• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sürüş Güvenliği

Serhat Güler

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Nisan 2010
SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ Eğer düşük görüş düzeyinin ihtiyacı olan özel dikkatin farkındaysanız, gece sürüşü çok zevkli olabilir. Birkaç temel ilke: Ön ve arka farlarıızı gün batımından gün doğumuna kadar açık tutun. Önünüzde ya da 200 metrede karşıdan gelen araç varsa ön farlarınızı kısa yakın. Aracınız gece bozulursa, diğer sürücülerin sizi görebileceğinden ve zamanında durabileceğinden emin olun. Flaşörlerinizi yakın. Mümkünse, arabanızı yolun dışına çekin. Bir tepenin üstünde ya da virajın etrafında durmaktan kaçının. Geceleyin yolda kalmak için yolun yanındaki reflektörlere ve yardımcı olabilecek herhangi başka görsel işaretlere dikkat edin.

· Emniyet kemerinin önemi

Emniyet kemeri, trafikte hayat kurtaran en önemli güvenlik gerecidir. Kazalarda en çok zararı emniyet kemeri bağlı olmayan sürücüler ve yolcular görüyor. Peki, bunca uyarıya ve kanuni para cezalarına rağmen neden emniyet kemeri düzenli olarak kullanılmıyor? Araştırmalar gösteriyor ki pek çok insan doğru sandığı yanlışlar yüzünden emniyet kemeri kullanmıyor. Örneğin bazı sürücü ve yolcular, emniyet kemerinin sadece otobanda kullanılması gerektiğini zannediyor. Kimileri ise kanunen zorunlu olmadığı için arka koltuktayken kemer takmaya gerek görmüyor. İster şehir içinde ister otobanda, ister ön ister arka koltukta; eğer herhangi bir karayolu aracının içinde seyahat ediyorsanız önce kendiniz, sonra sevdikleriniz için emniyet kemerinizi mutlaka kullanınız.

· Rakamlarla emniyet kemeri

İşte size emniyet kemeri hakkında etkileyici araştırma sonuçları: Üç noktalı emniyet kemerleri, otomobilde seyahat edenlerin ağır yaralanma risklerini %45, kamyonetlerde ise %60 oranında azaltır. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların %24,8’i kazayı hiç zarar görmeden atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran %6,3’tür. Araştırmalarda, arka koltukta emniyet kemeri kullanımının, ölüm ve yaralanmaların üçte ikisini, ön koltukta ölümlerin ise % 6'sını önlediği saptanmıştır. Bütün ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini % 50 oranında azaltmaktadır.

· Lastiklerin havasına dikkat

Doğru lastik havası, ayağınızdaki ayakkabı numarası gibidir. Ayağınızı sıkan veya bol gelen bir ayakkabıyla nasıl yürüyemezseniz, yanlış lastik havası da otomobilin yol tutuşunu aynı şekilde bozar. Bu konuda doğru sanılan en büyük yanlış, lastik havalarının düşük tutmanın aracın yol tutuşunu güçlendirdiği ve konforu artırdığıdır. Aslında, hava basıncı düşük lastiğin tabanı yere yayılarak daha iyi tutunma sağlamaz. Aksine tabanın ortası yukarı kalkar ve yol ile teması azalır, yalnız omuz kısımları yere basar. Ayrıca, kayma çok daha düşük hızlarda başlar, fren mesafesi uzar, direksiyon hareketlerine daha geç cevap alınır. Bu yüzden, konforunuzdan önce güvenliğinizi düşünün ve lastik havası standartlarına mutlaka uyun.

· Doğru sürüş pozisyonu

Bazı sürücüler, evlerindeki koltukta buldukları rahat ortamı araçlarının koltuğunda da bulmak isterler. Oysaki sürücü koltuğunun, öncelikle sürüş rahatlığı bakımından ayarlanması gerekir. Doğru koltuk pozisyonu; sürücünün otomobile hâkim olabileceği, ne çok uzak ne de çok yakın bir pozisyondur. Koltuk mümkün olduğunca dik olmalıdır. Direksiyon ise pek çok kişinin zannettiği gibi 10’u çeyrek geçe değil, dokuzu çeyrek geçe pozisyonunda tutulmalı, kollar ise dümdüz olmamalıdır. Bu pozisyon, acil bir durumda her iki yöne eşit miktarda direksiyonu çevirebileceğiniz tek pozisyondur. Keyfi rahatlıktan önce, trafik güvenliği için lütfen koltuk ve direksiyon tutuş pozisyonunuzu doğru ayarlayın.

· Ani fren nasıl yapılmalı

Aracınızı sürerken bazı beklenmedik durumlarda ani fren yapmak zorunda kalabilirsiniz. Pek çok sürücü, ani duruşlar için önce frene basıp, durmaya yakın debriyaja basarak daha kısa mesafede duracağını zanneder. Aslında en etkin yavaşlama yöntemi, frenle debriyaja aynı anda basmaktır. Böylece fren sırasında motor devre dışı bırakılarak, motorun aracı ileri götürme kuvveti yok edilir. Yanlış bilinen bir diğer konu da ABS frenin mekanik frene göre daha kısa mesafede aracı durdurabildiğidir. Oysa ABS fren sisteminin gerçek avantajı fren sırasında manevra yapılabilmesini sağlamasıdır. Ani duruş gerektiğinde, mekanik freni olan araçlarda ise fren pedalını pompalayarak değil, pedalın üzerindeki basıncı azaltarak lastiğin dönmesini sağlamak gerekir. Ancak ayak, fren pedalından kaldırılmamalıdır.

· Takip mesafesi kuralları

Trafikte seyrederken önünüzdeki araçla aranıza mesafe koymak başlı başına pek çok riski ortadan kaldırır. Ancak bu konuya pek çok sürücü riayet etmediği gibi, pek çoğu da edindiği yanlış bilgilerle hareket eder. Doğru takip mesafesi aracınızın hızının yarısı değildir. Bu yöntem kullanışlı olmamakla birlikte, hata payı da yüksektir. İdeal olanı, önünüzdeki aracı 2 saniye arkadan takip etmektir. Tabii bu rakam kuru havalar için geçerlidir. Yağışlı havalarda veya yüklü araç kullanma durumunda ise bu süre 3-4 saniyeye çıkarılmalıdır. Güvenli sürüş için kendinize ve önünüzdeki araca bir iyilik yapın ve belirtilen takip mesafesi kurallarını lütfen uygulayın.

· Far ve dörtlü ikaz ışıklarının kullanımı

Trafikte güvenli yolculuk için, far ve dörtlü ikaz ışıklarının doğru kullanımının özel bir önemi vardır. Geceleri, özellikle şehirlerarası yollardaki karşılaşmalarda ya da bir aracı takip ederken ve bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar uzağı gösteren ışıklarınızı yakmak, istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Tünellerde ise kısa farları yakmak çok önemlidir. Ancak zannedildiği gibi tünellerde dörtlü ikaz ışıklarını yakmak gereksizdir. Dörtlü ikaz ışıkları sadece kaza veya arıza gibi trafikte tehlike yarattığınız durumlarda yakılır. Tüm bunların dışında size önerimiz, gündüz de kısa farlarınızı yakmanızdır. Sadece kapalı ve yağışlı havalarda değil, güneşli havalarda da kısa farların açılması kendi sürüş güvenliğiniz için çok önemlidir.

· Sisli havalarda yapılması gerekenler

Yoğun sisli havalarda yola çıkmak başlı başına bir tehlikelidir. Çünkü siste daha iyi gören sürücü diye bir şey yoktur; daha çok risk alan sürücü vardır. Ancak yeterli görüş mesafesi olan sislerde yola çıkılabilir. Tabii böyle havalarda belli kurallara uymak gerekir. Sis lambaları ve kısa farlar mutlaka yakılmalıdır. Silecekler çalıştırılmalı ve yerin kayganlaştığı dikkate alınmalıdır. Ve en önemlisi, önünüzdeki araçla takip mesafesini artırmak ve solama yapmamak daha güvenli yol almanızı sağlar. Fakat başta söylediğimiz gibi en güvenlisi sisli havalarda mecbur kalmadıkça yola hiç çıkmamaktır.

· Hız yapmanın tehlikeleri ve kuralları

Aracı hızlı kullanmak başlı başına tehlikenin habercisidir. Bunun için aracınızı doğru yerde doğru hızda kullanın. Güvenli sürüş tekniklerini elden bırakmayın. Hızınızı “viraja girmeden önce” azaltın. Viraj içinde gaz kesmek arabanın savrulmasına sebep olur. Hızınızı kendi arzularınıza göre değil, yolun şartlarına göre ayarlayın. Hız arttıkça daha uzağa bakın. Olacakları önceden tahmin etmeye çalışın. Mümkün oldukça trafikte diğer araçlarla yakın hızlarda seyredin. Ortalama bir hızda ve istikrarlı bir şekilde seyretmek tehlikeyi azaltır. Yüksek hızlarda ani manevralardan kaçının. Yüksek hızlarda kontrolü kaybedilen bir aracı tekrar çizgisine getirmek çok zordur. En iyisi, yüksek hızlarda araç kullanmamaktır.

·Uykulu halde araç kullanmak

Kendinizi uykulu ve yorgun hissediyorsanız araç kullanmayın. Gözlerin karıncalanması, ensede gerginlik, sırt ağrıları, esneme, başı dik tutmakta ve gözleri belirli bir noktaya odaklamada güçlük çekilmesi, trafik işaretlerinin atlanması ya da hatırlanmaması yorgunluk ve uykusuzluğun basit işaretleridir. Araştırmaya göre Türkiye’deki kazalardan %17’si yorgun ve uykusuz araç kullanmak yüzünden meydana geliyor. Dikkatinizin dağıldığını, yorulduğunuzu hissettiğiniz anda, aracınızı park edin ve en az 1 saat dinlenin. Çay-kahve türünden uyarıcı içecekler için ve yola daha zinde devam edin. Unutmayın ki, sadece 1 saatlik mola bile sizi çok büyük tehlikelerden koruyabilir.

· Gece yolculuğunda dinlenin

Uzun yola çıkmadan önce iyi bir gece uykusu uyuyun. Mümkünse bir yol arkadaşıyla birlikte seyahat edin, birbirinizle konuşun ve arabayı ortaklaşa sürün. Her iki saatte veya 150 kilometrede bir on dakikalık molalar vermeyi planlayın. Gözlerinizi odaklamakta, başınızı dik tutmakta, zorlanıyor, esnemenizi durduramıyor, açık şekilde düşünmekte, son birkaç kilometreyi hatırlamakta ve şeridinizde kalmakta zorlanıyorsanız, durup dinlenmenin zamanı gelmiştir.

· Gece sürüşü

Eğer düşük görüş düzeyinin ihtiyacı olan özel dikkatin farkındaysanız, gece sürüşü çok zevkli olabilir. Birkaç temel ilke: Ön ve arka farlarınızı gün batımından gün doğumuna kadar açık tutun. Önünüzde ya da 200 metrede karşıdan gelen araç varsa ön farlarınızı kısa yakın. Aracınız gece bozulursa, diğer sürücülerin sizi görebileceğinden ve zamanında durabileceğinden emin olun. Flâşörlerinizi yakın. Mümkünse, arabanızı yolun dışına çekin. Bir tepenin üstünde ya da virajın etrafında durmaktan kaçının. Geceleyin yolda kalmak için yolun yanındaki reflektörlere ve yardımcı olabilecek herhangi başka görsel işaretlere dikkat edin.

· Lastik bakımının önemi

Aracınızın zemine temas eden tek parçası lastiklerdir. Dolayısıyla sizin ve sevdiklerinizin en önemli güvencesidir. Bunun için lastik kullanımına ve lastiklerin hava durumuna büyük önem göstermek gerekir. İyi bir sürüş ve güvenli frenleme için lastiklerin havalarını mutlaka kontrol edin. Her 10 günde bir hava ölçümü yaptırın. Araç üreticisinin tavsiye ettiği lastik standartlarına mutlaka uyun. Kötü bir lastik her an kaza sebebi olabilir. Özellikle kabak diye tabir edilen dişleri yenmiş lastikler, yağışlı havalarda direksiyon hâkimiyetini sürücünün elinden tamamen alır. Diş derinliği azalan lastiklerinizi mutlaka yenisiyle değiştirin ve tüm lastiklerin aynı desende olmasına özen gösterin.

· Lastiklerin ömrünü uzatmak

Zamanında yapılmayan ön düzen ayarları lastiğin ömrünü kısaltır. Bu nedenle ön düzen ayarlarınızı düzenli olarak kontrol ettirin. Yanlış kullanılan hava basıncı da zamanından önce lastiklerinizi yıpratır. Bu yüzden aracınızın standardı olan hava basıncı ölçüsünü kullanın. Aşırı hızdan, virajlara sert girmekten kaçının. Gereğinden çok fren yapma alışkanlığınız varsa, hemen vazgeçin. Lastikleriniz çok daha uzun ömürlü olsun.

· Koruyucu ve periyodik bakımların avantajları

Aracınızdan sürekli verim almanın yolu, koruyucu ve periyodik bakımlarınızı düzenli ve zamanında yaptırmaktan geçer. Düzenli bakım ve kontrol yaptırılmayan araçların yüksek randımanla çalışmaları ve emniyetli bir şekilde kullanılmaları mümkün değildir. Periyodik bakımı yapılmamış ya da eksik yapılmış araçlar ciddi kazalara neden olabilir. Düzenli kontrol sayesinde aşınmış bir parçanın büyük bir sorun yaratmadan önce fark edilmesi daha yüksek maliyetleri önler. Üstelik düzenli bakım yapmak bütçenizi düzenlemede de kolaylık sağlar. Ne zaman ve ne kadar ödeyeceğinizi bilirsiniz. Tüm bu avantajlar için, aracınızın koruyucu ve periyodik bakımlarını lütfen zamanında yaptırın.

· Alkollü iken araç kullanmak

Alkollü iken asla ama asla araç kullanmayın. Alkol; dikkat ve konsantrasyonun bir numaralı düşmanıdır. Alkol alan kişinin duyu ve kontrol kabiliyetleri azalır. Dikkatini yoğunlaştırmakta zorluk çeker. Meydana gelen trafik kazaları incelendiğinde sürücülerin bir anlık dikkatsizlikleri sonucu meydana geldikleri görülüyor. Bu da büyük oranda maddi hasara en önemlisi can kaybına ve yaralanmalara neden oluyor. Ülkemizde ticari araç sürücülerinin ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tamamıyla yasaklanmıştır. Tartışmasız gerçek, güvenli alkol limitinin olmadığıdır. En doğrusu, hiç alkol almadan araç kullanmaktır.

· Araç kullanırken yakıt tasarrufu yapın

Hareket etmeden önce motoru ısıtmak için aracı en fazla 5 dakika çalıştırın. Yükleme yaparken ya da aracınızı park ettiğinizde motoru durdurun. Vitesi olabildiğince erken büyütün, olabildiğince geç vites küçültün. Sürekli şerit değiştirmek yakıt sarfiyatını artırır. Çünkü bu sürekli olarak hızı artırıp azaltmak demektir. Aracı çok hızlı kullanmak da yakıt sarfiyatını artırır. Yüksek hava direnci aracın daha fazla güç harcamasına neden olur. Ani kalkma, çabuk hızlanma gibi alışkanlığınız varsa vazgeçin. Ağır vasıta kullanıyorsanız, her zaman ilave fren sistemlerini kullanın. Motor freni ve egzoz freni aracın yakıt sarfiyatını düşürür. Balatalarınızın ve lastiklerinizin uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu da harcamalarınızı önemli ölçüde düşürür.

· Antifrizin önemi

Soğutma suyuna antifriz koymak, kışın soğutma suyunun donmasını önler. Sıcak yaz günlerinde ise motorun su kaynatmasına engel olur. Soğutma suyuna antifriz koymak ayrıca, soğutma sistemindeki metaller üzerinde kalker, kireç, pas oluşmasını da önler. Her türlü çalışma şartları altında, soğutma sistemini mükemmel korur. Siz siz olun, soğutma suyuna antifriz koymayı ihmal etmeyin.

· Araç sürerken cep telefonu kullanmak

Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücüler daha fazla hata yapıyor. Bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamıyor ya da önlem almakta geç kalıyor. Araştırmaya göre bu gecikme 0,6 saniyeden 0,9 saniyeye kadar çıkıyor. Saatte 60 km hızla giden bir otomobili baz alırsak, frene basmanın saliselerle ölçülen bir süre kadar gecikmesi, durma mesafesinin 15 metre daha artması demek. Cep telefonu kullanımı yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini artıyor. Çünkü sürücü için dikkat dağıtıcı olan yönü, telefonun fiziksel özellikleri değil, konuşmanın yoğunluğudur. Bu nedenle en etkili önlem, araç kullanırken cep telefonunuzu kapalı tutmaktır.

· Kaza sonrasında yapılması gerekenler

Trafikteki herkesin günün birinde bir kazaya karışması ya da bir kazaya şahit olması muhtemeldir. Böyle bir durumda hepimizin üzerine düşen sorumluluklar vardır. Kazaya karışıldığında veya kaza mahallinden geçerken zarar görenlere elimizden gelen yardımda bulunmak sadece yasal sorumluluğumuz değil en başta bir insanlık görevidir. Karşılaştığımız bir kazada bilgimiz dâhilindeki ilk yardım önlemlerini almak, en yakın zabıtaya ya da sağlık kuruluşuna haber vermek, eğer olanaklar el vermiyorsa yaralıları en yakın sağlık kuruluşuna kadar kendi imkânlarımızla götürmek gerekir.

· Şerit kullanımı

Türkiye’de, trafik kurallarına aykırı şerit kullanımı yüzünden pek çok kaza gerçekleşiyor. Çok şeritli yollarda yol ve trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritten sürmemek, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmek, şerit değiştirmeden önce gireceği şeritte seyreden araçların geçişini beklememek trafikte seyreden araçları tehlikeyle burun buruna getiriyor. Bu sorunun en kolay çözümü herkesin kendi hızının gerektirdiği şeridi istikrarlı olarak takip etmesidir. Trafik güvenliği için sık şerit değiştirmekten lütfen kaçının.

· Motor yağlarının vazifeleri ve önemi

Motor yağlarının dört önemli görevi bulunmaktadır: Motor yağının tek görevi sadece motorun düzgün ve yıpranmadan çalışmasını sağlamak değildir. Motor yağı aynı zamanda motoru soğutur ve temizler. Motoru aracın kalbi olarak düşündüğümüzde, motor yağının bu kalbin düzgün çalışmasını sağlayan yegâne ilaç olduğunu söyleyebiliriz. Siz olun, aracınızın motor yağı kontrolünü düzenli olarak gerçekleştirin.

· Kazaya karşı önlemler

Kazaların çoğunun nedeni aşırı hız ve dikkatsizce yapılan hareketlerdir. Trafik işaret levhalarındaki hız sınırlarının, müsaade edilen maksimum hızlar olduğunu ve ancak trafik, hava ve yol koşulları uygunsa uygulanabileceğini unutmayın. Yol boş ve polis kontrolü yoksa bile hız sınırlarını aşmamaya özen gösterin. Seyahat ettiğiniz yolların hız limitlerini bilin. Bunlar; şehir içi, şehir dışı ve otoyol hız limitleri olmak üzere, sadece ve sadece üç tanedir. Aksi bir işaret bulunmadıkça bunlar geçerlidir.

· Yol kenarında durmanın kuralları

Eğer aracınızı kenara çekmek zorunda kalırsanız, tamamının yol kenarında olduğundan emin olun. Aracınızın bir kısmının bile yol üzerinde kalması ciddi tehlikeler yaratabilecektir. Gece ya da gündüz olmasına bakmaksızın dörtlü flâşörlerinizi yakın. Geceleri, arka lambalarınızı izleyen uykulu sürücüler, halen hareket ettiğinizi düşünerek sizi takip edebilirler.
Yanınızda mutlaka üçgen reflektörler taşıyın. Gece kenara çekmeniz gerektiğinde, reflektörleri aracınızın etrafına yerleştirmeniz, sizi yoldaki diğer sürücüler için daha görünür kılacak ve aracınıza çarpılması riskini azaltacaktır.

·Kötü yol koşulları

Yol koşulları kötü olduğunda, daha da dikkatli sürün. Aracınızı, özellikle de tüm ışık ve pencereleri temiz tutun. Güvenli bir fren mesafesini korumak için yavaşlayın, ancak arkanızdaki sürücüler için tehlike yaratacak derecede yavaşlamayın. Frenlere hafifçe basın ve direksiyonda sert hareketler yapmayın. Görüş çok azaldığında, gerekliyse yavaşlayın ve şartların iyileşmesini beklemek için kenara çekin.

· Yağmurlu havada araç kullanmanın kuralları

Yağışlı hava sürüşünde hataların ve acil durumların daha kolay oluşabileceğini hesaba katmak ve direksiyon, debriyaj, fren ve gaz pedalını nazik kullanmak gerekir. Güne yağmurla başladığınızda ayakkabılarınız ıslak olacak ve pedallardan kolayca kayabilecektir. Motoru çalıştırmadan önce ayakkabınızın tabanını kauçuk paspasa ya da halıya sürterek kurutun. Ön ve arka farlarının, stop lambalarının ve sinyallerinin düzgün çalıştığını düzenli olarak kontrol edin. Yağışlı havalarsa fren için daha çok mesafe gerektiğinden, öndeki aracın çok yakınında gitmemek önemlidir. Kendiniz ve önünüzdeki araç arasında normalde olduğundan daha fazla mesafe bırakın.

· Suda kızaklama

Suda kızaklama, lastiklerinizin önündeki su birikmesi çok hızlı olduğunda meydana gelir. Suyun basıncı aracınızın havalanmasına ve yol ve lastiğiniz arasındaki ince su katmanı üzerinde kaymasına neden olur. Aracınızın yolla teması tamamen kesilebilir ve şeridinizin dışında ve hatta yolun dışında kayma ve sürüklenme tehlikesine girersiniz. Suda kızaklamayı önlemek için, lastiklerinizin hava basıncını uygun düzeyde muhafaza edin, lastiklerinizde yeterli diş derinliğini koruyun ve lastiklerinizi gerektiğinde değiştirin, yollar ıslakken yavaşlayın ve su birikintilerinden uzak durun. Önünüzdeki araçların bıraktığı lastik izlerinin üstünden gitmeye çalışın. Eğer kendinizi suda kızaklarken bulursanız, ani frenleme ya da dönüş yapmayın. Araç yavaşlayana kadar ve siz yolu tekrar hissedene kadar ayağınızı gaz pedalından yavaş yavaş gevşetin.

·Yağışlı havalarda görüş mesafesi

Yağışlı havalarda, eğer yağmur çok şiddetli ise, ön camda neredeyse sürekli bir su tabakası oluşarak sileceklere fazla yük binebilir. Sizin aracınızın diğer araçlar tarafından görünebilirliği, yolun kenarları ya da diğer araçlar, güvenli mesafeden görünemeyecek kadar kısıtlı olunca, kenara çekmenin ve yağmurun hafiflemesini beklemenin zamanıdır. En iyisi korunaklı bölgelerde ya da dinlenme bölgelerinde durmaktır. Eğer yolun kenarı tek seçeneğiniz ise, olabildiğince uzağında kenara çekin ve fırtına geçene kadar bekleyin. Ön farlarınızı yanık bırakın ve dörtlü flâşörlerinizi diğer sürücüleri uyarmak için çalıştırın

· Kıştan önce yapılması gerekenler

Kış yaklaşırken motor soğutucunuza yeterli miktarda antifriz ekleyin. Bu, aracınızı donmadan ve paslanmadan koruyacaktır. Soğuk kış koşullarında motoru çalıştırmanızı sağlayacak gücü sağlamak üzere akünüzü kontrol edin. Frenlerinizi kontrol edin. Acil durum malzemelerinizi yanınıza alın. Fener, battaniye ve tuz ile buz kazıyıcı vazgeçilmez malzemelerinizdir. Kaloriferi ve rezistansı kontrol edin. Bunlar size konfor sağlayacak ve camlarınızın buzlanmasını ya da buharlanmasını önleyecektir. Yağınızı değiştirin. Kış yağı, motorunuzun daha kolay çalışmasını sağlayacaktır. Doğru cam silme suyu kullanın. Uygun sileceklerle birlikte bir antifriz solüsyonu camlarınızın her zaman temiz olmasını sağlayacaktır.
 
Cevap: Sürüş Güvenliği

Güzel bir yazı oluş. Merak ettiğim ve cevabını bulamadığım bir konu var. Evet şehir içinde emniyet kemeri hayat kurtarır peki ya dağ koşullarında. Sağlı soluu yada tek taraflı uçurumlar olan yerlerde emniyet kemeri takılmlı mıdır? Ben takılması konusunda zorlamıyorum çünkü..
 
Cevap: Sürüş Güvenliği

Fatih bey bana göre de tabiki gereklidir. sağlı sollu uçurum olmasına bakmayın. mesela emniyet kemeri takmamızı gerektiren sebepler neler olabilir?

1. önünüzdeki araç ani fren yaptı sizde ani fren yaparak kafanızı herhangi bir yere çarpmaktan kurtuldunuz
2. önünüzdeki araca çarptınız emniyet kemeri sayesinde yara almaktan kurtuldunuz
3. uçurum ne kadar derinde olsa araç takla attığı zaman araç içinde savrulmanızı önleyecektir
4. o yol elbet bitecek ve düzgün trafiğe çıkacaksınız :)
5. takılmasının sağlık açısından bir sakıncası yoktur takmaktan zarar gelmez.
6. sonuçta bu bir can güvenliği konusudur ve trafik kuralıdır. biliyorsunuz can güvenliği kuralları hiçbir mazeret kabul etmez.

benim görüşüm de bu şekilde.
 
Cevap: Sürüş Güvenliği

Birkaç kere kazamız oldu araçlar ters devrildi şoförlerde ancak atlayarak kurtulabildi. Emniyet kemeri takılı olsa dümdüz bir kabinden hiçbiri çıkamazdı. Bu durum beni ikileme sokuyor. Yoksa dediklerinizde haklısınız.
 
Cevap: Sürüş Güvenliği

haberlerde bazen çıkıyor emniyet kemeri bu kez can aldı diye tabiki güvenliği kadar bazen ufak tefekte olsa bu gibi riskleri de vardır. yok değil.
 
Üst