• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Son çökeltim

Fikri Yakup

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Şubat 2010
Firma
KAMER İNŞAAT TURİZM SANAYİ VE TİC. A.Ş.
Son çökeltim havuzlarındaki çamur şişmesi,yüzücü çamur oluşumu ve gaz çıkışlarının neden ve nasıl çözümleyebiliriz.
 
okul zamanlarında böyle bir soru gelseydi sınavda şu şekilde cevaplardım;

Öncelikle çamur şişmesi, biyokütle fazlalılığından oldugunu düşünürüm. Son çökeltim tankı yetersiz geliyor demektir. Atılan çamuru fazlalaştırdım. ayrıca belki de biyolojik reaktörde çamur yaşı düşük olduğundan atıksu prosesi çabuk terk ediyor olabilir. Bu da nihai ürünlere ulaşamadan son çökeltim tankına gelmesine neden olur. Son çökeltimdeki çamur yükünü azaltmada atılan çamur pompasının arttırılmasının yanında geri devir pompasının da arttırılarak çamur yaşının uygun orana gelmesi sağlanabilir. Gaz çıkışının da aklımda sadece bu neden geldi o da dipte anaerobik reaksiyon oluşumu olabilir. Kısaca laf çamur fazlalığına dayanıyor. Tabi bunlar benim varsayımlarım. Tesislerde bizzat çalışan meslektaşlarım daha iyi anlatır ve belki de daha da spesifik cevaplar verebilir. Onları cevap yazmaya çağırıyorum. Umarım bi yardımı olur. Son olarak tesiste hangi proseslerin oldugu ve atıksu karakteristiğini verirseniz arkadaslarım daha da iyi cevap vereceklerdir.

İyi çalışmalar...
 
Merhaba,

Son çökeltim havuzunda çamur yükselmesine denitrifikasyon neden olur, bu da çökeltim havuzunda çözünmüş oksijen seviyen düşük demektir. Tankta anoxic ortam oluşması nedeniyle azot gazı çıkışı olur, azot yukarı çıkarken çamuru da yükseltir. Havalandırma havuzunun ÇO2 miktarını arttırarak, çökeltim tankındaki ÇO2 miktarını 0.1 in altına düşürmemeye çalış. Bunun yanında muhtemelen sistemin çamur yaşı ve son çökeltimin hidrolik bekletme süresi de fazladır. sistemde fazla çamur olacağını düşünmüyorum, geri devir oranını optimum miktara çıkarman gerekecektir bunu da deneme yanılma yoluyla bulabilirsin. Çamur şişkinliğinin başka bir nedeni havalandırma havuzunda istenmeyen mikoorganizma miktarındaki artış olabilir, geri devir hattını klorlayarak çözebilirsin.

Umarım yararlı olmuştur.

Selamlar.
 
fikri bey merhaba,
bahsettiğiniz sıkıntı genel bir denitrifikasyon sıkıntısıdır.Sebebi ise havalandırma havuzu denitrifikasyon bölgesinde yeterli derecede denitrifikiye olamayan organizma son çökeltim havuzunda faaliyete geçmesidir.Bunu ancak havalandırma havuzunda denitrifikasyon bölgesi çıkışında ki oksijen değerlerini kontrol altına alarak önleyebilirsiniz.Havlandırma havuzu tipini izah ederseniz yapmanız gereken işlemleri size sıralayabilirim.
Kolay gelsin..
 
Büyük bir tesiste çalışıyorsanız (örneğin belediyelerin atıksu arıtma tesisleri gibi) son çökeltimden fazla çamur çekmediğiniz için olabilir. Çamur problemi genellikle büyük tesislerde daha fazla baş ağrıtan bir durumdur. Belt press gibi bir üniteniz var ise daha sık çalıştırılıp çamur kamyonunu daha fazla getirmeniz gerekebilir. Düzgün işletilen çamur susuzlaştırma ünitesi tesisi rahatlatabilir. Çamur fazla yaşlanmadan digestion tankına alınmalıdır. Daha fazla çamur attığınızda digestion tanklarında çıkması gereken gaz çıkışı son çökeltimde görülmez. Ben büyük bir tesis hayal ederek cevap verdim. Küçük bir tesis ise geri devir oranı artırılarak bu sorun çözülebilir. Ekipmanlarınızı kontrol etmenizi öneririm. Büyük bir tesis için kum-yağ tutucunuzda problem var ise sisteme fazla yükleme olmuş olabilir. Bu yorumlar sizin tesisinizin ve arıtma sisteminizin özelliklerine göre çoğaltılabilir.
 
Camur uzun sure dipte beklerse,anaerobik kosullar meydana gelir ve gazifikasyon olusur. Dipten yukariya cikan gaz beraberinde camuru da yukari cikarir. Camur cekimini maksimum yapmak problemi cozer.
 
merhabalar,
Çamuru çekmek sorunu çözmeyebilir, mevcut sıkıntı çamur yaşı 5 gün olasa bile görülmesi mümkündür. çünkü temel neden çamurun yaşı ile alakalı değildir.Temel neden havalandırma havuzu denitrifikasyon bölgesinin yetersiz olması yada yeterli derecede denitrifikiye ortamının hazırlanmamasıdır.Burada, geri devir aranını arttırıp,denitrifikasyon için gerekli şartları(oksijen optimizasyonu) sağlamak gerekir.Bu dediğim işlemleri uygularsanız sistem kendisini 2 gün içerisinde toparlayacaktır.
 
Üst