• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Suda oluşan yosun ve alg sorunu

Aysun Kurt

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2011
Arkadaşlar merhaba,

Ben talaşlı imalat sektöründe çalışıyorum. Fabrikada klorlama,kum-antrasit, aktif karbon, yumuşatma sisteminden oluşan küçük bir arıtma var. Suyumuz kuyu suyu ve çok sert su. Arıtma cihazlarını kuran firma bir türlü sistemi oturtamadı ve hep sorun çıkıyor. Yağlı parçaları yıkamak için yağ sökücü solvent kullanılıyor sorun şu ki yıkama makinesine giden temiz su borularından yosun çıkıyor. Suyun analizini yaptırmıştık bakteri yok yosun neden oluşur ? nasıl çözebilirim bu sorunu yardımlarınızı bekliyorum...:(
 
@denizlibo Projede hesap edilmeyen yosunlaşmaya bağlı oksijen tüketimi çok fazla artar, aeratör ve difrüzörler bir noktadan sora daha çok yosunla çalışır. Bu hem fazladan enerji kaybı demektir hem bakterilerin inhibasyonuna yol açmakta hem, oksidasyonun önüne geçmekte hemde KOİ ve BOİ yi yükseltmektedir. Yosun ve alg önleyici kullanmanızda fayda var, ama bunar algasit olmamalı yoksa mevcut bakterilerinizi de öldürürsünüz. Bu arada sağlıklı olan yol sistemi kuran firma ile irtibata geçin.
 
Yüksek kirlilik yüklerinde, susuzlaştırmaya gelmiş aç çamuru (sorun giderilene kadar) havalandırmaya almayı tavsiye ederler aslında ama denendiğini hiç görmedim, riskli bir yöntem gibi gelmiştir hep...
 
C/N/P oranınızı kontrol etmeniz gerekiyor. C oranınız gereğinden fazla yükselmiş N oranınız kesin düşük P oranınızda muhtemelen yüksek gözüküyor. Sıcaklıkla o kadar da çok ilgili bir durum değil. Lakin asıl önemli nokta oksijeninizin yetersiz kaldığı. Oksijen miktarını aşırı derece arttırmalısınız. Sorun çözülücektir. Çözülmez ise DEBİ BOD COD TOK NO3-N PO4-P giriş çıkış değerlerinizi yollarsanız kesin çözüm konusunda yardımcı olabilirim.
 
merhaba arkadaşlar,
eloksal işlemi yapılan bir alüminyum firmasında kimyasal arıtma ile ilgileniyorum.
nedenini bilmediğim deşarj suyunda bir yeşillenme var.
nitrit azotu kaynaklı olabilir diye analiz ettirdik ama değer olması gereken değerlerin altında çıktı.
acaba yeşillenmenin nedeni ne olabilir?
şimdiden teşekkürler
 
Azot ve fosfor türevleri neden olur. Aynı durum bizim arıtma tesisimizde söz konusu, bizde ki sebebi fosfor.
 
nitrik asit kullanıyoruz ordan gelmiş olabilir.
fakat sürekli çalışan bi sistem neden şimdi oldu.
birşey tetiklemiş olabilir mı acaba?
bı sure var olmasının sebebi olmalı.
ve ben bu konuda önlem almak istiyorum.
 
nitrit, nitrat, amonyum o halde bu üçlü arasındaki denge/dengesizlikten kaynaklanıyordur. ;) üçüne de baktırmanızda fayda var derim. Kolay gelsin.
 
amonyuma baktırmak lazım o zman.
diğerlerine bakıldı çünkü.
amonyum analızı nasıl yapılıyo acaba?
biliyorsanız benımle paylaşma durumunuz var mı acaba?
 
hayır normalde kendim yapmıyorum.anlaşmalı firmaya yaptırılıyor bu tur analizler fakat kendimde yapılabileceğim analizler var. genelde gidişatı takıp etmek amaçlı yapıyorum.
kısa çaplı önlem amaçlı dıyelım.
 
@bahar kuytu

aslında kendiniz yapıyorsanız çok kolay kitler var laboratuvarınızda kapasiteniz varsa standart kitlerden biriyle yapabilirsinz ama daha sağlıklı bir sonuç için akredite edilmiş laboratuvarlarda tümüyle analiz yaptırmanız daha verimli olmaz mı?
 
normalde akretide olmus laboratuvarlar yapıyor. test mer ile çalısıyoruz.
arada bende kontrol temek amaçlı yapıyorum.
ama benımkını gecerlılığı yok.. sadece arıtmayı izlemek amaçlı.
 
Araya giriyorum kusuruma bakmayin fakat oksijenli her suda sebebi ne olursa olsun bu durumun olmasi normaldir. Sadece çözüm olarak bir teklifte bulunmak istiyorum. Ozon jeneratörü ile bu sorunu halleddebilirsiniz.Atik Su miktari fazla olmasa gerek o yüzden bu cihazla sorunu düşük maliyetle çözebilirsiniz.
 
ilginiz için çok tesekkur ederım. tek vardıya calıstıgımız için atık suyumuz pek fazla olmuyor. bu dedığınız cıhaz hakkında bırazcık daha bılgı alırsam mınnettar kalırım. çunku hiç duymadığım bır cihaz. nerden bulabılırim. ne amaçlı kullanıyır. dıyelım yesıllenmeyı çözdük bu sefer baska bır sorunla karşılaşma ihtimalimiz nedir?
 
Üst