• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Taşınabilir Pil Türleri

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
TAP Derneğinin atıklarını toplamakla sorumlu olduğu taşınabilir pil türleri hakkında detaylı bilgiler vermeden önce “taşınabilir pil” ifadesinin ne anlama geldiğini belirtmekte yarar görülmektedir.
Taşınabilir piller elde bir yerden bir yere rahatlıkla götürülebilen , ağırlıkça veya hacimce büyük olmayan (genellikle 1-2 kiloyu geçmeyen), sızdırmaz yapıda (içerisine veya içerisinden dışarıya hava, gaz, su veya diğer türde sıvıları geçirmeyen) ve endüstriyel veya otomotiv kategorisine girmeyen pillerdir.
Diğer taraftan, prizmatik yapıdaki küçük ebatlı bakım gerektirmeyen kurşun-asit akümülatörleri taşınabilir pillerin kullanıldığı bazı cihazlar için tercih edilebilmektedir. Ancak kurşun-asit akümülatörlerine ait atıklar TAP derneğinin toplama sorumluluğuna girmediğinden, bu akümülatör türleri hakkında bu dokümanda herhangi bir bilgi verilmemiştir.
Tüketici tarafından günlük yaşantımızda sıklıkla kullanılan belli başlı taşınabilir pil türlerine ait bilgiler ekte sunulmaktadır.

ÇİNKO KARBON PİLLERİ (ZnC)
1860 yılında Fransız mühendis Georges Leclanché amonyum klorür elektrolit kullanarak çinko-mangandioksit pilini icat etmiştir. Leclanché adı da verilen bu çeşit pilden bu gün bile dünyada yılda birkaç milyar adet üretilmektedir. Bu tür piller ucuzladıklarından dolayı alkali manganez pillerine ve şarjlı pil sistemlerine sırasında bir alternatif teşkil ederler. Ancak cıhazların daha yüksek kapasite ve performans taleplerinden ötürü ZnC pillerinin zamanla piyasadan silinmeleri kaçınılmazdır.
“Çinko Karbon” ifadesi yerine aslında “amonyum klorür veya çinko klorür elektrolit içeren çinko mangan dioksit “ pil sistemi denmesi daha doğrudur.Bünyedeki karbon çubuk; pozitif elektrot , yani katot için yalnız bir iletkendir ve pil bünyesindeki çinko da negatif elektrot, yani anodu teşkil eder. Negatif elektrot maddesi ve pil dış kabı çinkodan ibarettir.
Pozitif elektrotu ortasından bir karbon çubuk geçen mangan dioksit kütlesi teşkil eder. Elektrolit olarak amonyum klorür veya çinko klorür kullanılabilir. Çinko klorür içeren pillerin kalitesi daha üstündür..............

Devamı;
 

Ekli dosyalar

  • TASINABILIRPILTURLERI.pdf
    832.7 KB · Görüntüleme: 25
Üst