• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Spektrofotometre veya koi ölçüm kitleri hakkında

M. Hayri Cüneydi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Nisan 2011
Şehir
Tekirdağ
Firma
ARFEN ALUMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.
Arkadaşlar merhaba,

Bir Alüminyum firmasında Çevre Mühendisi olarak yaklaşık 3 haftadır çalışmaktayım.Tesisimizin atıksu artıma tesisi giriş ve çıkış suyundaki KOI değerlerini günlük olarak takip etmem gerekiyor.Bunun için ya spektrofotometre ya da KOI ölçüm kiti aldıracağım.Ama öncelikle bunlar hangi firmalar satıyor bilgi sahibi olmam lazım ki fiyat teklifi alabileyim.Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.Telefon veya faks no su verebilirse firmalar ile ilgili çok daha iyi olur.

Saygılarımla.
 
google da aratırsanız tedarikçi firmaları görebilirsiniz. spektrofometre pahalı bir cihaz ve yurt dışından getiriliyor. gelmeside biraz zaman alır. kitlerle çalışmak ufak bir lab kurup çalışmanız daha avantajlı. spektrofotometrenin hem kendi pahalı hem bakımları ve kalibrasyonu. tavsiyem kitler. googledan bulabilirsiniz.
 
Hach Lange,WTW ünlü firmalardandır.Henüz alıp kullanmadım ama bir arkadaşımdan reklam yapmak gibi olmasın Hach Lange DR 5000-UV-VIS spektrofotometrenin tavsiyesini almıştım.Yine siz hangi analizleri,hangi aralıklarda yapacağınıza göre firmalardan tavsiye alırsınız.
 
Çağrı'nın dediği model Spektrofotometre için güzel bir model. Ancak daha iyi bir fikir sahibi olmak istiyorsanız, civarınızda Çevre Laboratuvarı, Üniversite Çevre Laboratuvarı gibi birimler varsa gidip konuşmanızda fayda var.
 
Firma ismi vermeden bana ulaşan 2 teklifin fiyatlarını vereyim sizlere.Ayrıca bir yerden daha bekliyorum ama henüz bana dönüş olmadı.Olunca onu da paylaşacağım sizlerle.
Fotometre : 750 - 2700 €
Termoreaktör : 590 - 1650 €
Test Kitleri : 45 - 135 €
 
denildiği gibi ,hach lange dr 2800 ve üst modelleri ,,wtw, merck nova 60 ve üst modeli,
hach lange ile iyi bir pazarlık yaparsan mesela 1 yıl veya 2 yıllık kit alım gibi o zaman bayağı bir indirime gidiyorlar ve bazen termoreaktörde indirime giderler
 
İlk yatırım olarak cihaz bedelleri öne çıksa da işletme aşamasında deney kitleride ciddi bir maliyet unsuru olarak karşımıza çıkıyor Dalga boyu ayarlaması yapabileceğin bir cihaz almanı tavsiye ederim en azından bi zaman sonra kitlerini kendin hazırlar maliyetleride kısmış olursun Anladığım kadarıyla günlük takip için düşünüyorsun dolayısıyla kit sarfiyatın fazla olacaktır.
İyi çalışmalar.
 
İnternette dolaşırken denk geldim, güncel bilgilerimi paylaşmak isterim. Öncelikle ihtiyaç duyulan malzemelerin çoğu ithal ürünler. Satıcılar genelde satış konusunda kalifiye ama teknik anlamda sığdırlar. Bu nedenle çoğu durumda size üstün körü bilgi verirler: yanlış bilgilendirmelere dikkat ediniz. Eğer dikkat etmezseniz sizi çok güzel yanıltırlar. Çok fazla fatura çıkartabilir, hatta bile bile size yanlış ürün kullandırtabilirler. Konuya geri dönecek olursak sadece KOİ ölçümü için neye ihtiyacınız olduğuna bir bakalım;

Fotometre cihazı
Cihaz olarak spectrofotometre ihtiyacınız var diyenlere inanmayın, ihtiyaç duyduğunuz özelliklere sahip(örneğin;dalga boyu) fotometre (spectrofotometreden farklıdır/ filtre fotometre diyede geçer) sizlere yeterli olacaktır. 3200€ yerine 2000€ lara ihtiyacınızı giderebilirsiniz; bunun için Merck Nova60 , WTW S6 veya S12 idealdir. Fiyatları uygundu.

Spectrofotometre almak istiyorum dersenizde şunlara dikkat etmeniz gerekir;
Merck Pharo300, Hach Dr3900 bu ürünlerin asıl fiyatlarını zauba adlı siteden hindistan gümrük kayıtlarının olduğu siteden bakabilirsiniz. İki cihazda 1200 € giriş fiyat etiketine sahiptir. Kârı ile 1500€ 'ya satsınlar değil mi ? Ama olmaz..

Merck size 3600 € dan açar, 3600- 3200€ 'ya satar,
Hach size 3800€ dan açar 3800-2000€'ya satar: yalnız dikkat etmeniz gereken; en pahalı test kitlerini Hach satar, 13mm tüp genişliği ile kendisine mecbur bırakır.Lange 16mm lik tüpleri kullandığı için Amerikan versiyon hach spectrofotometreleri 16mm tüp yuvasına sahiptir. Ayrıca Merck'in Hach cihazları için manuelleri vardır , Merck test kitleri Hach cihazlarında nasıl kullanılır diye. Tabi bu sadece rekabetin ve etik market şartlarının olduğu ülkelerde var.

Termoreaktör
İthal ürün almanıza gerek olmadığını düşünüyorum, kendi imkanlarınızla bile yaptırabilirsiniz. Böylece 1000€ değilde 100€ ya işiniz görülür. Uğraşamam diyenler için 6'lı, 8'li ufak bir termoreaktör iş görür. En uygun hangisi ise onu tercih ediniz. Üzerinde koruma olanları öneririm.

Test Kitleri
Test kitleri ekseriyetle ithaldir. Yine zauba adlı hindistan gümrük kayıtlarının olduğu siteden bakarsak : sadece Merck'e ulaşabildim: Merck test kiti giriş fiyatları 25-30€ civarında değişmektedir. Muhtemelen Hach firmasıda aynı şekilde. Hadi şimdi 25€ giriş etiketi olan bu ürünleri 40 € ya satsınlar öyle değil mi? Maalesef hayır.

Merck size 45-130 € arasında satar. Yani size 130€'ya sattığı kitin aynısını başkası bir yerde 45€'ya kullanıyordur, Genelde +70€ fiyat etiketi ile satarlar. Hach biraz daha insaflıdır, 150€ dan açar, 70€ 'ya ikna eder sevinirsiniz 80€ indirim aldım diye. Genelde +90€ fiyat etiketi ile satarlar. Bununla birlikte Lovibond test kitleri vardır, CI li ortamda diğer kitlerin aksine düşük okudukları dahi olur. Lovibond ürünleri Merck ve Hach ürünlerine göre daha robust tur. Örneğin diğerlerinin sıvı verdiği reaktifleri , bu adamlar toz verip raf ömrü olarak 5 koca sene verirler. Fiyatı 90-120 € civarında değişir. Genelde +100€ fiyat etiketi ile satarlar.

Matriks, Türkiyenin tek yerli test kitidir. Kendi spektro veya fotometre sistemleri yoktur, ancak kitleri bütün cihazlarda çalışıyor. Aynı zamanda üretici oldukları için danışmanlık hizmeti veriyorlar. Fiyatları TL cinsinden veriyorlar. 2018 için 240 Tl fiyat etiketi vardı. Market bilgimin en az olduğu marka Matriks ve Chemetrics'tir. Bu firmayla çalışırken dikkat etmeniz gerek şudur, teknik anlamda iyi sayılırlar.



Başımıza gelen durum;

Hach, Matriks ve Merck arasında bir alım yapacağız.

Numuneleri 3 farklı kit ile okuduk; hepsi farklı okuyor.

Hach > Merck> Matriks ; mg/L KOİ sonuçları bu şekilde. Arada hep 50 fark var , Örneğin Hach 600, Merck 550, Matriks 500 mg/L KOİ değeri veriyor.

Matriks e böyle böyle durum var dedik; Sodyum asetat ve KHP vb. standartları hazırlattırdılar.

Sonra iso standardı & epa dökümanlarını verdiler, sona biz sizi etkilemek istemiyoruz kararı siz verin diyorlar. Hach ve Merck ile iletişim kurduk.
Bize adamlar sizi yanıltıyorlar, onların malzeme kalitesi kötü , şöyleler böyleler dedi Hach. Merck zaten bölgesel çalıştığı için adamların dünyadan haberi yok. Bir tarafta yerli ürün satanlar var teknik yaklaşıyorlar, diğer tarafta işin doğasını bilmeyen kimseler var: gelde çık işin içinden.
Halihazırda Hach kullanıyorduk , Merck ile iletişim kurduk; yok merkeze yazdık ( Almanya ) sonuç bekliyoruz vs. 2 yıl oldu sonuç gelmedi.

Yanlış anlaşılmasın Hach, Merck çok büyük firmalar. Bu firmaların ürettiği değerler inanılmaz büyük. Clifford C. Hach. ve Emanuel Merck; biz bu adamlara çok şey borçluyuz. Ama bu firmalarda çalışan Türkler adına aynı şeyi düşünemiyorum. Umarım bu yazdığımı görüp, kendilerini geliştirirler.
Siz değerlendirin kimimle çalışmak istediğinizi.

Chemetrics, Türkiye pazarına yeni giren bir firma. Fiyat açısından acayip avantajlılar. Teknik olarak Hach veya Merck gibi yanlış bilgilendirme yapmaktansa susmayı tercih ediyorlar. Yada fazla bilgileri yok, karışmıyorlar.

Bunula birlikte Macherey- Nagel var. Yine Hach ve Merckteki sorunla aynı durum var. Firma aslında iyi ama satıcılarından memnun olan görmedim. 190 € 'dan devlet kurumlarına sattıklarını biliyorum.

Neyi istediğinizi gerçekten bilirseniz , kiminle çalıştığınızın önemi yoktur.

Chemetrics, Matriks ve Lovibond ürünlerini şiddetle öneririm. Chemetrics uygun fiyata test kiti sağlar. Matriks her sistemde çalışır ve danışmanlık hizmetine ücret almaz. Lovibond ürünlerini diğerleriyle karşılaştırmıyorum, ürünleri çok güzel. Kullanım prosedürleri vs biraz karışık. Yinede kullanım olarak sizi üzmez, kullanımda sıkıntı yaşarsanız diğer ithal ürünler gibi sorularınıza cevap bulmakta sorun yaşarsınız.



Toparlamak gerekirse, spektrofotometre yerine fotometre cihazları daha uygundur. Merck Nova 60, WTW S6 vb. yada portable fotometreler var , ancak bazıları bayağı pahalı. Bu arada Nova60 & S6 bu cihazlar çok sağlamdır kolay kolay sizi teknik servise götürmez. Termoreaktörlerin pek özelliği yoktur, en ucuzu hangisiyse onu alın. Test kiti olarak Lovibond ürünlerini öneririm, Matriks test kitleri her sisteme uygulanabilir olduğu için en azından deneyebilirsiniz, Chemetrics 'i fiyat olarak öneririm.

Ayrıca iletişim çağında yaşıyoruz, buradaki Türklerle sıkıntınız olunca firmanın Türkiye ofisine ihtar gibi mail atıp, Almanyadaki adreslerinden teknik destek talebinde bulunun. Bu ülke için canla başla çalışanlara, gecesi gündüzü olmayan Arıtma tesislerinin şeflerine, o binbir farklı tuhaf kokunun altında çalışan tesis personellerine, hayatını değer üretip bu millete faydalı olmak üzere geçirmiş olan emeklilerimize, herkese ama herkese selam olsun.

Bundan 20 sene öncesi belki bizler küçüktük yaşımız yetmiyor ancak Bursaya ve Kayseriye Almanların arıtma tesisi kurduklarını biliyorum.
Neyseki şimdi Mass, Gezer, ASM, ENTA daha bir çok Türk firması var arıtma tesisi kuran.

Bundan bir 20 sene sonrasına umarım çevre ile ilgili bütün ürünler %100 yerli olur. 5 senedir sektördeyim, ithal ürünlerin kalitesini yansıtamayan satıcılardan, teknik destek veremeyen firma yetkililerinden bezdum bezdum..

Böyle dertlerle dertlenenlere de selam olsun. Biz bu vatanın evlatları olarak en iyinin de iyisini yaparız.
 
Son düzenleme:
Üst