• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Skhkky değişiklik gıda endüstrilerinin emisyon durumu?

gokcenilufer

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Nisan 2011
Merhaba,

SKHKKY nde değişiklik oldu bildiğiniz gibi. Ve gıda firmaları hakkında "7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık” başlığı altındaki işletmeler, mezkûr Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez" hükmü yer alıyor.

Sorun şu ki, firmanın atıksu için Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı mevcut, yani Atıksu Deşarj izni gerekmiyor, Emisyondan izninden yönetmelikteki değişiklik gereğince muaf çünkü ısıl gücü çok düşük, ama çevre iznine tabi. Böyle iken, e-izin sistemine başvurmak mümkün olmuyor, çünkü sistem "Lütfen izin veya lisans konusu seçin diyor" ve bir sonraki sekmeye geçirmiyor ... Şimdi firmam Ek-2 Listesinde yer almasına rağmen (çikolata fabrikası) çevre izninden muaf mı, yoksa e-izin sisteminde bu sekmeyi atlamak için bir revizyon mu olacak?

Konu hakkında bilgi olan paylaşabilir mi lütfen?
 
@gokcenilufer
Arkadaşım, eğer İstanbul'a bağlı ise tesis danışmanlık almasına gerek yok :) İstanbul bu konuda tesisleri kapsam dışı değerlendiriyor, her ne kadar çevre görevlisi ve danışman firmalar hakkında yönetmelikte danışmanlık alması gerektiği belirtilsede İstanbul bu konuda kapsam dışı değerlendirmesi yapıyo, bilgin olsun umarım yardımcı olmuştur.
 
yönetmelik değişikliğinden beri biz de aynı konuyla cebelleşiyoruz bazı belirsizlikler var izin linsans yönetmeliğinin eklerinde bi değişiklik bekliyoruz hatta.çünkü kapsam dışı kalması danışmanlık almaması gerektiğini göstermiyor şuanki durum.fakat firmalarda çevre izni yoksa danışmanlık da yok gibi bir düşünce var. Yönetmelik değişikliğinden önce 7 kapsamındaki bir firma için GFBye başvurmuştuk, reddedildi.Sebep de yönetmelikteki değişiklik.Siz de muaf tutulucaksınızdır diye düşünüyorum.
 
Konu henüz bizden yana netleşmedi..
adım adım düşünüyorum..

Emisyon izninden muaf (ısıl güçten dolayı), deşarj izninden muaf, Kanal Bağlantı izni olan EK-2 kapsamında bir gıda firması diyelim..

Soru: Çevre iznine başvuracak mı?
Cevap: Çevre iznine başvurmasına zaten sistem müsaade etmiyor.. sistem izin konusu seçin diyor, emisyon deşarj, gürültü vesaire..seçemediğimiz için bir sonraki adıma geçemiyoruz. dolayısı ile başvuruda bulunamıyoruz.. zaten izin konusu yoksa çevre iznine de gerek yok evet.

Soru: Danışmanla çalışacak mı?
Cevap: Yönetmelik Ek-2 listesinde ise çevre görevlisi ile çalışmalı ya da hizmet almalı diyor.. ?? İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yönetmeliği hiçe sayıp hayır gerek yok derse bilemem tabi..
 
Mantıken izin kapsamında ise Danışmanlık almalı, İzin kapsamında değilse Danışmanlık Firması ile çalışmamalı gibi bir şey yanlış geliyor bana. Çünkü yapılması gerekenler; atık yönetimi, ambalaj bildirimi, tesisteki atıkların ayrıştırılması vs. işlemler tüm fabrikalarda yapılması gerekiyor. Firmaların Ek 1 - Ek 2 dışında ise danışmanlık almaması mantığı yanlış bence. Bu mantığa göre danışmanlık firmasının yaptığı iş sadece belgeleri internete yüklemek gibi bir şey.
 
aynı fikirdeyim ancak yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 dışında ise danışmanlık almasın demiyor , sorun şu ki "alsın" da demiyor.. firmaların inisiyatifine kalmış bu durum.

Kişisel fikrim, şöyle olursa böyle olursa değilde, tüm sanayi kuruluşlarının Çevre İzni kapsamında bir değerlendirmeye tabi tutulması yönünde, kayıt altına mutlaka alınmalı, kapsam içimi kapsam dışı mı diye düşünmek neden ki, sağlanması gereken şartlar belli, A firmamın emisyonu bu, atıksuyu bu, gürültüsü bu, yoksa yok, gerek şartlar bu idi, biz de bunu yaptık.. atıksuyun emisyonun gürültün.. için de net şu rakamın üstünde isen çevre görevlisi ile çalışman gerek arkadaşım de bitti gitti.. mevcut durum da spesifik iş sadece belge yüklemek.. Eklerin üçü mü beşi mi derken seneler geçti sonuç sıfır..harcanan emeklere harcanan zamana yazık..
 
Ek-1 Ek-2 deki başvuruların sadece danışman firma tarafından yapılması firmalara zorunluluk getiriyor. Kalmış ki şu an zorunluluk olan firmaların dahi büyük bir kısmı danışmanlık firmaları ile ilgilenmezken inisiyatif kullanıp zorunluluk olmamasına rağmen danışman firmadan hizmet alacak kaç tane fabrika vardır bilmiyorum :)))

Kişisel fikrinize sonuna kadar katılıyorum...
 
Arkadaşlar,

Çevre İzin ve Lisans listesinde yer alan tesislerde eğer proses kaynaklı emisyon var ise ısıl güce bakılmaksızın emisyon izni alması gerekmekte. Uygulama bu şekilde. Isıl güçlerine bakmak sizi yanıltmasın. Buradaki kilit nokta enerji dışında fabrikanın listelerde yer alıp yer almadığı. Bu söylediklerimi Çevre Müdürlüğü ile Bakanlık arasındaki yazışmada çıkardık. Bakanlığın görüşü bu yönde.

Örnek bir tesis ek-2 listesinden 4.1.18 Kapasitesi 2 ton/gün ve daha büyük olan sabun üreten tesisler.'e giriyor diyelim. Tesiste 0.4 MW lık bir kazan olsa bile emisyon izni alınmalı. Şu anda böyle bir tesisim var ve bakanlıktan bu yönde bir uygulama yapmam gerektiği söylendi.

Bu bilgi de geçen haftalarda Antalya da yapılan eğitimlerde Çevre Müdürlüğü elemanlarına verilmiş.

Eğer tesis listedeki hiçbir faaliyete uymuyor ancak yüksek ısıl güçlü bir kazan barındırıyorsa enerji sektöründeki aşağıdaki yakıtları yakan tesisler kısmına giriyor.

İyi Çalışmalar
 
Gönenç bey,
Sizin söylemiş olduğunuz konu ile şu an konuşulan konu farklı sanırım. Konu olarak gıda endüstrilerinden bahsediliyor. Ve yeni yönetmelik değişikliğine göre :

Yönetmeliğin 10’uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
(2) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2’sinde yer alan “7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve Hayvancılık” başlığı altındaki işletmeler, mezkûr Yönetmelik Ek-1 ve Ek-2 listelerinde başka bir grupta yer almıyorsa, söz konusu işletmeler için; çevre izni kapsamında emisyon ölçüm raporu hazırlanması ve işletmelerin hava emisyonu açısından değerlendirilmesi gerekmez.”

Gıda sektöründe emisyon ölçüm raporunun dahi hazırlanması gerekmez yazmış.
 
Benim anlatmak istediğim yönetmelikte böyle bir şey yazmamasına rağmen uygulama bu yönde. Burda 7. katagoriye giren tesisin durumu önemli.

Diğer maddelerdekiler prosese dayalı gücüne bakılmıyor. Ancak örnek olarak Bir süt endüstrisinde kazan büyüklüğünün göz önüne alındığını anlıyoruz. Bu durumda Çevre Görevlisi bulundurma yükümlülüğü devam ederken emisyon v.b. izinlerden muaf yazılarını almak yeterli olacaktır.
 
7. Kategori olan gıda kategorisi hariç, diğer tüm kategoriler için proses emisyonları dahil emisyon ölçümü yapılmalı, bu konuda hepimiz hemfikiriz sanırım.

Ancak 7. kategori olan gıda kategorisinde, ek-1 veya ek-2 de başka bir kategoriye daha girmiyorsa, emisyondan muaf.
 
@gokcenilufer
Sonuçta gıda sektöründe bir işletmenin Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı, Gürültü Muafiyeti ve değişen son yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince "Emisyon Değerlendirmesi Gerekmezi" var.....bu durumda Çevre İzninden muaftır ya da gerek yoktur....doğru mu anladım???
 
Şimdi açıkcası şöyle bir durum var. Örneğin çikolata fabrikaları veya salça fabrikaları bunlarda zaten kazan yok. Bu gibi kazan dairesi olmayan firmalara özel çıkarılmış, emisyon izni alınması gerekmemektedir gibi bir durum mu var ? Yoksa Firma, diyelim ki gıda ile uğraşıyor ve Ek-2 1.2.2 den emisyon kapsamına giriyorsa dahi emisyondan muaftır gibi bir mantık mı çıkıyor ?
 
@Murat Akyüz

Hayır. Yönetmelik açıkça belitrmiş. Eğer başka maddeden giriyorsa (buna enerji sektörü dahil) emisyona tabidir diye. Eğer başka hiçbir maddede yer almıyorsa (sadece gıda sektöründe yer alıyorsa) çevre izinlerinde emisyon dan muaf oluyor. Eğer başka bir izin de alması gerekmiyor ise Çevre İzni başvurusunda bulunmuyor. Sadece danışmanlık hizmeti alıyor.
 
arkadaşlar çevre iznine başvururken mevcut izinler kısmında Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı ya da Kanal Bağlantı iznini yüklüyor musunuz? Ben yüklemiyorum, ama yükleyen arkadaşlarım da var.

Birde farklı bir bakış açısı.. örneğin gürültü izni.. firma gürültüden muaf ise, e-izin portalında başvuru yapılırken "gürültü izni" sekmesi işaretlenmiyor.Yani işaretleyip muafiyet belgesi yüklemeye gerek yok. En azından bugüne kadar almış olduğum izinlerde böyle ilerledim ve herhangi bir sorun çıkmadı. Aynı şekilde emisyondan da muaf ise işaretlemiyoruz, atıksu deşarjından da muaf ise onu da işaretlemiyoruz, dolayısı ile de çevre iznine başvurmuyoruz ( ek-1 ve ek-2de yalnızca 7.kategoride değerlendirilmesi koşulu ile)

Ama ben izin sürecini başlattım, çoğu dökümanı ekledim. Sistem öyle ortada kalacak sanırım. İl çevreden yetkililere bir türlü ulaşamadığım için konu askıda kaldı. Netleşince tekrar yazacağım....
 
Diyelim ki işletme Gıda sektöründe Ek-2 de 7. madde başlığı altında ve ilave olarakta Ek-2 de 1.2.2 maddesinde tanımlanıyor. Yani 2 MW<Isıl Gücü<100 MW şeklinde bi ısıl gücü var kabul ediliyor.
Böyle bi durumda da işletmenin emisyon muafiyetinden söz edilebilir mi???
 
Gürkan Bey,
Sizin bu sorunuzu ben iki - üç mesaj önce yukarıda yazdım ve Gönenç beyin cevabı ile birlikte son kararımız Ek-2 1.2.2 maddesinde tanımlanıyor ise emisyon ölçümü yaptırılması gerekiyor.
 
Üst