• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Suda oluşan yosun ve alg sorunu

Aysun Kurt

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2011
Arkadaşlar merhaba,

Ben talaşlı imalat sektöründe çalışıyorum. Fabrikada klorlama,kum-antrasit, aktif karbon, yumuşatma sisteminden oluşan küçük bir arıtma var. Suyumuz kuyu suyu ve çok sert su. Arıtma cihazlarını kuran firma bir türlü sistemi oturtamadı ve hep sorun çıkıyor. Yağlı parçaları yıkamak için yağ sökücü solvent kullanılıyor sorun şu ki yıkama makinesine giden temiz su borularından yosun çıkıyor. Suyun analizini yaptırmıştık bakteri yok yosun neden oluşur ? nasıl çözebilirim bu sorunu yardımlarınızı bekliyorum...:(
 
Suyumuz kuyu suyu.. Biz lavabolardan bakteri var mı diye analiz yaptırmıstık 8 tane cıkmıstı . İki kez lavabolardan bakteri çıktı. çay ocagında aldıgımız numuneyı analiz yaptırdık ve bakteri sıfır çıktı. Su temiz anlayamadım neden oluşuyor :(

Arkadaşlar sistemde öncelikle klorlama yapılıyor sonra kum antrasitten geçip aktif karbona geliyor en son yumuşatma ünitesine geliyor su burdan havuza birikiyor ve su lazım oldugunda hidroforla basılıyor. Sistem bu şekilde..
 
Sistem başında klorlama konulmuş o yuzden yosun oluşumunun nedeni sudaki organik kirlilik olabilir. Büyük ihtimalle Aktif Karbon cihazı yetersiz (Küçük ) seçilmiştir. Öncelikle tavsiyem bunu kontrol edin. Hızın 5 gpm/cu.ft 'i geçmemesi gerekiyor ve yatak yüksekliği en az 3 feet olması gerekir.
 
@f.ztrk

Fatih Bey malesef bu sorunu burda UV ile çözemeyiz. Başlangıçta klorlama olduğuna göre problem organik kaynaklı görünüyor. Bahsedilen sistem eksik ekipmanlı bir sistem değil, yani normal şartlarda bu sistemde bu sorun meydana gelmemesi gerekirdi. Sisteme ayrıca UV gibi ekstra bir ekipman eklenmesi çok da doğru değil. Kaldı ki UV eklemek için sistem ekipman açısından yeterli değil. UV nin önünde çok iyi bir filtrasyon gerekir. Kum filtresi bunun için yetersiz kalır, en azından 5 yada 1 Mikronluk bir kartuş filtre şart. Çünkü suda UV ışınlarını engelleyecek bulanıklık yada partikül kalmamalıdır.
UV den sonra depo kullanılmaz, UV sistemleri en son unite olarak kullanılırlar tabiri caizse çeşme önü gibi suyun son çıkış noktasında etkilidir. Çünkü UV, klor gibi suda bakiye etki bırakmaz. Depolarsanız saf suyun kontaminasyonu çok ama çok hızlı olur. Anında bakteri toplar ve hızla üremeye başlar.
 
Arkadaşlar incelemem sonucunda bazı bilgiler elde ettim. Yıkama makinesine giden boru binanın dış yüzeyinde bulunuyor ve oradaki su günde en fazla 8 saat kullanılıyor. Ve sürekli güneş alıyor. Diğer boru hatlarımız hep kapalı sistem yani güneş almıyor. acaba bu borunun dış yüzeyde olması sürekli güneş alması ve o hattın günde sadece 8 saat kullanılması sonucunda zamanla yosun oluşmuş olabilir mi :S
 
Bence ön klorlamamız yeterli gelmiyo, şayet yeterli olsaydı suyumuzda yosun oluşmazdı. Yosun oluşuyosa suymuzda hem bakteri olduğu hemde organik kirliliğin çözülemediği sonucu ortaya çıkar.
Ön klorlama temas süremizi artıraım bence ve aktif karbon ayarlaması çözüm olabilir.
 
ama sadece yosun o hatta çıkıyor güneş gören plastik boru hattında.. o hatta sürekli su kullanımı yok 16 saat aktif değil.

diğer borulardan yosun vs çıkmadı hiç..
 
Tamam suyumuzda nütrient ve mikroorganizma mevcut vede güneş ışığı aldığında nyosun oluşuyo. Suyumuzda bunların giderimini yapabilseydik eğer yosun oluşumu söz konusu olmazdı.
 
Sayın aysun88,
Benzer problemi daha önce ben de yaşamıştım.Analiz sonucunuza göre bakteri oluşumu sıfırdır ama bir hatta yosunlaşma görürsünüz.Şu bir gerçekki yosunun olduğu yerde mutlaka bakteri vardır.Tezatlığı oluşturan şey, onurlucevre arkadaşımızın sorduğu sual ile çözümlenebilir.Arıtmanızın yetersiz olup olmadığından ziyade soracağınız ilk soru numune kaynağı ile problemli hat arasında nasıl bir bağlantı olduğudur.Muhtemelen numune kaynağı,problemli bölgeden önce ve muhtemelen su, problemli hatta bir süre beklemede kalıyor ve yosun oluşumu başlıyor.Yani kaynak daha önce olduğu için değer sıfır çıkıyor.İlk etapta böyle düşünebilirsiniz.
 
Biyolojik arıtma tesisimizin çöktürme tankının yüzeyinde yaklaşık üç haftadır yem yeşil yosunlaşma var ve BOI KOI değerleri yükseliyor. Haziran başında arıtma revize edildi difüzör sayısı arttırıldı ve bakteri aşılaması yapıldı. İlk zamanlarda bir problem yoktu. Sıcaklarla bi ilgisi olabilir mi?
Arıtma tesisi 400 konutluk evsel atıksu arıtma tesisi. Su rengide giderek siyahlaşıyor. Bakteriler ölüyor galiba.
 
sıcaklığın 36-37 dereceyi aşmasıyla birlikte yeşil sülfür bakterilerine uygun ortam oluşur. bunlar etkin hale geldiklerinde çöktürme havuzunda yüzeyinde toplanır çökelmezler. demirsülfat verir, C/N/P beslemesi yaparsanız bir miktar etkisini azaltabilirsiniz ama asıl çözüm sıcaklığı düşürmeniz gerekir. Sıcaklık yükseldiğinde O2 konsantrasyonu da azalacağından denitrifikasyon artar, bu da zaten çökelmeme problemlerine neden olur.
 
malum havalar sıcak olduğunda sıcaklığın düşmesi için kışı beklemek yada arıtma tesisine gölge yapmak lazım :) bu yosun problemini bi kaç arıtma da daha görmüştüm.
atık suyu seyrelmeye gitmemiz mümkün değil. oksijenle ilgili sıkıntı olamaz blower oksimetreye göre çalışıyor. çökeltmeye kimyasal ilavesi belki çözüm olabilir. yorumlarınız için teşekkürler.
 
Çökelme havuzunun yüzeyi sıyrılarak uzaklaştırılıyor mu?
Eğer sadece evsel arıtma ise, ölü bakterileriniz oluşmakta buda çökeltim yüzeyine çıktığını düşünüyorum. (görmediğimden sadece yorum bu) Güneşi görmesi ile beraber, yosunlaşmalar başlamış olabilir. Havuzun fotosunu çekebilirseniz ve paylaşırsanız daha gerçekçi yorumlar yapılabilir. Aksi takdirde çoğu yorum havada kalabilir.
 
Seyreltme hem ekonomik değil hemde yasal değil...Geri devir oranını arttırmak sıcaklığın bir nebze olsun kontrolünü sağlayabilir kanımca( Tesis bu prosese uygunsa) ÇO konsantrasyonlarını ve blower verimlerini kontrol ettiniz mi?
 
Çöktürmede savak kullanılıyor. Şimdilik geri devir oranını arttırıp, blower devrini yükselttim bikaç gün bekleyeceğim bakalım ne olacak.
 
Üst