• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Soğutma suları kalitesi

veysel

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Eylül 2010
Firma
YEŞİL MENDERES ARITMA SİSTEMLERİ ÇEVRE DANIŞMANLIK
Arkadaşlar bitirme çalışmamda kullanmak üzere soğutma suları kalite parametreleri ve sınır değerleri hakkında bilgiye ihtiyacım var.Yardımcı olursanız çok sevinirim...
 
Parametreler istediğin sektör ve beslediğin kazan, hat vs.. gibi faktörler nedeniyle değişkenlik gösterir.. Yani iski deşarj yönetmeliği gibi bi standardı yok. Hattaki suyun iletkenliği az sürede yüksek değerlere çıkar blöf ile attığın suyun yerine iletkenliği düşük deminaralize su koyarsın önemli olan sisteme verdiğin suyla karışan hattaki suyun konsantrasyonunun sistem içinde tolere edilebilirliği..
 
Öncelikle teşekkür ederim, kimyasal ve biyolojik arıtmadan geçmiş bi atıksuyu doğalgaz çevrim santrali soğutma suyu olarak kullanmak için Mikro Filtrasyon' dan geçirmek yeterli olurmu yoksa nano filtrasyon işlemine mi tabi tutmak gerekir? Fikrinizi öğrenebilirmiyim?
 
Şu şekilde söyleyeyim genel olarak neredeyse hiç bir soğutma suyu için Mikrofiltrasyon ve Nanofiltrasyon yeterli olmaz kaldı ki doğalgaz çevrim santralinden bahsediyoruz. Buradaki türibünler yüksek saflıkta suya ihtiyac duyar.. Soğutma sularında asıl sorunumuz iletkenliktir, Mikrofiltrasyonun iletkenlik üzerinde zaten bi etkisi yoktur. Sadece fiziksel bir filtredir. Nanofiltasyon ise demineralizasyonda fazla etkili bir sistem değildir. Uygun olanı mümkünse çift geçişli bir RO yada reçineli demineralizasyon sistemleridir..
 
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim Murat bey, çok yardımcı oldunuz..
 
Genel olarak soğutma suyu kalitesini 1-AKM askıda katı madde 2- TDS toplam çözünmüş katı 3- TDG toplam çözünmüş gazlar 4- mikrobiyolojik faaliyetler bakteriler. bunlar en temel soğutma suyu kalitesini belirlemede kullanılan parametrelerdir.Bu parametreleri tek tek açmak baya uzun sürer.
kullanacağın sistemde tribünler varsa mutlaka Sio2 (silikat) değerine bakman gerekir özellikle tribün kanatlarında MgSiO2 olarak birikerek çok sert kışıra neden olur giderimi için demineralizasyon sistemi kullanamlı yada suda tutulması için kimyasal kullanmalısın.Silika , R.O. sistemlerinde membranlarda birikmeye neden olacaktır. eğer suda silikat yoksa r.o. kullanılabilir. yazdıklarım açık çevrim sistemler içindir.
 
Üst