• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

SVI Çamur hacim indeksi

handan_subasi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mart 2010
İyi günler herkese. Yeni işletmeye aldığımız tesisimizde imhoff deneyi yaparken çamur çökme hızımızla ilgili bazı sorunlar yaşamaktayız. Havalandırma havuzundan aldığımız 1 lt numuneyi 30 dk beklettiğimizde çamur hacmimiz yaklaşık 700 ml, SVI ise yaklaşık 170ml/g çıkmakta , havalandırma havuzunda ki TSS yaklaşık 3500 - 4000 mg/lt arasında olmaktadır. Buna bağlı olarak Çamur susuzlaştırma ünitesinde çift dekantör çalıştırıyoruz ve yaklaşık saatlik çektiğimiz çamur mikarı 2 dekantörde 25-30 m3/h fakat biz tek dekantör çalışmak istiyoruz ve bunun sistemimize ( çamuş yaşı ve çamur miktarı vb. aynı zamanda çamur yaşımız 25 gün hidrolik bekletme süremiz 50-55 saat arası) olumlu veya olumsuz etkileri konusunda yardım ve tecrübelerinizi bizimle paylaşırsanız çok memmun oluruz Tesisi işletmeye alalı 4 ay oldu şimdiden teşekkür ederim.
 
Sistemden daha az miktarda çamur çektiğiniz zaman f/m oranını sürekli düşürürsünüz. Bu da içsel solunuma, ipliksi bakterilerin oluşmasına yol açabilir. Aynı zamanda çamur oranının artması ile şişkin çamur gibi çökeltim problemleri yaşayabilirsiniz. Ve bunun bir sonu olmayacak, sürekli bakiye çamur miktarınız artacaktır.
Giderim veriminiz neyse atık çamur miktarı da o olacaktır. Benim tavsiyem giderim verimi beklenilenin üstünde ise yapabileceğiniz şey oksijeni kontrollü azaltmanızdır. Bu sayede daha az çamur oluşacaktır. Atık çamur meliyetlerinden, dekantör ve blowerların az çalışmasından enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Ancak bu denemeleri kontrollü yapmanızı, analiz ve gözlemlere dayanmadan müdahale etmemenizi tavsiye ederim. İyi çalışmalar.
 
Merhaba,

İmhoff hunisinde okuduğunuz değeri 400-450 ml okumalısınız.şu anda havuzlarınızda çok fazla çamur ile çalışıyorsunuz. Bu değerleri görene kadar havuzdan kontrollü şekilde sürekli çamur alımı yapmalısınız. TSS değerinizi 2500 mg/l ila 3000 mg/l. aralığındaki tutmaya çalışın. SVI değerinizde otomatik olarak düşecektir zaten.
 
Serdar bey, KOİ :320 mg/l
TN: 57.1 mg/l
TP: 13.1 mg/l
AKM: 275 mg/l
BOİ: 122 mg/l

Ben, çamur miktarımızın fazla olduğunu düşünüyorum imhoff lara bakarak . Fakat diğer uzmanlarımız çamur miktarımızın fazla olmadığını ancak azot gazını uçuramadığımızı bundan dolayı da çamurumuzun çökme hızının yavaş olduğunu söylüyorlar ve buna bağlı olarak fecl3 kullanmamızı öneriyorlar fakat fecl3 kullanımını mümkün olduğu kadar az yapmak istiyorum ve şu ana kadar tesisimizde şimdiye kadar kimyasal bir koagülant kullanmadık. Ayrıca azot çıkış değerlerimiz 5-6 mg/l arasında. Sizce imhoff lardaki 30 dk lık değerlere bakarak mı işlem yapmalıyız yoksa çamur miktarımızı belirlemenin başka yolu varmıdır. Verdiğiniz bilgiler ve ilgine teşekkür ederim.
Ek te imhoff çamur görüntümüz vardır. İyi günler...
 

Ekli dosyalar

  • 20180322_095308[1].jpg
    20180322_095308[1].jpg
    82.2 KB · Görüntüleme: 179
Merhabalar,

Öncelikle imhoff deneyi yaparken 30 dk sonundaki çökelen hacime mi bakıyorsunuz ki olması gereken odur.İmhoffta ilk 30 dk'da çökelme sonucunda çamur çökeliyor bir süre sonra mı gevşiyor yoksa hiç mi çökelmiyor?Eğer hiç çökelmiyor 30 dk sonunda 700 ml imhoff değeri görüyorsanız çamur yaşınızı düşürmelisiniz yani çamur atımını arttırmalısınız.Eğer 30 dk içinde iyi bir sıkışma oluyor sonra 700 ml'lere yükseliyorsa bu denitrifikasyona delalet eder.Verdiğiniz rakamlarla ilgili şöyle bir tezat durum söz konusu.Çıkış TN 5-6 mg/lt arası diyorsunuz.Bu başarılı bir rakam ki bu rakamın hepsini NO3-N kabul etsek bile bu rakamın sizi keyfe keder etkilemesi gerekiyor.Asıl tezatlığa gelelim.Giriş BOİ'nız 122 mg/lt ve giriş TN'unuz 57,1 mg/lt BOİ/TN oranınız 2,13. Denitrifikasyon da organik madde tüketimi mevcuttur.Literatür BOİ/TN oranınız 2,45'in altına düştüğünde denitrifikasyon veriminiz düşer der.Çıkış TN 5-6 mg/lt arası olması giriş BOİ'nıza göre gayet başarılı.Değerlerden anladığım kadarıyla evsel nitelikli bir atıksu.Biyolojik arıtma hangi proses?
 
merhabalar,
İmhoff yaparken 30 dk göz önünde bulunduruyoruz çamurumuz 30 dk sonunda 700 lere geliyor çamur çökeliyor fakat resimde görüldüğü şekilde oluyor. Dün çamur yaşımızı yeniden hesapladık 10 gün çıktı. Çamurumuzda 5-6 saat sonra elbette doğal bir şişme oluyor bunun dışında herhangi bir sorunumuz yok. Prosese gelince biyolojik aktif çamur biyolojik arıtma. Bizim sıkıntımız imhofflarda ölçtüğümüz değer doğru mudur yoksa azottan dolayı çamurda boşluklar oluyor mudur? ( imhoff deneyinde?) Ayırca SVI değeri bildiğim kadarı ile 100 ün altında ise güzel bir çamur 100 ün üstünde ise kötü bir çamur demekti sanırım. Bizim SVI değerimiz 190- 200 civarlarında 100 ün altına çekmek için ne yapılabilir? Şu an çamur susuzlaştırmada tek dekantör 20 m3/h ve polielektrolit ise 1,1 kg/m3 olan çözelti ile 10 saat ( çamur çekiyoruz) çamurumuzu susuzlaştırıyoruz. Sizce doğru birşey mi yapıyoruz buna ilaveten bugün kontrol ettim havalandırma havuzlarımızdan birinde ORP değerimiz -150 ve diğerinde - 34 mv okuyor. bununla bir alakası var mıdır?

Teşekkürler, iyi günler.
 
Tesisle ilgili biraz daha bilgi verir misiniz?
-Hangi sektörün atıksuyu?
-N ve P giderimine ilişkin üniteler var mı?
-N ve P giderimi varsa proses Bardenpho mu,A2O mu yada başka bir proses mi?
-N ve P giderimi varsa Anoksik havuz ayrı bir havuz olarak mı teşkil edilmiş yoksa simultane nitrifikasyon-denitrifikasyon olarak mı teşkil edilmiş?
 
Merhabalar,
tesisimiz evsel atıksu
p giderim ünitesi var BİO-P tankı
p giderimi anoksik havuz ve n giderimi nitri. - denitri. olarak havalandırma havuzunda yapılıyor.
tesisimiz fosfor giderimi bop tankında azot giderimi havalandırma havuzunda yapılmaktadır...
 
Merhaba, çamur susuzlastirma ünitesinde 10m3/Saat dekantör ile çalışmaktayım.havuzlar mikser ile karışımı saglanmakta.Camur oranı imhoof da 200-300 arası çıkmakta.Bu sebeple çamur çıkışı az olmaktadir.Belirli aralıklarla kompozit numune alımı yapıyorum ama bu durumda başka nasıl bir çözüm yolu bulabilirim
 
KubilayDumanÇalıştığımız rafineri havuzu zaten ölü bakterilerden oluşuyor genelde + atık su diğer ünitelerden.bizden kasa çıkışı yapmamızı bekliyorlar bu sebeple .2 günde 1kasa vermem gerekiyor 13-14 ton arası .işveren açısından iyi bizler acisindan maliyet bu doğru.Fakat talep edilen bu ve sistem hala bu sebeple duruştadir .
 
Üst