• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

"staj defteri" sorunsalı

Neden forumda staj defteri arıyorum?

  • Okulda, defterin nasıl doldurulacağına dair kimse bir şey anlatmadı.

    Oy: 17 27.9%
  • Staj defterinin formatının nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum, çünkü okuldan vermediler

    Oy: 11 18.0%
  • Beni staj yerimde hiç bir işe karıştırmadılar, sürekli fotokopi çektim o yüzden ne yazacağımı bilemi

    Oy: 11 18.0%
  • Gerçekten stajı yapmadım, sadece gidip imza attım.

    Oy: 6 9.8%
  • Staj defteri işte ya ne olacak, boşver!

    Oy: 4 6.6%
  • Daha iyi staj defteri yazmak için örneklere bakma ihtiyacı duyuyorum.

    Oy: 33 54.1%

  • Kullanılan toplam oy
    61

CMNet Okuru

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Eylül 2015
Uzun zamandır takip ediyorum da, çokça staj defteri aranıyor forumda. Kimisi laboratuvar için arıyor, kimisi büro için, kimisi ambalaj tesisi için vs. Neden "0rh (-) kan" gibi bu kadar çok arandığını merak ettim doğrusu. Oysa staj defteri, üniversiteden mezun olduktan sonra, iş hayatında yapılacak işlere en çok benzeyen ancak hiçte benzemeyecek kadar aslında kolay olabilecek bir çalışma gibi geliyor bana.

Bir staj defterini hakkıyla yazmak; kişiye; proje yazma, yaptığı stajı anlama, stajda kullandığı ekipmanları tanıma, iş hayatına hazırlıklı girmek vb gibi bir çok konuda yardımcı olur diye düşünüyorum. Bu kadar önemli olan bu konuda neden sürekli hazır staj defteri arandığı merakımı yukarıdaki anketle gidermek istedim:) tabi belki birazda farkındalık oluşur düşüncesi ile. Yanlış düşünüyorsam staj yapan arkadaşlarım veya yeni mezun olmuş olanlar beni düzeltsin lütfen.

İyi çalışmalar
 
Didem.GİRGİN biz ne eğlenerek yazmıştık oysa :) bence de haklısınız Ahmet Bey. Zaten bir başkasının stajı size ne gibi katkı sağlayacak ki? evet örnek olabilir ama sadece o kadar. yaptıklarınız, öğrendikleriniz belki de sadece sizin keşfettiğiniz bir çok şey çıkıyor ortaya.
 
Şeyma Huyut çok eğlenmiştik herkesin ne yazdığının önemi yok sen orada ne öğrendin bu staj sana ne gibi tecrübe kazandırdı en iyi sen bilirsin yazdıklarını yapmadıysan zaten yine senin başına dert olur :)
tabi staja gittim sabah 9da kapıdaydım kimse yoktu kahvede bekledim sonra geldiler işe başladık diye günlük yazmaya da gerek yok staj yaptım demesinler :p
 
@Şeyma Huyut

Şeyma Hanım, firma bilgileri farklı, yapılan işler farklı, cihazlar farklı, kişiler farklı, zaman farklı, mekan farklı olan bir rapordan yeni bir rapor çıkarmaya çalışmak yenisini yazmaktan daha zordur. Ama bence eğitim sisteminin sıkıntısı bu, öğrenci su gibidir hangi kaba koyarsanız onun şeklini alır.

@Didem.GİRGİN


Didem hanım, bence okulun 3. veya 4. senesi tamamen staj olmalı.
 
çok doğru söylüyorsunuz ama herkesin kendi öğrendikleriyle staj defteri doldurması daha iyi tabiki ama şöyle bir gerçeği de unutmamak gerekiyor diye düşünüyorum. bende staj yaparken hazır staj defteri arayanlardan biriyim. Şuan staj yaptığım yer bir danışmanlık firması ve burada kimse birşey öğretmiyor herkez kendi işi ile ilgileniyor doğal olarak böyle birşey olduğu zaman yazacak birşey bulmak zor oluyor. Şonuçta defteride yazmak gerekiyor yoksa okul bitmiyor durum böyle olunca da haliyle herkes hazır defter aramaya başlıyor
 
Ahmet bey, haklısınız tüm öğrendiklerimizin uygulamada görülmesi gerekiyor yoksa teoride öğrendiklerimiz hem yetersiz hem de unutulan cinsten, ama malesef tecrübe kazanmak yalnızca mezun olup acemice işe girerek oluyor ülkemizde..
 
Ben olaya biraz daha faklı bakıyorum. Şöyle bir algı var sanırım ''Öyle bir eğitim sistemi olmalı ki mezun olgumuz gün teknik anlamda her şeyi bilmeyiz''. Okuldan mezun olupta iş hayatına başladığımızda tecrube kazanmıyoruz uzmanlık kazanıyoruz. Ve okulda bize verilen şeyde mühendislik bakış açısıdır. Eğer bunu kazandırabilmişse yeterde artar bile. Ayrıca her zaman şunu savunurum mühendisliğin %70i yetenek işidir okul sadece %30 luk kısmı tamamlıyor bence.
 
Ben meslek lisesi motor bölümünü okudum, motorla ilgili en basit işlem olan yağ değişimini 2. senemin sonunda stajda öğrenmiştim. Tabi o zamana kadar teoride motorun bir çok şeyini öğrenmiştik... Üniversitede ise tüm stajlarıma günü günü gittim hakkını vermeye çalıştım elimden geldiğince, okula döndüğümde de her zaman faydasını gördüm. Ama bu piyasaya çıkınca sudan çıkmış balığa dönmemi engelleyemedi, çünkü yetersiz di staj süresi, sanayi ve üniversiteler daha çok işbirliği içerisinde olmalı, yetişmiş iş gücünü sadece okul değil, okul + piyasa yetiştirmeli, aksi takdirde taze bilgiler ile mezun olmuş birisinin piyasada minimum 1 senesi kayıp oluyor(genelde).

@CMNet Okuru

Sadece mühendislik bakış açısı olarak bakmak bence doğru değil, çünkü işe girdiğinizde işvereniniz sizden bakış açısı değil sonuç bekliyor. Bakış açısı ile sonucu birleştirecek olan şey de sanayi üniversite birliğidir diye düşünüyorum. Hem sanayinin projelerle gelişmesi, ar-ge çalışmaları, hem de öğrencinin tecrübe kazanıp taze bilgileri ile vizyonunu geliştirmesi için iyi bir birleşim. Bunun en kolay yolu da bir dönemin sırf staj ile geçmesi olabilir.
 
@CMNet Okuru

biz de mühendisliğin %70 inin öğrencinin yeteneği olduğunu düşünüyoruz ama bu bize tecrübe kazandırmaya çalışmamalarını açıklamıyor. zaten teorinin de %100 ünü hiçbir zaman verilen eğitimle alamayız. her daim biz araştırmak, geliştirmek ve çabalamak durumundayız. Zaten mühendislik armut piş ağzıma düş değildir tabiri yerindeyse..
 
@Halil Dördü


Peki, çevre için, çevre mühendisleri çalıştıran bir firma, çevre mühendisi stajyerine neden böyle davranır? Anlamsız, Allah yardımcınız olsun, size tavsiyem şirkete ilişkin bilgileri bir şekilde web sayfasından, veya varsa eğer kalite el kitabından alabilirsiniz. Onun dışında spesifik olarak stajda yaptıklarınızı anlatabilmeniz için danışmanlığı yapılan bir firmanın dosyasını isteyin, içerisindeki evrakları karıştırın ve o evrakların ne olduklarını sorun (en azından anlamadıklarınızı) ve o doğrultuda o firmanın danışmanlık işi ile ilgilenmişsiniz gibi defterinizi yazın, yazarken de bu danışmanlığı kafanızda kurgulayın. Bu tesisten şu atık çıkar, şu bildirimleri yapması gerekir, çevre izinlerinde şu izine tabidir vb. gibi. gibi bilgiler ile defterinize en azından kendinize ait bir kaç bilgide koymaya çalışın.
 
''işvereniniz sizden bakış açısı değil sonuç bekliyor.''

Sizi sonuca götürecek her zaman bakış açınızdır. Birçok bilgiye sahip olsanız bile olaylara doğru açıdan bakamazsanız o bilgi bir işe yaramaz. Ama bakış açısı varsa bilgiye ulaşmak kolaydır. Gerekirse satın alırsınız.

Motor firmasında 1 dönem staj yaptınız diyelim. Sonra meslek hayatına atıldınız ve bir barajda işe başladınız. Baraja ilk girdiğiniz gün bu günkünden farklı mı olacak ?

Patronunuz bir gün karşınıza geçti ve şöyle bir cümle kurdu diyelim ''Ahmet bey bu zamana kadar yapmış olduğumuz işlerden farklı olarak bir havaalanı yapımı ihalesine girdik ve ihale bizde kaldı. Şimdi sizden beklentimiz bu projenin başına geçip, tamamlamanız''

Ne cevap vereceksiniz? ''Bu konu çok yabancı olduğumuz bir konu yeterli tecrubem yok bu işi yapamam mı? ''

Size sordum kendi cevabımıda vereyim '' Tabiki''

Kısacası yeni mezun olacak arkadaşlara 5. yılını doldurmuş bir mühendis olarak tavsiyem şudur. Aman stajımı tam yapamadım, okulda bişey ögrenemedim, mezun olunca ne yapacam vs... gibi düşüncelere kapılmayın. Çünkü mesleğe başladığınız her gün 1 okul yılı eder. Eger kendiniz mühendis olarak görüyorsanız ve mühendislik temel eğitimini almışsanız herşey ilk işe başladığınız 1. aya kadardır sonrası size kalmış...
 
@CMNet Okuru

Baraj sorusunu anlamadım, ama hava alanı derseniz şu anki tecrübemle benimde cevabım tabiki olur. Ama yeni mezun olduğumda bu soruya cevap olarak patron kafayı demiş derim. işte bu aradaki farkı kapatabilmek için öğrencilerin erkenden sanayi ile tanışması gerekiyor diyorum.
 
@CMNet Okuru

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesinde bu sistem geçerliydi. açıkçası hayran olmuştum sadece 1,5 gün okula devam ediyorlardı ve 3. sınıf yazı dahil olmak üzere öğrenciler Sakarya, Kocaeli, düzce ... gibi illerdeki işletmelere stajyer olarak giriyorlardı ve bir bölümünden sorumlu oluyorlardı. haliyle bir çok işletme öğrencisine %100 fark atarak mezun oluyorlardı.

mühendislikte de aynı sistem kullanılabilir ve bence harika olur ;)
 
böyle birşey olsa tabiki daha güzel olur sonuçta mezun olduğun zaman her türlü işletme hakkında bilgin olmuş olur
 
Dediğiniz gibi sistem Teknoloji Fakültesinde mevcut. Bir dönem boyunca okul yok sadece staj görüyorlar. Ama maalesef Mühendislik Fakültesinde bu sistem yok. Gerçi ben bir dönem staja veya 20 iş gününden fazla olan stajlara karşıyım. Verimli olduğunu düşünmüyorum. Ancak ara ara ve farklı firmalarda, farklı alanlarda staj yapımı zorunlu olursa faydalı olacağı taraftarıyım. Staj defteri konusunda da şıklarda tam olarak olmayan bir şık var hazıra konma isteği diğer adı öğrenci tembelliği :) Okullarda örnek gösterilmemesi anlatılmaması yada staj yapılan yerin ilgilenmemesi dışında birde böyle bir tür var. :) Bu yaz staj yaptığım yerde örnek staj defteri verildi. Yardımcı olması açısından. Aynı staj defterinin 20 kopyası oldu. Örnek için istense bile değiştirip kendi cümleleriyle yazan ya da kendine göre hazırlayan öğrenci sayısı ne yazık ki çok az. Hazıra konmaya alışmış bir nesiliz birazcık :) .
 
Dostlar,

Ben bu konuya hoşgörüyle bakıyorum.Mesele staj defterini yazamamak meselesi değil işin içinde kolaya kaçmak var.Bu konuyu forumda eleştiri konusu yapmak yerine gençlerin hınzırlığı gözüyle bakmak daha sevimli olacak.Ha stajlarını daha verimli geçirseler staj defterlerini kendileri yazsalar çok daha iyi olur,ama kimse stajını çok iyi yapınca profesör olmuyor,yada çok kötü yapınca amele olmuyor.Çünkü bir olaya stajer öğrenci gözüyle bakmak farklı,sorumlu mühendis gözüyle bakmak farklı.Bunu bir örnekle açıklayayım.Örneğin bir arıtma tesisinde staj yapıyorsun.Stajer öğrencinin gözünde tesis havuzlardan,ekipmanlardan ibarettir.Staj defterine işte şu şu üniteler var şu şu ekipmanlar var der geçer.Sorumlu mühendisin gözünde ise şu şu havuzlar alttan 400 mm çapında HDPE boruyla bağlı,havuzlar seri yada paralel şekilde işletiliyor;şu şu ekipmanlar MCC1 panosuna bağlı,SCADA sistemiyle şu şu çalışma periyoduna bağlı olarak çalışıyor.Sizce hangisi daha yüzeysel hangisi daha derin.Acaba kaç kişi stajında ikinci örnekteki kıvama gelmiştir?Arkadaşlar iş başa düşünce,sorumluluklar omuzlara binince öğreniliyor.

Bu konuya hoşgörüyle bakılması dileğiyle.

(Not:Tüm staj defterlerimi kendim yazdım)
 
Üst