• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

svı değeri

handan_subasi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mart 2010
Merhabalar;
6000 m 3 /gün lük evsel aat işletiyoruz.
Literatür de SVI değerleri 100 mL/g değerinin altında olan çamurlar iyi çökebilen çamurlar, 100 mL/g değerinin üzerinde olan çamurlar için ise iyi çökemeyen çamurlar denilmektedir.
Bizim svı değerimiz 160-200 mL/g aralığında,
havalandırma havuzu imhoff değerimiz 760
akm değerimiz 3944
Her gün çift dekantör 20 m3/saat çamur çekiyoruz .
çamur yaşımız ı 10 gün hesapladık.
Svı değerini 100 mL/g ın altına çekebilmek adına 2 saat aralıklarla tesise 2 gün boyunca 48 litre FeCl3 dozajladık sonucumuz değişmedi.
havalandırma havuzları oksijen seviyesi ni 1,5 e yükselttik.
Sonuç yine aynı
Tesis çamurumuzun iyi çökebilen bir çamur haline getirebilmek için En doğru hamle ne olur.
HERKESE İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.
 
Merhaba,
SVI değeriniz yüksek ama aşırı yüksek değil. Çıkış suyunuzda bozulma yok ise prosese sert müdahalelerden kaçınarak bazı verileri kontrol etmeniz gerekiyor.
İlk etapta kabarma filamentli bakterilerden mi yoksa diğer faktörlerden mi diye belirleyin. Bunun için en uygun yol mikroskopta kontrol olacaktır. (Pratik bir kontrol yöntemi olarak havalandırma havuzundan alınan numuneyi 1 litrelik behere koyup beklediğinizde ortasında konik bir düşü meydana geliyor mu diye bakabilirsiniz)

Daha sonrasında sorun filamentli bakterilerden kaynaklanıyorsa geri devir hattına uygun miktarda klor dozlayabilirsiniz. (1-2 kg Cl/1000 kg MLSS, yeterli gelmezse günün 3-4 saati 4-8 kg Cl/1000 kg MLSS geri kalanında tekrar 1-2 kg...) Beklenen düzelme olmazsa çamur yaşını yavaşça düşürerek aynı işlemi tekrarlayın. Bu esnada çıkış değerlerini yakından gözlemlemeniz gerekli. Yine düzelme olmuyorsa sorunu başka yerlerde aramak gerekecektir. Örneğin düşük geri devir neticesinde son çökeltimde çamur uzun süre mi kalıyor ya da tesis tasarımı ile ilgili bir problem olabilir mi, havalandırmaya yüksek yağ gres kaçıyor olabilir mi vb.

Sorun filamentli bakteriden değilse nütrient eksikliği ya da f/m oranının çok düşük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Nütrient eksikliği için BOİ:N.P oranı 100:5:1 olacak şekilde kontrol edin. Eksik olanı tamamlayın. f/m oranı düşükse (ve geçici bir durumsa) çamur düzelene kadar dışarıdan karbon kaynağı eklemesi yapılabilir. Bu durum genelde tasarım debisine göre çok düşük debi ve/veya BOİ ile işletilen tesislerde oluşur. Devamlı bir durumsa MLSS'i daha da düşürmeniz ve sonrasında çamur yaşınızı yavaş yavaş yükseltmeniz gerekecektir. (Nütrient eksikliğinden kaynaklı filamentli bakteri büyümesi de olmuş olabilir. Bu durumda önceki paragraftaki işlemi de gerçekleştirmek gerekecektir. )

Oksijenin havuzun havalandırmalı bölümünde 2 mg/L, anoksik bölgede 0-0,20 mg/L şeklinde olması uygundur. Bunun dışında anoksik bölgedeki ORP'yi kontrol edin. -50'den düşükse havalandırma havuzundaki karışımla ilgili bir problem olabilir.

Ayrıca şüpheli olabilecek tüm parametrelerin de kontrol edilmesinde fayda var. Özellikle pH, iletkenlik.

Bu işlemleri yaparken kesinlikle acele etmemekte fayda var. Her bir müdahaleden sonra bir hafta bekleyip çıkan sonuca göre bir sonraki hamleyi yapmak gerekli.

Kolay gelsin.
 
Üst