"Su sıfır derecede donar" yalan çıktı!

Üyeler Görebilir
Bilim insanları, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğunu buldu.

Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan, Utah Üniversitesi fizikçilerinden Valeria Molinero ve meslektaşı Emily Moore, geliştirdikleri bilgisayar programı yardımıyla su moleküllerinin ancak sıfırın altında 48 santigrat derecede küçük kümecikler oluşturduklarını, bu kümeciklerin oluşumundan sonra suyun donabildiğini tespit etti.

Suyun donabilmesi için, su moleküllerinin etrafına tutunabileceği partiküller olması gerekiyor. Ancak gerçek saf suda hiçbir yabancı madde bulunmadığı için su moleküllerinin, etrafına toplanacakları ilk adacığı kendilerinin oluşturması gerekiyor. Molinero’ya göre, sıfırın altında 48 santigrat derecede dört su molekülü, diğer bir molekülün etrafında toplanarak, donma için gerekli ilk iskeleti oluşturuyor.

AA

su can avsar.jpg
 
Üyeler Görebilir
araştırılmış mı bilmiyorum ama bu araştırmaya göre diğer saf sıvıların da donma sıcaklığı farklılıklar gösterebilir
yanılıyormuyum...
 
Üyeler Görebilir
anadolu ajansının bilim haberlerini sunuş biçimi kötü. suyun 0 santigrat derecenin çok altında donmadan kalabilmesi anormal bir olay değil. aşırı soğuk su (türkçeye aynen çevirilmişi super cold water) 1 atm'de "olağan" 0 santigrat sıcaklıktan daha düşüğünde sıvı halde kalabiliyor. habere konu olan bilimciler bu sıcaklığın en alt sınırını bulmuşlar galiba. aşırı soğuk su kabına bir fiske vurunca ani bir kristallenmeyle saniyeler içinde buz kesiyor.

şuradaki gibi:
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


videodaki deneyi yapan amatörler abd deniz piyadeleri. lakapları jar head. onlar bile bunu keşfedebilmiş kendi imkanlarıyla ama anlaşılan anadolu ajansı onlardan bile daha kavanoz kafa.

bu arada kışın buzlanmayı engellemek için yolları tuzlayıp suyun "saflığını" azaltmaya çalışan belediye ekiplerinin çabasının boşuna olduğunu da anadolu ajansı haberinden öğreniyoruz. belediyelerin tuzlayarak suya safsızlık katacaklarına suyu saflaştırmaya çalışmaları gerekiyor bu haberden anladığımız kadarıyla. (pratikte bunun böyle olmadığını biliyoruz). ajansın haberini okuduktan sonra çelişkilerimizle baş başa kalıyoruz.

anadolu ajansının yapacağı bilim haberi bu kadar olur.
 
Üst