• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sizce Çevre Mühendisliğinde hazırlık sınıfı gerekli mi?

Arkadaşlar öncelikle şunu belirtmek isterim birden çok dil bilmek çok güzel.İngilizce mevzusuna gelince ingilizcenin ne için gerektiğini sorgulamak gerekmektedir.Yurtdışıyla iş yapan bir firmada çalışıyorsanız İngilizce "konuşmanız" elzem.Konuşmanız diyorum konuşmak ÜDS den KPDS den uçuk rakamlar almakla olmuyor.Ne yazık ki eğitim sistemi insanı çeviriye yapmaya dayalı yetiştiriyor,buna sürüklüyor.Bunun nedenini ülkemizde insanın kendini yetiştirebileceği Türkçe kaynak azlığına bağlıyorum.Türk üniversitelerinde bile makaleler İngilizce üretiliyor.Bakıyorsunuz değerli bir hoca,değerli çalışmaları var.Doğru düzgün Türkçe çalışması yok.İngilizcen yoksa faydalanamıyorsun.Eee şimdi sistem diyor ki İngilizce bilmiyorsan kendini geliştiremezsin.İş ilanlarına bakıyorsunuz Firmanın yurdışıyla alakası yok İngilizce zorunluluğu koşuyor niye kendini geliştirecek,sıkıştığında açacak yurtdışı kaynaklardan faydalanacak adam arıyor.Arkadaşlar buna benzer bir sistemi Sovyetler Birliği bünyesindeki devletlere uygulamış.Atıyorum Özbekistan Türkistanında bir Özbek okulu var.Gidiyorlar yanına Rusça eğitim veren bir okul açıyorlar.Ne hikmetse Özbek okulundan mezun olan iş bulamıyor Rus okulundan mezun olan adam çok rahat iş bulabiliyor.Bu tür örneklere Oktay Sinanoğlu Hocamızın kitaplarından ulaşabilirsiniz.Adamların Rusça o kadar ruhuna işlemiş ki,bağımsız olduklarında dahi soyadlarından -ov -ova eklerini çıkaramıyorlar.

Şimdi diyeceksiniz ki Çağrı İngilizce öğrenmeyelim mi?Öğrenin öğrenmeye de bunu sistemin baskısı ile değil iyi birşey yapmak için yapın.İnsan iyi bir baba olur anne olur,iyi bir mühendis olur,iyi bir aşçı olur bu iyilerinize iyi ingilizcesi var ya da iyi bir almancası varı da ekleyin.Ama şu var sistem istesende istemesende o ingilizceyi öğreneceksin diyor napalım,bizim yapacağımız birşey yok.Belki ufku açık bir iktidar gelir derki kardeşim ben niye 70 milyona(yuvarlak hesap) İngilizce öğrenmeyi dayatıyorum,ben İngilizceyi ayağına getireyim.Açayım bir kurum içine sokayım Tercümanlık,mühendislik,İşletme,Tıp,... gibi her alanda İngilizceyi,diğer yabancı dilleri canavar gibi bilen insanlar.Kurayım içine telif haklarıyla ilgili bir ekip.Piyasaya ne kadar yararlı kaynak varsa yazara telifle ilgili haklarını verip Türkçeye çevirsinler.Şimdi diyeceksiniz bu çok ütopik.Size söyleyeyim açın birçok Çevre Mühendisliği kitabını Meltcalf&Eddy gibi... babacan kaynakların çevrilmiş halidir.Eee bu işi kişiler yapmışsa kurumlar niye yapamasın,hem yazarının telif hakkı alması bu işi daha etik kılacaktır.Bu bir ufuk işidir!!!

Bir arkadaşımın tezi var "şurada 10-15 seneye yabancı dil diye birşey kalmayacak".Beyinle iletişeme geçecek,karşındaki yabancı kişinin ne diyeceğini algılatabilecek cihazlar çıkacak piyasaya diyor.Açıkçası bana yapılabilir geliyor.Artık yabancı dil için servetler ödeyen arkadaşlar kan ağlarlar:D

Arkadaşlar sabredip okuduysanız,biraz içimi döktüm,biraz hayallerimden bahsettim.Tekrar şunu söylüyorum birden çok dil bilmek farklı kültürleri tanımak çok güzel.Ama 70 milyona sen yabancı dil(ingilizce) bilmezsen iş bulamazsın,akademisyen olamazsın,kendini geliştiremezsin diyen gerizekalı sistemi lanetliyorum.Yanlızca biraz ufuk!!!
 
@gipcik

arkadaşının branşı ne? tezi nörobiyoloji üzerine mi yoksa sibernetik üzerine mi? yoksa bilim-kurgu edebiyatı üzerine mi? her neyse ne. üçü de birbirinden güzelmiş. hayalimdeki mesleklerdi.
 
@gipcik

Arkadaşınız japon bir bilim adamı değilse tez kendisine ait değil. Hali hazırda böyle bir cihaz zaten mevcut ve üzerinde çalışılmaya devam ediyor. Yakın bir zaman önce bir radyo haberinde dinlemiştin bunu ancak şu an kaynağını bulamadım.

Hazırlık sınıfını kesinlikle okumalısınız, ingilizceniz çok iyi olsa dahi(Anadil düzeyi hariç tabi). Yalnız bu bir yılı ders olarak görmeyeceksiniz, geleceğiniz için atacağınız belkide en önemli adımı atacaksınız bu sınıfta. Benim tavsiyem şudurki hazırlık sınıfı boyunca bol bol seviye kitapları okuyun ve ingilizce bir günlük tutun. İlerideki senelerde de bir veya iki yazınızı yurtdışında geçirerek ingilizce mevzusunu kapatın. Daha sonra aynı eğitimi özel kurslardan 4-5 bin tl'ye alırsanız üzülürsünüz.
 
"Dünyada hazırlık sınıfı denen bi olay yoktur.Hazırlık sınıfı yabancı bir ülkeye gelen yabancı öğreniciye verilir.Demek ki Türkiye’de arkadaşlar!Türkiye’de Türk genci kendi vatanında yabancı öğrenci durumuna getirilmiştir." OKTAY SİNANOĞLU
 
Oktay Sinanoğlu'nu övmekten bile hicab duyarım çünkü haddim değildir. Birçok kitabını da beğenerek okumuşumdur. Dile getirdiği tepki elbette haklıdır lakin mevcut sistemde bir öğrencinin hazırlık okumadan ingilizce öğrenebilmesi için tüm eğitim hayatı boyunca çok çok az çocuğa nasip olabilecek son derece kaliteli okullarda yetişmesi gerekmektedir.
 
ben hem lise de hemde üniversite de hazırlık okumuş bir insan olarak hazırlık sınıfını sadece bilgilerden uzaklaşmak olarak görüyorum. bir sene hazırlık okuyorsunuz, lise de gördüğünüz matematik ve fen bilgilerinden uzaklaşıp ona adapte oluyorsunuz. sonra hazırlığı geçiyorsunuz 4 sene bölümünüzü okuyorsunuz ve mezun olunca bakıyorsunuz bilgiler uçmuş... Tabi grammer diyorsanız o aklınızda kalıyor. Ama kelime bilgisi sıfır. Tabi mesleki olarak ne derece gerekli olduğuna göre değişir hazırlık okuma konusu... Okulu bitirdiğinizde ing. yeterlilik sınavına girmeniz gerekebilir ve 4 yıl önce hazırlıkta gördüğünüz bilgilerle olmaz bence... yani bende pek olamadı :)
 
İlk girimi okursanız bende okula git gel yapmaktan bahsetmiyorum - sizi tenzih ediyorum - düzenli tekrarlar yaparak kitap okuyarak yabancı yayın dinleyerek ve akabinde yaz dönemlerinde yurtdışı takviyeleriyle desteklenmesi taraftarıyım. Aksi halde unutulup gideceğinin bende bilincindeyim.
 
:p ben hazırlık okudum gayet de memnunum bi daha olsa bi daha okurdum, herkes için her meslek için yabancı dil gereklidir ama hazırlığın mesleğe pek katkısı olacağını sanmıyorum eğer seçmeliyse yani derslerin Türkçe olacaksa. ama herkese tavsiye ederim hazırlığı özellikle hazırlık okuduğun yerle fakülten ayrı yerde olcaksa :cool: şimdi baktım da profiline sen çmfli olcaksın. hazırlık OKU kardeşim. git çorluya fakülteye bak sonra ingilizce okuyacağım kampüse bak seçersin zaten:)
 
Üst