• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tanımadığınız insanlara gülümseyin

Hakan Güngördü

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Şubat 2010
Firma
LimakPort Uluslar Arası Liman İşletmeciliği A.Ş.
Bir dahaki sefere sokağa çıkacağınız zaman tanımadığınız insanlara daha güler yüzlü olmayı düşünebilirsiniz. Bilim insanları, tanımadığımız kişilere gülümsemenin insanlar arasındaki bağı güçlendirdiğini, onları görmezden gelmenin ise anında olumsuz etkilere neden olduğunu yaptıkları deneyle kanıtladı.

Ekli dosyayı görüntüle 11484


Society for the Study of Motivation dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, sokakta tanımadığı insanların gülümseyerek selam verdiği kişiler, kimsenin suratına bakmadığı kişilere kıyasla kendilerini insanlara daha çok bağlı ve yakın hissediyor. ABD’nin Indiana Üniversitesi’nde sosyal psikolog olan Eric Wesselmann, “Aforoz edilmek acı verici bir şey... Toplum içinde insanların dışlanması hoş bir şey değil” ifadesini kullandı. Bilim insanları, tanımadığı kimselerden güler yüzlü bir yaklaşım görmeyen insanların psikolojik bir acı çektiğini ancak bu acının fiziksel boyuta da genişleyebileceğine dikkat çekti. Geçmişte yapılan araştırmalar, yalnızlığın daha zayıf bir bağışıklık sistemine veya atardamarların sertleşmesine neden olduğunu göstermişti.

YALNIZLIĞIN ACISI EVRİMSEL
Laboratuvar ortamında yapılan deneyler, bir insanın kısa bir zaman için bile olsa (önemsiz bir bilgisayar oyunu oynanacağı zaman örneğin), dışlandığı zaman kendilerini kötü hissettiklerini ve bozuk bir ruh haline büründüklerini gösterdi. Araştırmacıların elde ettiği önemli bulgu ise yalnız kalan insanların verdiği tepkinin evrimsel olduğu. Wesselmann, LiveScience’a yaptığı açıklamada, “İnsanlar sosyal hayvanlar ve grup içinde yaşamaya adapte oldular.. Eğer hayatta kalmak için diğerlerine dayanıyorsanız ve o gruptan çıkarılırsanız, ölü gibi olursunuz” dedi. Wesselmann ve meslektaşları, insanların topluma kabul edilme veya dışlanmaya yönelik ipuçlarına dikkat ettiklerini öngörerek, bunu farkındalılığı ölçmek için bir deney yaptı. Kalabalık bir kampüsteki 239 yaya, bir deneyin içinde olduklarının farkına varmadan gözlemlendi. Araştırma ekibindeki insanlar, gözlemlenen kişilerin yanından geçerken ya gülümseyerek selam verdi, ya da denekleri görmezden geldi. Araştırmacılar, yanlarından geçen kişilerin sanki havaya bakarmış gibi tepkisiz kaldıkları deneklerin sonraki hallerine odaklandı. Görmezden gelinen denekler, bu tecrübenin hemen ardından araştırmacıların uzattığı ankete maruz kaldı. Toplamda, yanlarından geçen insanlarla çok az etkileşimde bulunan veya onların farkına bile varmayan dört ayrı grup ankete katıldı. Katılımcılar, yanlarından geçenlerin bir araştırmada yer aldığını bilmiyordu.

DIŞLANMANIN DAYANILMAZ ACISI
Anketin sonuçları, yanlarından geçen insanların en ufak bir sıcaklık göstermemesinin, insanları anında etkilediğini gösterdi. Suratına bir kez bile bakılmayan insanlar, gülümseme olsun olmasın tanımadıklarından selam alanlara kıyasla, kendilerini toplumdan daha uzak gördüklerini belirtti. Yanından birisinin geçip geçmediğini fark etmeyenler ise diğer iki grubub arasında yer aldı. Wesselmann, büyük şehirler, banliyöler ve kırsal alanlarda yaşayan insanların, içindeki yaşadıkları yerleşim birimi ve kültüre göre farklı selamlaşmalara sahip olduğunu belirtti. ABD’li araştırmacı, bu farklılıkların yaptıkları araştırmanın sonuçlarını etkileyebileceğini ancak “havaya bakarmış gibi görmezden gelmenin” neden olduğu etkinin her yerde aynı olduğunu belirtti. Wesselmann ve meslektaşlarının yaptığı deneyin detayları, Şubat ayında Psychological Science dergisinde yer aldı.

kaynak: ntvmsnbc
 
yüzümde ufak bir gülümsemeyle gezdiğim zaman insanlar galiba hissediyor. adres soranlar, otobüs durağında memleketi kurtaran amcalar (sanki 40 yıllık arkadaşlarıyım), bir adet sigara isteyen genç çocuklar, anketörler hatta üstüne yürüdüğüm halde kaçmayan kediler bile beni buluyor :)
 
Yapılan araştırmaya katılmamak ne mümkün.. İnsanların yüzünde ki gülümseme güne enerjik ve pozitif başlama sebebiniz bile olabilir. Beni izleselerdi, yapılan araştırmayı destekler modunda ki bir deney olabilirdim :D :rolleyes:
 
@MustafaKaptan
insanlar bir güler yüz arıyorlar demek ki !!! bazen tanımadığın birine selam verirsinyada güler bir yüzle iyi günler dilersin bu o kadar hoşa gider ki karşında ki insan senden 2 kat daha fazla bir gülücükle cevap verir..ve tabi ki içinde küçük bir mutluluk olur. GÜLÜMSEMEK, SEVMEK, GÜZEL GÖRMEK GEREKLİ...
 
Bu bana aldığım bir eğitimi hatırlattı aslında.. Eğitim, her ne kadar kişisel öz güveni geliştirmeye yönelik de olsa ' tanımadığınız insanlara merhaba deyin, gülümseyin' temalıydı . Denemeniz de fayda var! olumsuz bir yönü yoktur :D
 
Tanımadığınız insana gülüp asık bir suratla karşılaşmak ve bütün gününüzü insanlardan nefret etmekle geçirme ihtimalinizde var. Özellikle devlet kurumunda memurlarda ve sadece bilgisayarlarla ugraşan bilişimci arkadaşlarda görülen bir durum :)
 
devlet kurumlarında çok karşılaştığım bir durum. yerim garanti nasılsa diye düşününen kültür seviyesi düşük kişiler azarlar türden tepkiler veriyor sonra tartışma.. niye böyle yaptığını sorduğumda insanlarla uğraşmaktan yorulduğunu söylüyor. peki özel bir bankada yada kuruluşta çalışsaydın benimle tartışmaya girecekmiydin dediğimde cevap yok.
 
@MustafaKaptan

kafa rahat olunca keyfine göre davranıyor pek çoğu...tabi tam tersi olanlarda var ama " kaç tane ? " ;)
 
Türkiyenin bazı şehirlerinde birine durduk yerde gülümsersem %80 alacağım cevap: "Ne sırıtıyon la?" olacaktır :)
 
Üst