• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Su ve Atıksu Analizleri

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Çevre kirlenmesinin önemli bir bileşenini oluşturan su kirlenmesinn önlenebilmesi ya da kontrol edilebilmesi için gerekli tasarım çalışmaları, su ve atıksu analizleini gerektirmektedir. Kullanılmış suların alıcı ortamlara boşaltılmadan önce ne kadar kirlilik içerdiğinin bilinmesi, alıcı ortam kalitesindeki zamansal ve yerel değişimler, atıksu arıtma tesislerinin çalışma verimin belirlenmesi, suların içmeye uygunluğunun belirlenmesi, sınıflandırılması, endüstri suyu hazırlama gibi faaliyetlerin yürütülmesi ancak laboratuar çalışmaları ile mümkün olabilmektedir. Laboratuar çalışmaları sonucunda elde edilen değerlerin güvenilebilir ve tekrarlanabilir olması için standartlaşmış tekniklerin kullanılması zoruludur. Arıca kullanılan tekniklerin kolay ve ülkemiz teknik ve ekonomik imkanlarıyla yürütülebilir olması da büük önem taşımaktadır. Hazırlanan bu su analizleri kitabında veilen metotların standartlaşmış ve uygulanması kolay olmaları göz önünde bulundurulmuştur. Ayrıca bazı parametreler için, metodu yugulayacak laboratuarların imkanları düşünülerek birden fazla metot verilmiş, her metodun avantaj ve dezavantajları belirtilmiştir.

Bu laboratuar kitabının Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencilerine olduğu kadar, sanayi kuruluşlarında ya da ilgili diğer kuruluşlarda su ve atıksu analizleri teknisyenlere de yararlı olacağı inancındayız. Kitabın hazırlanması bu konuda yazılmış İngilizce ve Almanca literatürden büyük ölçüde yararlanılmıştır.


İÇİNDEKİLER
1. Giriş
2. Numune Alma ve Saklama Yöntemleri
2.1. Genel Bilgiler
2.2. Alınacak Önlemler
2.3. Numune Tipleri
2.4. Numune Miktarı
2.5. Numunelerin Korunması
3. Su Analizleri
3.1. Genel
3.2. Sıcaklık
3.3. Tat
3.4. Özgül Ağırlık
3.5. Renk
3.6. Bulanıklık
3.7. Tuzluluk ve Elektriksel İletkenlik
3.8. pH
3.9. Asidite
3.10. Alkanite
3.11. Karbon Dioksit
3.12. Kalsiyum Karbonat Doygunluğu
3.13. Sertlik
3.14. Kalsiyum
3.15. Magnezyum
3.16. Klorür
3.17. Bromür
3.18. Florür
3.19. Sülfat
3.20. Klor
3.21. Silisyum
3.22. Bor
3.23. Nitrat
4. Atıksu Analizleri
4.1. Genel
4.2. Çözünmüş Oksijen
4.3. Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı
4.4. Kimyasal Oksijen İhtiyacı
4.5. Organik Maddeler
4.6. Katı Maddeler
4.7. Fosfor
4.8. Amonyak
4.9. Nitrit
4.11. Sülfit
4.12. Sülfür
4.13. Fenol
4.14. Organik Asitler
4.15. Yağ ve Gres
4.16. Hidrokarbonlar
4.17. Anyonik Yüzey Aktif Maddeler
4.18. Siyanür
4.19. Tanin ve Lignin
4.20. Metaller
5. Sularda Mikrobiyolojik ve Biyosınama Testleri
5.1. Genel Husular
5.2. Koliform Grubu Bakterilerin Tayin Metotları
5.3. Balık Biyodeneyi
6. Yararlanılan Kaynaklar


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Kitap ÇMO nun sitesinde yer almaktadır ben bölümleri birleştirerek paylaşıma sundum.
 

Ekli dosyalar

  • Su ve Atıksu Analizleri.rar
    20.8 MB · Görüntüleme: 705
environ benim bildigim yok bak şu firma yapıyor diyemem ankaradaki firmaları bilmyiorum ancak google bu konuda sana yardımcı olacaktır diye umuyorum. oraya yazıp denedinmi hiç..
 
hıfzısıhha yapıyor sanırım ama, numuneyi biz alıp soğuk zincirde 12 saat içinde teslim edecekmişiz falan, bu ortamınasıl sağlayacağız bilmiyorum
 
Üst