• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Su kalitesi ve su kantitesi

ogrenci15

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ekim 2017
Firma
yok
Herkese merhabalar.

Ben İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisiyim. Seçmeli ders olarak Çevre Mühendisliği'ne giriş dersini aldım.
Aslına bakarsanız bu 2. alışım. İlkinden kaldım.

Soruyu tam hatırlayamıyorum ama önceki alışımda hoca su kalitesi ve su kantitesinin farkını sormuştu. Soru 10 ya da 15 puanlık bi' soru olduğu için tatminkar bi' cevap araştırdım ama bununla ilgili bi' bilgiye ulaşamadım. Bu 2 terimin farkının ne olduğunu sizlere danışacaktım.

Çok teşekkürler.
 
Öncelikle Merhabalar,

Su kalitesi nitel veya nicel şekilde açıklanabilecek suyla ilgili parametreleri kasteder. Örneğin pH, alkalinite, suyun kokusu, suyun rengi, toplam azot, toplam karbon gibi parametrelerin hepsi su kalitesi ile ilgilidir. Suyun kalitesi kullanım amacına göre kullanılabilirliğini belirler. Mesela pH'ı 9 olan ya da rengi sarı olan bir su içim için uygun kabul edilmez. Aynı şekilde alkalinitesi yüksek bir su endüstriyel işlemlerde kullanmak için uygun olmayabilir.

Su kantitesi ise suyun sahip olduğu bir özelliği değil, suyun miktarını kasteder. Örneğin yıllık 10 mm yağış alan ve toprak geçirgenliği billinen bir havzanın civardaki nehire yıllık metreküp su olarak katkısı nedir sorusunun cevabını kantitatif analiz ile yaparsanız.

İkisini birleştirdiğimiz zaman ziraii gübreli(ör. 20 g gübre/ kg toprak) bir tarlaya düşen yağışın dolaylı olarak yakındaki nehre kaç metreküp su ulaştırdığı (ör. 2500 metreküp/yıl), ve dolaylı olarak nehrin yukardaki akıntısı ile (0.01 mg/litre) aşağıdaki akıntısı (10 mg/L) arasında ne kadarlık bir toplam azot konsantrasyonu farkı oluşturduğunu bulabiliriz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Üst