• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Süt endüstrisi atıksuları arıtılması

Muharrem Kılıç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ağustos 2010
Firma
çok gizli bir yer ltd şti
Süt endüstrisi atıksularının arıtılması konusunda bilgiye ihtiyacım var. Yardımcı olur musunuz?
 
Yağı uzaklaştırmak için nasıl bir sistem dizayn edilmeli. biolojik kısım sbr mi yapılsa maliyet uygun olur yoksa 2 kademeli uzun havalandırmalı aç mu?
 
merhabalar;
öncelikle atıksuyunuzun analizi gerekli koi - akm- yağ/gres vb. çıkış parametresinde boi ye bakılmaz ama bence boi analizi de yaptırmalısınız. projelendirirken olmazsa olmaz parametrelerdir. yine aynı şekilde ph da önemli genelde asidik ortam oluşur süt end. aynı zamanda debiniz de önemli tesis günde kaç saat çalışıyor? ort. max. ve min. debiler önemli. tesiste çalışan personelden kaynaklı evsel nitelikli atıksular ne oluyor? ayrı bir hatla kanalizasyona gidiyor mu? arıtma tesisinin ilk ünitesine mi alınmak isteniyor. yoksa arada bir kısımda yapılacak biyolojik arıtmaya mı bağlanacak? (debiyi değiştirir çünkü) koi 5000 in çok üzerindeyse tek biyolojik ve yağ alma sistemi ile çözemezsiniz. yağ alma sistemi için çözünmüş hava flatasyonu dediğimiz daf ı öneririm.biyolojik kısım için de verime bakmak lazım. sbr ile çözemezsiniz diye düşünüyorum. seri bağlı 2 havalandırma olabilir. ama kesin çözüm isterseniz sorularıma cvp verirseniz yardımcı olurum. fiziksel+kimyasal+biyolojik yada fiziksel+nötralizasyon+metan+biyolojik ya da fiziksel+ biyolojik herzaman tercihim metandan yanadır. analiz değerleri projelendirmeye uygunsa.
 
Q=600m3/gün
KOı : 2000
YAG /GRES : 178
ASKIDA KATI MAD : 700
PH : 6,19

BOI ye KOI den geçebilirz bence. 24 saat çalışacak, su çok kötü değil, evseli ayrı biriktirip havalandırmaya katabilirim
 
koi düşük aradaki oranı 1.9 alırsak boi ortalama 1000 küsür civarında. dediğiniz doğru su süt end. göre çok kirli değil. alttan hava vererek yağı yüzdürüp yüzeyden sıyırıcı ile toplayacağınız ve önüne yağ toplama havuzu yapacağınız bi sistem yapılabilir. biyolojik arıtma için de sbr den ziyade seri ve 2 adet aktif çamur sistemi yeterli sanırım.
 
Bende öyle düşünüyorum aslında ancak blower mı aeratörmü karar veremedim, sistem tasarımı yapıyoruz ancak müşteri ucuz olanı alıyor.
blower ucuz gibi ama bu seferde işçilik çok:) aeratörde müdahalesi kolay işçilik az :)
 
havalandırma havuzu dikdörtgen yada elips ya da dairesel hangisini yapacaksınız? dairesel ve elips te suya hareket ve yön vereceğiniz için aeratör tercih edebilirsiniz. ama dikdörtgense bence blower daha iyi.
 
Şayet aeratör almadıysan aeratörlerin çalışmasında köpük aeratörlerin motorun yanmalarına neden olabiliyor.Evet bakımı montajı kolay fakat yedekli blower sistemi ile daha verimli çalışabilirsiniz.
 
bence de yedekli blower kullanılmalı ve bu SBR Sistemde yapılmalı.
yağ oranı çok yüksek bir sektör, yağın 178 çıkması normal değil, sürekli mi bu şekilde çıkıyor kontrol etmek gerekli.
DAF (yağ sıyırıcı ve yağ havuzu ile birlikte) ve sonrası SBR sistem yapılmalı diye düşünüyorum.
 
Blower seçilirken de kapasitesi yanı sıra root mu santrifüj mü.kayış kasnak özellikleri mbar,debi m3 hava/gün nelerdir vb..... dikkat edin.Yedekli sistemde blower lar yaşlandırma prensibine göre çalıştırın .daha faydalı
Yağ sıyırıcı olarak çalışan sistemlere ayrıca kum sıyırıcısı ile birlikte monte ediyorlar .Köprü ileri ve geri durumuna göre kum veya yağı sıyırıyor.

Allah; Malı Dilediğine, İlmi Dileyene Verir
 
Merhabalar,
Süt üretim tesisimizin atıksuyunda yapılan analizlerde Koi: 525, pH:12,30, yağ ve gres: 10'dan küçük çıkmıştır. Bir ön arıtım ünitesi yapmayı planlıyoruz. Sizce yeterli olur mu ?
 
@Selin Güzelmansur

Merhabalar,

Bence uygundur. Tabi ünitenin verimine göre uygundur. Dengeleme havuzunda ph dengeler koi oranını düşürebilirsiniz.
 
@zübüş arıtma verimleri aşağıdaki gibidir.

Arıtma Verimi ( İ. Öztürk & Ark. 2005 )

BOİ ve KOİ için; Fiziksel Arıtma Ünitesi, DAF Ünitesi, Anaerobik Arıtma Ünitesi ve Biyolojik Arıtma Ünitesi ile ilgili verim hesapları aşağıdaki gibidir.

Ø Fiziksel Arıtma Ünitesi ( Izgaralar) : % 15 Verim,
Ø DAF Ünitesi : % 30 Verim,
Ø Anaerobik Arıtma Ünitesi ( Metan Reaktörü ) : % 85 Verim,
Ø Biyolojik Artıma Ünitesi : % 90 Verim

Yağ-gres için; Fiziksel Arıtma Ünitesi, DAF Ünitesi ile ilgili verim hesapları aşağıdaki gibidir.

Ø Fiziksel Arıtma Ünitesi ( Izgaralar) : % 10 Verim,
Ø DAF Ünitesi : % 90 Verim,

Kimyasal arıtmayı hiç kullanmadığım için verimini hatırlamıyorum. bulabilirsem onu da eklerim.
 
teşekkür ederim.

süt endüstrilerisini atıksularının arıtımının akım şemasını söyleyebilir misiniz ?

@mustafa sait
Proje buldunuz mu bana da gönderir misiniz
 
merhaba;
daha önce forumda paylaşmıştım. Tekrar paylaşıyorum. Süt endüstrisi arıtma tesisi ile ilgili proje raporu ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • EK-4+.pdf
    1.2 MB · Görüntüleme: 326
Üst