• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Su mercimeği

A

ADEMKONUK

arkadaşlar fosfor tankında su mercimeği sorunum var, nasıl kurtulabiliriz bu sorundan? önerilerini bekliyorum teşekkür.
 
Cevap: su mercimeği

evet doğru hatırlıyorsun, çok hızlı bi şekilde üreyebiliyorlar, güneş ışığını kesemiyorum çünkü havuz büyük, aşırı herhandgi bir kimyasalıda kullanamam...
 
Cevap: su mercimeği

Sanırım durgun ortamlarda üremesi daha kolay oluyor. Güneşte bol olunca alıp başını gidiyor. Benim başıma böyle bir durum gelmedi. Ama çözüm olarak aklıma ilk olarak su yüzeyini biraz hareketlendirmek geliyor. Mikserleri yukarı kaldırman mümkünse ilk olarak oradan başla derim.
 
Cevap: su mercimeği

evet haklısın fakat yaklışık 1 haftadır 2 mikser yukarıda çalışıyor ama herhangi bir netice vermedi, diğer havuzlarada gecerse ortalık yemyeşil olacak. Bu sebepten dolayı dağıtım yapısını branda ile kapattım en azından orada üremesin ve diger ünitelere geçmesin diye.
 
Cevap: su mercimeği

evet yavaş akan veya durgun suda ürüyorlar. Ama aşırı soğuk veya aşırı sıcakta üremeleri durma noktasına geliyor. 10-30 derece arasında yaşıyorlar. suyu soğutun bence :)
 
Cevap: su mercimeği

Bir fikir verebilmesi açısından bitirme tezimdeki bazı bilgileri paylaşıyorum. Umarım bir fikir edinebilirsiniz.

Su mercimekleri kökleri aşağıda olan serbest yüzücü su üstü bitkileridir. Yaz boyunca yüzerler ve sonbahara doğru minimum sıcaklığı 7 derece olan alanlara doğru taşınırlar. 5-35 derece sıcaklık aralığında yetişebilirler. pH 5-9 aralığında yaşarlar. En iyi 6,5-7,5 aralığında yetişir. Özellikle protein içeriği %35-45 arasında olan, nütrient açısından zengin içerikli sularda yetişmektedirler. Sudaki nütrientler ile beslenirler.

Kontrolü için N, toplam N, fosfor miktarlarındaki giderim önemlidir.Bunları oldukça azaltabilirseniz mercimeği de kontrol edebilirsiniz diye düşünüyorum. Isı kontrolü de teorik olarak uygulanabilir fakat pratikte bence çok mümkün görülmemekte(tabi sistemi görmeden konuşmamak da gerek). Başka bir yol da ışık kontrolü. Işığı gördüğünde adeta coşuyor bu bitkiler. Besini de iyi ise, koyu yeşil bir hal alıyor. Kurtulmanın bir başka yolu ise, tankı boşaltıp tazyikli su ile her santimini en ufak su mercimeği kalmayacak şekilde temizleyip kireçlemek ve en az bir-iki gün tankı bu şekilde bekletebilmek. Şu zamana kadar konuştuğum herkesin ortak kanaati de bu yönde. Yani ya ph ile oynayıp ortamını bozmalısınız, ya da tazyikli su ile tamamen temizlemelisiniz ya da beslendiği maddeleri ortamdan uzaklaştırmalısınız.

Teori olarak bahsedebileceklerim bunlar. Umarım bir fikir edinebilirsiniz.

IMG_0008.jpg

IMG_0008.jpg
 
Cevap: su mercimeği

uğurhanbey bahsettim su mercimeği evsel atıksu arıtma tesisi aktif çamur üzerinde, dolayısı ile havuzu boşaltamam, ph ile oynarsam da aktif çamuru da inhibe ederim, sıkıntılı bir mevzu yani, belki kışın dicem sıcaklıklar düşünce ???,yüzeyini pompa ile almakta yetersiz kalıo, sizinde dediğiniz gibi ışığı görünce coşuyorlar.
 
Cevap: su mercimeği

DSC01814.jpg

Resimde de görüldüğü üzere benim bir yuvarlak futbol sahası şeklinde bir çökeltim havuzum var, yaklaşık olarak 1,5 senedir bu görüntü böyle. Su mercimeği havalandırmanın yapıldığı havuzda (yani havalandırma havuzunda) üreyemiyor. Fosfor havuzunda da mikserlerin karıştırması yetersiz geliyor, üstteki eğer yeterli besin bulabiliyorsa üreyebiliyor. Ve kolay kolay ölmüyorlar. Tek bir tane bile olsa evsel atıksuda bir haftada tamamen yüzeyi kaplıyabiliyorlar.

Şu an çökeltim havuzu ile fosfor havuzu da aynı durumda benim tesisimde. Ama kışın fosfor havuzunda üreyemediklerini, ya da bir süre sonra öldüklerini görmüştüm. Aynı şekilde olmasını umuyorum tekrardan:)

DSC01814.jpg
 
Cevap: su mercimeği

Köpük kapanı. Bazı tesislerde köpük haznesi yerine, sıyırıcı köprü ile birlikte dönen, köpük kapanları mevcut. Sizde bunu mercimek kapanı gibi kullanabilirsiniz:)
 
Cevap: su mercimeği

Kural 1: Eğer tesisinize mercimek bulaştıysa ondan kurtulmanız ancak tüm tesisi boşaltıp, kireçledikten sonra uzun süre sıcak havada bırakarak mercimeklerin hayatta kalmasını sağlayacak bir damla su olmayacak şekilde kurutmalısınız:)

Tesisi ilk aldığımızda mercimekten kurtuluruz zannederek bir hafta boyunca çöp konteynırına attık, ama her tesise geldiğimiz gün attığımız kadar ürediği gördük, anladık ki mercimeği sevmeliyiz:):) Sonra biraz araştırma yapıp, arıtma verimini olumlu yönde etkilediğini görünce onu daha çok sevdik:):)
 
Cevap: su mercimeği

Kural kim tarafından belirlenmiş acaba? Çok uygulanabilir bir yöntemmiş. Çok pratik.
Zehra hanım, arıtma verimi konusunda size katılıyorum. Fakat tesise her geldiğimiz gün demişsiniz orayı pek anlayamadım. Tesiste zaman zaman mı bulunuyorsunuz.
Köpük kapanını araştırmanızı şiddetle tavsiye ederim.
 
Cevap: su mercimeği

Kural kelimesi işin espri yanı:) her geldiğimiz gün derken de temizlemeye çalıştığımız günün ertesi anlamına gelmektedir. Yani 1. gün temizliyoruz, 2. gün geldiğimizde aynı oranda mercimek buluyoruz. Köpük kapanını da denedik, fakat köpük pompamızın emiş ağzı mercimeklerin sadece küçük olanlarını alabildi, sonra mercimekler üste kalıp temiz su çekiyordu, sonuç alamadık. Tesiste yaklaşık olarak 1,5 yıldır çalışıyorum.
 
Cevap: su mercimeği

Adem Bey ve Zehra Hanım,bulunduğunuz işletmelerin faaliyet türü nedir?Atık suyunuzda benzerlik var mı onu merak ediyorum.
 
Üst