• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Skhkky hakkında

Volkan Azak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Ekim 2010
başlıkta belirttiğim gibi SKHKKY de baca yükseltilmesinden sonraki adımda baca şapka uzunluğu var. baca kare veya diktörtgen kesitli olduğunda baca şakpa yüksekliğininde 2.a.b/a+b formulü ile baca şapka uzunluğu hesaplanıyor. peki jetkap denilen durum nedir? avantajları nedir ?
bu jetkap bi bilen birisi varsa paylaşırsa sevirim.
 
Dörtgen bacalarda hidrolik çapı hesaplayıp ona göre şapka yüksekliğini belirleyeceksiniz. jetkap su drenaj sistemidir. şapkası olmadan emisyon çıkışını ve dağılımını engellemeden baca içine su almayan sistemdir. Kullanım açısından diğerine göre çok avantajlı fakat maliyet açısından diğerine göre daha maliyetli
 
peki bunun içinde baca şapka yüksekliği söz konusumudur? çalıştığım yerde proses bacaları olduğu için 1,5m yükseklik yetiyor, tabi SKHKKY izokinetik şartları sağladıktan sonra fakat baca şapka yüsekliği aşırı yüksek oluyor diktörtgen kesitli ve uzunlukları 1,98 m ve 1,44 m dir yani hidrolik çapta şapka için 1,66 m gibi değer yapiyor. yani baca yüksekliği kadar bi okadarda baca şapkası içinmi yükseltmemiz gerekiyor acaba??
 
Yok hayır onda öyle bir durum söz konusu değil. Şapka yağmurlu havalarda prosese su kaçmasın diye işletme tarafından üretimi yada makineyi karumak amaçlı alınan bir önlemdir. Yönetmelik şapka yapmayı şart koşmamaktadır aksine yapılması taraftarıda değildir (Emisyonun atmosfere çıkış hızını ve dağılımını düşürdüğü için) Eğer yağmur sorunundan dolayı illa yapılacaksa en az hidrolik çap yüksekliğinde olmasını istemektedir. Jetkap bacalarda şapka olmayacağı için şapka yüksekliğide söz konusu değildir.
 
teşekkür ederim
bilgilerinizi paylaştığınız için

peki jetkap ile alakalı bilgi,döküman bulabileceğim yer varmı? nedir,necidir,nasıldır v.b ... gibi
 
IM000776.jpg

IM000777.jpg

IM000779.jpg

Ekli dosyayı görüntüle 2 FANLI CİHAZIN ÖNDEN VE YANDAN GÖRÜNÜŞÜ.doc

eklerde vermiş olduğum üzere, çatı düz çatıdır. ölçüleri eklerde mevcuttur. hidrolik çap 2*a*b/(a+b) değilm baca yüksekliği atış ağzından itibaren 1,5m olması gerekli, peki baca şapka uzunluğu ne olmalıdır?? benim hesaplarıma göre 1,5 - 1,7 m arasında oluyor bu kadar yüksek bir baca şapkası olurmu acaba?? ayrıca eklerdeki fotoğraflardan da anlaşıldığı üzere proses bacaları 1-2 ve 3 fanlıdır. özellikle 2 ve 3 fanlı cihazlar için bitişik olmaları onlara açılacak delikleri etkilemez değilmi?? onlar ayrı ayrı mı değerlendirilir. yoksa hepsi bir mi ? 2 ve 3 fanlıların araları kapalıdır??

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim,

Volkan AZAK
Çevre Mühendisi/Çevre Görevlisi

IM000776.jpg

IM000777.jpg

IM000779.jpg
 
ayrıca bir sorum daha olacak proses bacalarında çatı düz ise 1,5m diyor. peki 1,5 m yüksekliğe çıktığı vakit emisyon için açılacak delikler nasıl olacak ?? 4 e 1 oranı yokmu ? bir proses cihazları kare ve dikdörtgen ise ve ebatları yüksek ise nasıl olacak?? fotoğraflar ve doc. ile eklerde verdim mesela onlar için??
 
Delik yerlerini anlaşacağınız laboratuara bırakın. Onlar uygun yeri tespit edip size söyleyeceklerdir. Tam hatırlayamıyorum şuan ama çapı 30cm üzerindeki bacalarda birbirine 90 derece açıyla aynı hizada iki delik açılacaktı. Buna dikkat edin yeter. Deliğin yeri ise son türbülans noktasından sonra izokinetik şartın sağlandığı yerden çapın bilmem kaç katı mesafede ve atmosfere çıkş noktasından da yine çapın belli bi oranında mesafe diye bir durum var. Fakat çok önemli değil izokinetik bir örnekleme noktası olsun yeterli. Dörtgen bacalarda yine hidrolik çap üzerinden gideceksiniz. Hidrolik çap hesabı, baca delik sayısı ve örnekleme deliğinin yerini emisyon ölçüm standartlarından birine ulaşabilirseniz onlarda mevcut (mesela TS ISO 9096:2004).
 
gokcaykut arkadaşım paylaşımların için çok teşekkür ederim.

baca deliklerinde 4/1 oranı var onu biliyorum, ekte baca ölçümü ön hazırlık notunu ekledim, arkadaşlara yardım olacağını kanısındayım, ayrıca çalıştığım iş yerinde çatıda olduğu için proses bacaları çatıdan sonra 1,5m yeterli fakat izokinetik şartları baca çıkış yerinin dikdörtgen ve yüksek boyutlarda olmasından dolayı izokinetik şartaları pek sağlayamamaktadır. hız 4m/s olması için şuanda dikdörtgen kesitlini üzerine direk 1,5 m koyduğumuzda hız 1-1,5 m/S arasında oluyor buda yeterli değil. onun için biz de daraltma işlemi yapacağız ama bu daraltma min 1,5 m olacak anladığım kadarıyla ve biz 0,5m 45 derecelik eğimle sonra kalan 1 m dik olarak çıkmayı düşünüyoruz. bu sorun olurmu acaba?

Ekli dosyayı görüntüle BACA GAZI ÖLÇÜMLERİ İÇİN ÖN HAZIRLIK.pdf
 
Bu dediğiniz oranlara uymaya kalkarsanız baca boyunuz 1,,5 metre değil belirttiğiniz çaplara göre 10 metre civarında olması gerekir. Bu yüzden numune alınacak nokta dik hatta ve en son türbülans noktasına 1-2 metre uzaklıkta olsun yeterli. İl Çevre şuan ona çok önem vermiyor. Delik sayısı, baca yüksekliği ve şapka olacaksa şapka yüksekliğinin yönetmelikteki şartlarda olması yeterli. Hatta hızı tutturacağım diye çap daraltma işine de girmeyin. Ölçümü yaptıracağınız laboratuara söyleyin gerekeni yapacaktır.
 
ayrıca daraltma olan yerde izokinetik şartlar sağlanmaktadır. fakat 1 m yükseklik olacağı için orada 4/1 oranını yakalamamız imkansız yani nasıl yapacağız bilen yokmu??:(
 
O oranı yakalamaya çalışmanıza gerek yok. Baca yüksekliği düz çatı ise 1,5 metre olsun yeterli. Numune alma deliğide bacanın çatıya çıktığı yerden 0,5 metre yukarıda olsun sıkıntı yaşamazsınız. Dediğim gibi İl Çevre o kadarına bakmıyor. Çap daraltmaya da gitmeyin bence
 
ekte göndermiş olduğum proses cihazı ektekine benzemektedir. fakat benim anlamadığım çevre izni için başvuruda bulunduğumuzda gelip yerinde inceleme yapacaklar. peki orada izokinetik şartlara bakılmayacakmı? ne karışık bir yönetmelik ne işkence bir konu emisyon :)
 

Ekli dosyalar

  • Page_230-239_VentWelt_Dachvent_Brandgas.pdf
    712.4 KB · Görüntüleme: 78
Yok hayır izokinetik şartlara bakabilme ne imkanları nede yetkileri var, izokinetik şart emisyon ölçümleri sırasında ölçüm yapan laboratuarın izokinetik olarak numune alması demektir. Bu konuda kendinizi bu kadar yormayın. Baca boyu ve şapka var ise yüksekliklerini ayarlayın gerisinide ölçüm yapacak laboratuara bırakın. Düşündüğünüz gibi zor bir durum değil.
 
gokcaaykut arkadaşımın paylaşımları için teşekkür ederim, sorun çözüldü.

Çevre ve Orman Bakanlığından görüş alınarak çözüme ulaşıldı.

çözüm;

1 m normal daraltarak belirli bir eğimle/kavisle 1 m çıkıldıktan sonra 1,5 m yukarı çıkılacaktır.

İlgilenen tüm arkadaşlara teşekkür ederim, ayrıca emisyon konusunda sorun yaşayan arkadaşlara yardımcı olabileceğimi inaniyorum. Aşırı bir bilgi birkimine sahip oldum araştırmalarım sonucu:))) tüm herkese teşekkür ederim:)
 
belki haklısınız ama sonuçta uygunluk yazısı almak için başvuruda bulunduğumuzda sorun çıkartabilirlerdi. ve bu durum hiç iyi olmazdı yanlış bir yükseltme yapmamız durumunda özel şirkette başına neler gelebilir bilirsiniz:)
 
Üst