• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sularda Zehirlilik Seyreltme Faktörü, Balık Biyo Deneyi

zeyn47

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2015
Firma
uni.
Merhaba arkadaşlar aranızda bu analizi yapabilen ya da yardımcı olabilecek biri var mıdır? Çok acil yardım lazım.

Seyretme suyunda Ca ve Mg iyonlarının miktarı nasıl belirlenir ve seyreltme işlemini neye göre yapıyoruz ? Hangi oranda yapacağımıza nasıl karar veriyoruz?
 
Kalsiyumu ben ICP-OES ile yapmıştım
Süzüyon adi filtre kağıdıyla, sonra nitrik asitle ph < 2 yapıyorsunuz
Cihaza okutuyon
magnezyum yapmadım Epa 200.7 se icp ile
Kaç ml sıvı varsa fark etmiyo zaten direk okuttuğumuz için
 
TS 5667 : Su kirliliği Kontrolü - Zehirlilik deneyleri

slayt çalışması yapıyorum ekosistemi korumak için en duyarlı türlerin seçilmesi gerektiğini anlatacaktım bunlar da genellikle kabuklular , su piresi ve lepistestir.

bu noktada doz dediğimiz bir şey var doz dediğimiz şey konsantrasyondan biraz daha farklıdır ,konsantrasyon mg/m3 yada ppm ken doz da vücut ağırlığı ve günde dahildir .canlılar bir kimyasala maruz kalırken 2 şekilde maruz kalmasını kıstas alırsın bir kısa dönem(akut) ve uzun dönem olarak iki şekildedir. Kısa dönem dediğimiz 72 saate kadar olan dönemdir .

Uzun dönem ise 1,5-2 yıl civarı değerlendirilir. Bunu ilaçlar gibi düşünebilirsin bir hap yutarsın birşey olmaz, iki yutarsın yan etkileri görülür , bütün kutuyu yutarsan ölürsün gibi . Bu iki side kendi içinde etki yoluna göre 2 ye ayrılır . Sistemek ve local olarak. Ssitematik etki de yoluna vücut sistemine girip vücut içinde biyokimyasal reaksiyonlara uğrayanlar .Local de yüzeysel vücut içine girmeyen etkidir ..

Ld50 değerleri var, kimyasala maruz kalan canlıların %50 sinin ölümüne neden ola yada ec 50 etkileyen konsantrasyonlardır . (Ec effect consantration , Ld lethal dose demek)

sistematik etkiye metanolü düşünebilirsin metanolün kendi zarar vermez o kadar , ama karaciğer de formaldehite dönüşür . ,,

zehirlililk faktörü dediğimiz şeyde, balıkların atık suyu kaç kat seyreltiğimizde ,balık ölümü seyreltme seviyesidir . ,Örenğin 10 kat seyrelttim ölmedi 5 kat seyrelttim ölmedi , 2 kat seyrelttim öldü ZSF 2 dir ..

analizi yaparken ham veri defterine başlangıç pH'ı , sıcaklığı , oksijeni ,balık sayısı not edilir. Analiz bitince de not edilir .. fazla değişim olmaması lazım
 
Üst