• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Su yönetimi genel müdürlüğü-evsel atıksu arıtma tesisleri için tasarım ve norm rehberi

Tolga Gül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Mart 2012
Evsel Atıksu Arıtma Tesisleri İçin Tasarım ve Norm Rehberi

Aralık 05, 2012
Türkiye’de atıksuların uygun şekilde bertarafının sağlanabilmesi için çeşitli ölçeklerde çok sayıda atıksu arıtma tesisi yapılmıştır. Ancak tasarımda yapılan hatalar, normlara uyulmaması ve bilgi eksikliğinden dolayı birçok tesis verimli şekilde çalıştırılamamış neticede ülkemiz adeta bir arıtma tesisi mezarlığı haline gelmiştir. Bu durum alıcı ortam su kalitesinin istenilen seviyelere ulaşamaması, doğal kaynakların tahrip olması ve milli gelir kaybı gibi olumsuz neticeler meydana getirmiştir.

Bütün bu olumsuzlukların aşılabilmesine katkı sağlamak maksadıyla Bakanlığımız tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi’ne atıksu arıtma tesislerinin tasarımı, normları ve kriterlerini ihtiva eden Atıksu Arıtma Tesisleri Tasarımı Rehber kitabı hazırlatılmıştır. Bu rehber kitabın; başta alıcı ortam kirliliğinin önlenmesi, yeni kurulacak atıksu arıtma tesislerinin ulusal/uluslararası standart ve normlara uygun olarak boyutlandırılarak inşa edilmesi ve akabinde kurulan tesislerin işletilmesi açısından önemli bir başvuru kaynağı olacağı beklenmektedir.

Atıksu Arıtma Tesisleri Tasarım Rehberi’nde yer alan bölümler; “Atıksu Arıtma Tesislerinin Planlama, Tasarım ve İnşaatı ile İlgili Genel İhtiyaçlar ve Şartlar”, “Atıksu Arıtma Tesislerinin Tasarımı İçin Gerekli Veriler”, “Atıksu Arıtımında Sistem Seçimi Esasları”, “Birinci Kademe (Ön) Arıtma”, “Biyolojik Arıtma”, “Kimyasal Çöktürme ile Fosfor Giderimi”, “Atıksu Filtrasyonu”, “Dezenfeksiyon”, “Çamur Arıtma ve Uzaklaştırma”, “Tesis Yerleşimi ve Yardımcı Tesisler”, “Atıksu Arıtma Sistemlerinde Borulama”, “Proses Kontrolü ve Otomasyon”, “Atıksu Arıtma Tesislerinde Koku Kontrolü”, “Atıksu Arıtma Sistemlerinde Güvenlik Kuralları”, “Küçük Arıtma Sistemleri”dir.

Bu rehberin hazırlanmasında başlıca; ilgili ulusal/uluslararası norm ve standartlar (Alman DIN normları, Alman ATV Standartları, ABD 10 Eyalet Atıksu Arıtma Tesisi Tasarım Kılavuzu, TSE standartları, Malezya Su Birliği Atıksu Arıtma Tesisleri Tasarımı Kılavuzu), temel teknik kitaplar (Metcalf ve Eddy (2003), Muslu (1996), Qasım (1999), Henze v.d. (2002), Eroğlu (2002), Öztürk (2007), Filibeli (1998), Samsunlu (2006), WEF (2009)) ve ilgili ulusal mevzuattan yararlanılmıştır.

Ekte sunulan işbu rehber kitabın, evsel atıksu arıtma tesislerinin sistem seçiminden inşaatının tamamlanmasına kadar önemli bir kaynak olacağı beklenmektedir.


Arkadaşlar Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yukarıdaki metin ile birlikte eklenen rehberin linki aşağıdaki gibidir;

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • aattasarımrehberi.pdf
    9.7 MB · Görüntüleme: 84
Üst