• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tabs beyanları ne zaman yapılır

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhaba. Yeni yılın girmesi ile birlikte firmalar Tabs beyanlarini soaya basladilar. Ancak daha once yapmadigim icin bilgim yok. Bu yılın tabs beyanlarını ne zaman yapacağız subatta mı ? Bu beyaları yaparken isletmemden istemem gereken evraklar nelerdir. Tabs beyaninda ambalaj atiklari bildirilir mi? Bir de ambalaj bildirimini soracagim ambalaj bildirimi yaparken isletmemden ne gibi bilgiler almaliyim ve bu beyam subat ayindami yapiliyor?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
TABS beyan sistemi ocak ayından mart ayının sonuna kadar yapılabiliyor.Şu anda da sistem açık.Fakat sistemde yüklenme olduğunda süreyi birkaç gün daha uzatabiliyor bakanlık.Bu beyanlarda tehlikeli ve tehlikesiz atıkları bildirebilirsin.Tehlikeli atıklar için ulusal atık taşıma formlarının pembe nüshalı olanlardaki miktarları kısmını kullanın.Tehlikesiz atıkları da lisanslı firmaya kesilen fatura,sevk irsaliyesi vb. evrakları kullanarak beyan edebilirsiniz.

Ambalaj beyanları atikambalaj.csb.gov.tr'den en geç şubat sonuna kadar yapılmaktadır.Onun da süresi uzatılabilmektedir.
 
Merhaba,
Atık Yönetimi Yönetmeliği Madde 9 a göre:
ğ) Atık beyan formunu bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde her yıl Ocak ayı itibariyle başlamak üzere en geç Mart ayı sonuna kadar Bakanlıkça hazırlanan çevrimiçi uygulamalar kullanarak doldurmak, onaylamak, çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla, askeri birlik ve kurumlar ise yazılı olarak belirtilen sürede Millî Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığınca Bakanlığa göndermek ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla, denilmektedir.

Mart ayı sonuna kadar atık beyan sistemine tehlikeli ve tehlikesiz (15 li kodlar hariç) atıkların bildirimi yapılmalıdır.


Ambalaj Atıklarının Bildirimine gelecek olursak öncelikle işletmeniz Piyasaya Süren, Ambalaj Üreticisi veya Tedarikçi mi belirlenmesi gerekli. Buna göre bilgilerin alınıp bildirim Şubat ayı sonuna kadar yapılmalıdır.
 
@sagapoo
Öncelikle kolay gelsin. firmadan proses sonucu oluşan tehlikeli,tehlikesiz ve ambalaj atıkları. online.cevre.gov.tr adresinden beyan yapılacak. Bu beyanlar Ocak-mart (31.03.2017 dahil) ayları arasında yapılacak. Bir de firmanız piyasaya süren,tedarikçi vb kapsamlara giriyorsa yani ambalaj sınıfında ise şubat sonuna kadar beyanın yapılması lazım. Bir de makinelerden kaynaklanan atık yağ beyan formu var onu da siz dolduracaksınız ve beyan formunda aldığınız yağların cins ve miktarını ve bunun sonucunda ne kadar atık yağ çıktı bu atık yağı hangi lisansı firmaya verdiniz depolama şekline kadar yazacaksınız ve şubat sonunda bu beyan formunu teslim edeceksiniz.
 
@Olgaç Sürmelihindi atık yağ beyan formunu bilmiyordum çok tesekkurler gercekten. peki bir şey sorabilir miyim? ambalaj beyanlarında ne kadar miktarda ambalaj atıklarımızın lisaslı firmaya gönderdiği hakkında bir bilgi verecek miyim? ambalaj atıkları, ambalaj beyan sistemine mi girilir?

Tabs beyanında ambalaj atıgı beyan edılmıyor bıldıgım kadarıyla
 
@sagapoo
Size şu şekilde anlatayım eğer siz çevre izin ve lisanstan muaf iseniz ve ambalaj atık üreticisi iseniz o zaman tabs sistemine çıkan ambalaj atıklarınızı ambalaj atığı toplama ve ayırma lisansına sahip bir firmaya verdiğinizde beyan yaparsınız. Ama firmanın ambalaj atığı toplama ayırma lisansı var. O zaman tabs sistemine ambalaj beyanı yapmanıza gerek yok ve siz atık üreticisinden aldığınız ambalaj atıklarını gdt lisansıan sahip firmaya satmanız gerekmektedir ve ek-7c'den çıkış yapmanız gerekir. Siz o zaman ambalaj atıklarınızı sattığınızı sistem üzerinden beyan ediyorsunuz.Bu arada atık yağ beyan formu ekte yer almaktadır. Bu formu eğer makinelerden kaynaklanan atık yağı lisanslı firmaya verdiğinizde dolduracaksınız. Eğer 2016 yılı itibarı ile atık yağ çıkışı olmadıysa doldurmanıza gerek yoktur.

upload_2017-1-9_11-43-48.png
 
@Adalet savascisi


merhabalar.. dikkatimi çekti ambalaj atıklarının TABS üzerinden beyanı yapılması gerektiğini söylüyorsunuz ancak yönetmelikte tehlikeli ve tehlikesiz atıkların bildirimi yapılmalıdır yazıyor. diğer arkadaşlar da bu şekilde yazarken siz ambalajlardan da bahsetmişsiniz. neye dayanarak yapılması gerektiğini söylüyorsunuz, ambalajların miktarlarının TABS üzerinden beyan edileceğine dair bir tebliğ vs var mı?
 
@Çağlar Ulusoy
Merhaba üstadım, önceden ambalaj atıkları tabs sistemine yapılmıyordu ve ambalaj atığı lisansı olan firmalarda sadece atik ambalaj sistemine yapıyordu. Ama 2016 yılı itibari ile il cevre müdürlüğünden gelen talimat ile ambalaj atık ureticileride çıkan ambalaj atıklarını tabs sistemine girecek. Bu sonuca suradanda varabiliriz. Ambalaj atığı alan lisanslı firmalar aldıkları ambalaj atigini kdsye girecek. Demek ki bunlar giriyorsa ambalaj ureticileride girmeli. Yönetmeliklerde tehlikeli ve tehlikesiz atık girilmeli diyor ama ambalaj atiklarida birer tehlikesiz atık sınıfında olduğu için her ne kadar teblig kapsami dışında olan tehlikesiz atik denilsede sisteme girilmeli. Yönetmeliklerin ucu açık ve yoruma dayali.
 
Merhabalar, tehlikesiz atıkların geri kazanım tebliğinde beyan edilmeyecek atıklar kısmında 15 li kodlar yer alıyor. Ambalaj atıklarının dahil olduğu kısım bu yüzden ambalaj atıkları bildirimden muaf olmuyor mu?
 
@Merve Mestanoğlu
Merhaba, önceden ambalaj atiklari beyan edilmiyordu ama 2016 yılı itibari ile proses sonucu cikan ambalaj atiklari hatta 15 li kodlar beyan edilecek.
 
@Olgaç Sürmelihindi

2017 yılında atık yağ çıkışım yok elimde de yoktu atık yağ beyanı yapmama gerek yok mu bu durumda konu hakkında detaylı açıklama alabilir miyim.
firma kapsam dışı ve çevre izninden mauf veya
şubat ayın sonuna kadar olan atık yağ beyanını zamanını kaçırılırsa ne olur ne gibi yaptırımları vardır veya beyanı yine de evrakla il çevreye yapabilirmiyiz.
konu hakkında bilgi alabilir miyim.
 
@kubralkm

Boş beyan yapmanız gerekiyordu maalesef. Beyan yapmamanın cezası 2018 yılı itibariyle 14.578 TL olarak belirlenmiş (c bendindeki cezalar). Şu anda yapabilir misiniz bilmiyorum, nispeten il müdürlüğünün anlayışına kalmış. İsterseniz telefonla müdürlüğü arayıp yetkili kişiye durumu anlatın. Yeni öğrendiğinizi belirtin, belki geç de olsa beyan yaptığınız için sıkıntı yaşatmazlar.
 
Merhabalar,

Tehlikesiz atıkların geri kazanımı, ambalaj atığı geri kazanımı ve ambalaj atığı toplama ve ayırma çevre izin lisansımız vardır. Firmalardan topladığımız ambalaj atıklarında değerlendiremediğimiz kağıt ambalajları lisansı olan bir firmaya faturalı göndermekteyiz. Bu karton ve kağıt atıkları TABS sistemine bildirmem gerekli midir? @Cem Yılmaz

Bu konuyla ilgili bir fikriniz var mı Cem Bey.
 
@neriman sert

Daha önce forumda bir konuda tartışmıştık aslında bu konuyu. Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Beyanı sırasında 15 01 ile başlayan ambalaj atıklarının beyanı zorunlu değil, ancak yapan arkadaşlar var. Tabi diğer bir konu KDS.

Bence sizin işleminiz KDS'ye daha uygun görünüyor. Çünkü KDS sisteminde "Yeni Proses Ekle" kısmından girdi yaptığınızda size Giren Hammadde, Çıkan Ürün, Fire gibi şeylerin yanında ortaya çıkan atıkların da bulunduğu bir sekme var. Oradan 15 01 01'li kod ile her ay yaptığınız toplam çıktıyı gösterebilirsiniz gibi geliyor bana. Daha sonra da "Atık Gönderim İşlemleri > Giden Tehlikesiz Atık" kısmından bu miktarı belirtebilirsiniz. Tabi daha detaylı ve %100 doğru bilgi için yine en iyi yol İl Müdürlüğü Atık Yönetim Birimi'ni aramak.
 
Çok teşekkür ederim @Cem Yılmaz Cem Bey. ÇŞİM'de yetkili firmadan çıkan her türlü atığı bildirmelisiniz demişti. Aylık KDS yapıyorum. Bir Çevre Müh. arkadaş 15 'li kodları bildirim yapacağını iletmişti tarafıma . Bu konuda aklıma takıldı sormak istedim.
 
@neriman sert

İle göre değişiklik gösteriyor sanırım. Çünkü 3 farklı yönetmelikte 2 farklı ibare var. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve Atık Yönetimi Yönetmeliği'nde yapılsın, Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği'nde kapsam dışı olarak belirtiliyor 15'li ambalajlar. Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinde yapmamı istemediler. Hatta Tekirdağ ilinde "yapınca karışıklıklar oluyor, yapmanıza gerek yoktur" şeklinde Birleşik Denetleme esnasında söylemde bulunuldu.
 
Arkadaşlar kurumunuzda 2 tane ecbs kullandigimiz faaliyetimiz var.birinden atik tabs uygulamasi var her yil atik beyani yapiyoruz.digerini ise ambalaj bilgi sistemi olarak kullaniyoruz.simdi biz tabs atik uygulamasina atik beyani yaptik ambalaj icin kullandigimiz uygulamayada atik uygulamasini ekleyerek yine atik beyanimi yapmaliyiz yoksa surekli yaptigimiz uygulamadaki beyan yeterlimi ?
 
Merhaba ,
Anladığım kadarıyla firmanızın iki tesisi var. Birinde ambalaj bilgi sistemi diğerinde ise motat uygulaması açık sanırım.
Siz hangi uygulamada hangi beyanı yaptıysanız devam edin. Örneğin tabsı diğer tesise aktardığınız zaman eski beyanları göremiyorsunuz.
Ben de de firmalarımın birden fazla tesisi var hangi uygulamayı hangi tesisten yaptıysam o şekilde devam ediyorum.
 
MRB, Fatih bey şöyle ambalaj bilgi sistemi için kullandığımız tem.işl.müd.bir uygulaması var.birde ulaşım.hiz.müd. nün atık beyanı olarak atık yağ ötl pil bitkisel yağ.falan beyanını yaptığımız atık uygulaması var her yıl ulaşım müd.üzerinden atık beyanlarını yapıyoruz.bu yıl işte ambalaj bilgi sistemini kullanmak içinde bi kullanıcı ve şifre aldık tem.işlerine burdan sadece ambalaj işlemleri için kullanıcaz.Sorum şu: zaten her yıl atık beyanlarını ulaşım hiz.üzerinden zaten yapıyoruz.tekrardan tem.işleri üzerine olan uygulamada atık beyanı yükleyip ordanda beyan yapmamız gerekiyormu ?
şahi fikrim gerekmiyo sonuçta bi kurumun atık beyanı 2 sefer yapılmaz 1 sefer yapıldıysa zaten sistemde görülüyordur?
 
Üst