslemeli ufak presslerden (varsa tabi) alınabilir mi maliyeti nedir bileniniz var mı ?
 
Belediye ile sözleşme imzalamış TAT larla Belediye 6 aylık veya yıllık olarak okullarda eğitim düzenlemektedir.Yapılan eğitimlerde ambalaj atıkları, Atık piller, Atık yağlar vb. yönetmeliklerden onların anlayabileceği şekilde bilgilendirilme çalışmaları yapılmaktadır. Artık aileler çocukalara değil de çocuklar ailelerini bilgilendiriyorlar.Eğitimlerden sonra okullarda ve eğitimin verildiği bölgelerde toplanan ambalaj atığı miktarında artış gözlemlenmektedir.eğitimlerin daha sık yapılması kanaatindeyim aslında 3 aylık dönemlerde eğitimler verilse çok daha sağlıklı olacaktır eminim.son 2 yılda bile bence toplum olarak bilinçlenmeye az da olsa başladık bile...amaç geleceği korumaksa eğer, firmaların ya da belediyelerin vereceği eğitimlerde yetersiz kalır.her gün yazılı ve görsel basın reklamlarında bu tür faydalı bilgilere yer verseler çok daha hızlı ve çok daha fazla kişiye ulaşılacağından eminim.
 
Üst