• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Taslak Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Taslağı - 9 Mart 2021

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

9 Mart 2021 tarihinde Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü web sitesinde Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Taslağı yayımlanmıştır. Ekten temin edebilirsiniz.
Görüş Bildirme Formu:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Güncel Yönetmelik:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • SKKY Taslağı.DOCX
    146.1 KB · Görüntüleme: 186
Cem Yılmaz
Gri su, atıksuyun yeniden kullanımı ifadeleri yönetmeliğe girmiş bu iyi birşey.
24 saatlik tablolar kaldırılmış, izin yenileme vb. uygulamalarda zorluklar yaşanabilir.
Çoğu limit değer değişmiş özellikle KOİ parametresi ile ilgili aşağı limitler belirlenmiş.

Bendeki ilk göze çarpanlar bunlar detaylı incelemek gerekir.
 
Murat TÜYLÜArıtma Çamuru Yönetim Planı ve Gri Su benim de dikkatimi çekti. Tablolara daha inemedim, 2 saatlik değerlerin bazıları sabitmiş haberini aldım. Benim çalıştığım bölgelerde İzin numunelerini hep 3 adet 2 saatlik giriş-çıkış istiyor İl Müdürlüğü. 24 Saatlik istemiyorlar maalesef. Daha fazla detaylı inceleyip bir ihtimal görüş yazısı hazırlayabilirim.
 
Arıtma Çamuru ile ilgili pandemi öncesinde çalışmalar vardı, ODTÜ'den bir görevli üniversitemize gelmiş (SAÜ) çalıştayda anlatmıştı. Arıtma Çamuru işi daha Belediyelerde doğru düzgün çözülemezken, diğer arıtma tesislerinde bu zorunluluk gelişi ilgi çekici
 
Gördüğüm kadarıyla Tablo-23 Tablo-2 olarak değiştirildi ve son maddesindeki diğer parametrelerde Tablo-4'e yapılan atıf ilgili sektör tablosu olarak değiştirildi.

2009/16 Derin Deniz Deşarjı İzleme Genelgesi'nin de revize edilmesi ihtiyacı duyulacaktır. Umarım eş zamanlı olur da uygulama noktasında kafa karışıklıkları olmaz.
 
Hem sınır değerler düşürülmüş hem de “Atıksu arıtma tesislerine yapılan denetimlerde atıksu numuneleri anlık olarak da alınabilir. pH ve sıcaklık parametreleri hariç olmak üzere, alınan anlık atıksu numunesi analiz sonuçlarının bu Yönetmeliğin ekinde yer alan deşarj standartlarından % 20 daha fazla çıkması durumunda idari yaptırım uygulanır.” diye bir madde gördüm. Yani %20'nin üzerinde bir değer çıkması durumu direk cezai işlem uygulanmasına neden olacak gibi.
 
Md. 24
Kurulu kapasitesi 10.000 m3/gün ve üzerinde olan kentsel atıksu arıtma tesisleri için İl Müdürlüğü gözetiminde yıl içerisinde 6 ayda bir alınacak 2 saatlik kompozit numunelerde Bakanlıkça yetkilendirilmiş bir laboratuvarda Tablo 19 kapsamında izleme yapılır. Bu tesislerin çevre izni yenileme sürecine kadar alınan toplam numune sayısının % 50’sinden fazlasında Tablo 19’daki limit değerleri aşan parametre/parametreler, çevre izni yenileme sürecinde deşarj standartları tablosuna eklenmek üzere Bakanlığa bildirilir. Bakanlık alıcı ortamın su kalitesine göre gerekli görmesi durumunda kurulu kapasiteyi dikkate almaksızın bu fıkra hükmünü uygulayabilir.


Tablo 19 çok fazla parametre içeren bir tablo. Endüstriyel atıksu arıtma tesisleri için uygulanması daha mantıklı olmaz mı?
Kentsel atıksu arıtma tesisleri eğer tüm bu tablo 19 parametrelerden sorumlu olacaksa eğer, o kentteki kanal bağlantı iznine başvuran her türlü işletme için bu tablo değerlerini sorgulamam gerekecek mantık olarak. Bu uygulanabilir değil, hem zaman hem fiyat açısından zor görünüyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
oto yıkama tesislerinde önlem tesisleri yapıyoruz ve bu zamana kadar bir sorun cıkmadı .lisanslı tanker yıkama tesisleri için kimyasal arıtma sistemi istiyorlar .
 
Üst