• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

su seviyesi yükselmesi ve canlı yaşamına etkileri

Murat Emre Şahin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ocak 2010
Bir HES şantiyesinde çevre görevlisiyim. HES su tutmaya başladığında göl seviyesi 2 m yükselecek. Bir göldeki su seviyesinde ki yükselme göl ekosisteminde canlıları nasıl etkiler?

Bu konu hakkında görüşü olan veya elinde kaynak olan arkadaşlar yardım edebilir mi?

İlginiz için şimdiden teşekkürler
 
Su seviyesi arttıkça, güneş ışınlarının gölün alt seviyelerine inmesi zorlaşacaktır. Bu da fotosentez yapan birincil canlıların yaşamasını kısıtlayacaktır. Bu canlılarda ki azalma ya da tamamen kaybolma gölde ki ekosistemi bozacaktır.
Benim görüşlerim bu yönde.
 
su seviyesi aynı zamanda güneş ışınından dolayı sıcaklığında değişmesini etkiler gibi geliyor. Buda sıcaklık katmanlarının seviyelerinde değişikliğe neden olur sanki :)
 
Güzel noktalara değinilmiş..

1. Su seviyesindeki artış güneş ışınlarının daha derinlere temasını engelleyecektir aynı zamanda su sıcaklığınıda düşüş olacaktır. Soğuyan suda çözünen oksijen miktarı artacaktır tabi suda sirkülasyon var ise canlılar için olumlu olacaktır.

2. Varsa sudaki kirlilik seyrelecektir.

3. Su miktarı arttığı için suda çözünen mineral miktarı derişimi azalabilir.. (Ek mineral çözünümü olmaz ise)
 
Göl 2 m yükseldiğinde kıyıda da bir miktar yükselme yaşanacağı için kıyı ekosisteminde değişmeler gözlenebilir. kıyılara yumurta bırakan canlılar için bir etkisi olacaktır.
 
akarsu rezervuara dönüşeceğinden seviyesi yükselecektir. akımın hızlı olduğu darboğaz noktalar azalacaktır. genişleyen akarsu enkesidinde debi sabitken hızda çok fazla azalmalar varsa
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
akıntıya karşı yüzen upstream balıklar daha durgun suda yüzmek zorunda kalacaklarından solungaçlarına yeterli debide su alamazlar. göl seviyesi yükseldikçe gölü besleyen akarsulara doğru yükselecek ve bu tür hızlı metabolizmalı oksijen ihtiyacı yüksek tatlısu balıklarının yaşam alanlarını kapatıp sonlarını getirecektir.
 
bitirme ödevim için konu arıyorum ama çok kararsız kaldm.bulduğum konular pek ilgimi çekmedi.
ekolojiyi oldm olası severim.acaba 'Bir göldeki su seviyesinde yükselmenin göl ekosistemindeki canlılarıa etkisi' diye bi konu alsam çok mu hafif kaçar? yada başka nasıl bi konu alabilir?fikirlerinize ihtiyacım var teşekkürler :)
 
Üst