• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Skhkky hakkında

Volkan Azak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ekim 2010
başlıkta belirttiğim gibi SKHKKY de baca yükseltilmesinden sonraki adımda baca şapka uzunluğu var. baca kare veya diktörtgen kesitli olduğunda baca şakpa yüksekliğininde 2.a.b/a+b formulü ile baca şapka uzunluğu hesaplanıyor. peki jetkap denilen durum nedir? avantajları nedir ?
bu jetkap bi bilen birisi varsa paylaşırsa sevirim.
 
pardon yanlış anlaşılma olmuş olsun artık oldu bakalım teklifleri bekliyoruz:) ayrıca birşey daha soracam bacayı daralttıktan sonra 90 a 90 kara olarak 1,5 m yukarı çıkacağız peki numune alma delikleri nasıl olacak 4/1 oranı nasıl olacak çap 4/1 oranı diye hatırlıyorum ama? ayrıca başka bir konu da görüşmek üzere:)
 
dediğim gibi delik yerlerini çok sıkıntı yapmayın. çatı ölçüm yapmak için müsaitse bacanın tam çıktığı noktadan yarım metre yukarı açın bir sıkıntı yaşamazsınız. o dediğiniz 1/4 oranına uymaya kalkarsanız baca boyu 10 metreyi bile bulabilir. bu sebepten dolayı il çevreler o duruma çok bakmıyorlar.
 
Merhaba Arkadaşlar,
Çevre İzin denetimlerinde plastik işleme makinelerinin üzerine davlumbaz istenmeye başlandı, ancak bu makineler kapalı sistemler ve bu makinelerden bir işletmede onlarca bulunabiliyor. SKHKKY'ni inceledim her bir makinenin üzerine davlumbaz koyulmasıyla ilgili bir ifade yok.
Tüm sektörler için ise Yetkili merci uygun gördüğü ek düzenlemeleri getirir diyor ancak bu ek düzenlemeler neye göre belirlenecek, bir standardı var mıdır ben bulamadım. Birde ilgili AB direktiflerini inceleyeceğim ancak öncesinde bu ek düzenlemelerin hangi mevzuat vs kapsamında belirlendiği ilgili bilgisi olan ya da uygulamada buna benzer bir konuyla karşılaşan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim.
 
Yönetmelikte baca yükseklikleri,
* ısıl güç< 500 kw ise eğik çatıdan yüksekliği 0,5m
düz çatıdan yüksekliği 1,5 m

500 kw<ısıl güç<1,2MW ise eğik çatıdan yüksekliği 1,5m
düz çatıdan yüksekliği 2m

1,2 MW< ısıl güç ise baca yükseliği abaktan hesaplanması gerekir

* Ek-4.b.4 ) Isıl gücü olmayan tesislerde asgari baca yüksekliği çatının en yüksek noktasından 1,5m olması gerekir diyor.

Yukarıdaki yazışmalara göre proses bacası çatıdan 1.5m yukarıda olması gerekir yazıyor. Yönetmelikte ise ben farklı görüyorum.
Kazan bacası harici diğer tüm proses bacaları Ek-4.b.4'e göre mi hesaplanıyor. Yoksa kazan ısıl gücü 2 MW olan bir tesisteki tüm bacaların yüksekliğini abaktan mı hesaplayacağız. Ben yanlış yere mi bakıyorum.
Açıklama yapabilecek olan arkadaşım var mı?
 
Arkadaşlar
çevre izni başvurusunda bulunacağım tesiste ekte resimlerini koyduğum iki adet sıcak su kazanı ve 1 adet buhar kazanı mevcut. bu sistemler SKHKKY kapsamına giriyormu. ve izin sürecine dahilmidir? ayrıca bu sistemlerin periyodik olarak yapılması gerekli ölçüm ve kontrolleri hakkında yasal konulara nerden ulaşabilirim. bilgisi olan arkadaşlardan paylaşım bekliyorum

kazan 1.JPG

buhar kazanı.JPG
 
Söz konusu kazanlar proseste yakma sistemi olarak kullanılıyorsa toplam ısıl gücü 2 MW'ın üzerinde olduğundan ÇKAGİLHY Ek-2 1.2.2 maddesi yer almakta olup emisyon konulu çevre izni alınması gerekmektedir.
 
@safakyilmaz

çevre izni kapsamında olmanız için işletmenin maksimum ısıl gücü>1 MW (1000 kW) olmalıdır. resimdeki kazan maks. ısıl güçlerine baktığımda biri 1925 kW biri 698 kW bu durumda toplam ısıl güç 2623 kW (2.62 MW) yapmaktadır. dolayısıyla skhkky ve çevre kanununca alınması gereken izin ve lisasnlar hakkında yönetmelik kapsamına girmektedir. bunun için emisyon konulu çevre izni almanız gerekmektedir. (tabi eğer atıksu deşarjı yoksa ve gürültü iznine tabi değilsenz). söz konusu iznin alınması için firmanızda ya çevre görevlisi çalışması yada çevre danışmanlık hizmeti veren firmalardan hizmet alınması gerekmektedir. bu süreç hakkında yukarıda adı yazılan yönetmelikde detaylı bilgi verilmektedir. bu bacaların ölçüm işleri ise rutin olarak 2 yılda bir yapılması gerekmektedir.
 
2 m ye 2 m ebatında kare bir bacam var. Ekli şekildeki görsel gibi atmosfere salınım mümkün müdür?
 

Ekli dosyalar

  • kare baca.png
    kare baca.png
    11.4 KB · Görüntüleme: 10
şapka yüksekliği çap kadar olmalıdır çap 50 cm ise şapka yüksekliği 50 cm olmalıdır jetpack şapkalar varsa şapka vardır deniliyor il çevre yada laboratuvarın raporlamalarında sorun çıkmaz ..
 
Üst